Απόφαση ΣτΕ για Θρησκευτικά: 5 από τα 25 μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόφασης Φίλη

Απόφαση ΣτΕ για Θρησκευτικά: 5 από τα 25 μέλη τάχθηκαν υπέρ της απόφασης Φίλη

Η μειοψηφία των 5 μελών, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα

Όπως έγινε γνωστό από το Συμβούλιο της Επικρατείας στη χθεσινή υπ΄  αριθμ. 660/2018 απόφαση της Ολομέλειας  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος   Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) για το μάθημα των Θρησκευτικών εκφράστηκε μειοψηφία 5 εκ  των  25 μελών του.  Δηλαδή  η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκδόθηκε κατά πλειοψηφία 20 υπέρ και 5 κατά.
         
Η πλειοψηφία των 20 δικαστών έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με  την  οποία επήλθε  ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ΄ του  Δημοτικού και του Γυμνάσιου είναι αντίθετη σε μία πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
           
Αντίθετα, η μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας.
         
Οι 5  δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης  Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία  Παπαδημητρίου.
         
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η  εν λόγω απόφαση δεν έχει ακόμα καθαρογράφει, η μειοψηφία των 5 μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις   ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με “ανάπτυξη” θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με “επιβολή” θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως    αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το Κράτος και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.         
         
Ακόμη, η μειοψηφία σημειώνει η απόφαση του Νίκου Φίλη υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το Κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.  
         
Υπενθυμίζεται, ότι η πλειοψηφία, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση του Νίκου Φίλη, πλέον του ότι  «κλονίζει τη Θρησκευτική Χριστιανική συνείδηση», είναι αντίθεση:

1) στο άρθρο 16   του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής  συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα  στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού,

2) Στην διάταξη του άρθρου 13  του Συντάγματος που κατοχυρώνει  ως απαραβίαστη την ελευθερία της  θρησκευτικής συνείδησης, γιατί  η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση  της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης, καθώς η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Μάλιστα,  η εισαγόμενη με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν  την κριτική αντίληψη  των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση και

3) Προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει  για μαθητές Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.
 

ΣΧΟΛΙΑ (73)

Ιωάννης

Το Σύνταγμα της Ελλάδας εχει γραφτεί σε απλη γλώσσα, ετσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να το καταλαβαίνει! Αν λοιπόν μπορώ να το καταλάβω εγώ τότε είναι απορίας άξιο που στηρίχθηκαν οι 5 δικαστές και τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας του εν λόγο εκτρώματος! Κυρίες και κύριοι μειοψηφούντες δικαστές, αν δεν κάνω λάθος δεν σας ζητήθηκε να εκθέσετε τις προσωπικές σας απόψεις, αλλά να γνωμοδοτίσετε αν το συγκεκριμένο θέμα συμβαδίζει η όχι με το Σύνταγμα της Ελλάδος! Έλεος επιτέλους! Το Σύνταγμα αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο του πολιτισμού κάθε χώρας και σίγουρα όχι κουρέλι που το κόβει ο κάθε γελοίος πολιτικός και γενικά άνθρωπος της οποισδήποτε εξουσίας, στα μέτρα του.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Αλλη μια τεραστια στιγμη εθνικης υπερηφάνειας: ενας αθεος φασιστερος ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που βάφτισαν υπουργό ΠΑΙΔΕΙΑΣ (εστω κ για ενα μικρο χρονικό διάστημα, ευτυχως.. αλλα ΑΥΤΟ κ αν ηταν η απόλυτη ειρωνεία, ή καλυτερα ο απόλυτος καταπτυστος χλευασμός προς την κοινωνια) πηγε να αλλάξει συθέμελα τα θρησκευτικά! Εφαγε τα μούτρα του βεβαια, εχασε κ την καρέκλα, αλλα κοιταξτε υποστηριξη απο τα υπόλοιπα αχριστερα κατακάθια της κυβέρνησης!!

Μπέλις

Κοιτα να δεις.. Δεν μπορουμε και μεις σαν άνθρωποι να διαφωτιστούμε σαν τσι ευρωπαίοι, ένα πράμα.. Με τις κτηνοβασίες μας, με τα κόμματα των παιδοφίλων, των αλκοολικών τιποτοφρώνων..Άσε ναούμε.,δράμα.

...

Άραγε όλοι οι φασιστεροί που σχολιάζουν εδώ μέσα και κατηγορούν ότι γίναμε Ιράν έχουν κοιτάξει πως έχει γίνει η Αθήνα εξαιτίας τους; Έχουν καταλάβει ότι κάνουν πλάτες στον απόλυτο ολοκληρωτισμό και φονταμενταλισμό; Έχουν καταλάβει ότι η Ελληνική κοινωνία από την δεκαετία του 60 μέχρι το 1992 που άνοιξαν τα σύνορα ήταν ήδη 100 χρόνια μπροστά από οποιαδήποτε αρρωστημένη κοινωνία προσπαθούν να επιβάλλουν; Λες και η εκκλησία κυνηγούσε άθεους στον δρόμο και έκαιγε αλλόθρησκους. Η Ελλάδα πάντα ήταν παράδεισος, φιλόξενη χώρα προς όλους, μηδέν εγκληματικότητα, ομοψυχία και ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων. Το μόνον πρόβλημα κοινωνικά το δημιουργούσαν ΠΑΝΤΑ οι ελάχιστοι αμόρφωτοι και εγκεφαλοπλυμένοι αριστεροί.

Φασίστες παντού!

Μέλη του αντισυνταγματικού τόξου κι αυτοί! Παρίσταναν τους νομοταγείς και τους σεβομενους το σύνταγμα! Άμα αυτοί σεβόντουσαν το Σύνταγμα θα άκουγαν και τον λαο, και εν πασει περιπτωσει θα έκαναν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ! Δεν θα σφετεριζονταν την εξουσία για να αλλοιώνουν το χαρακτηρα του Ελληνικού Κράτους. Αλλα αυτοί δεν είναι παρά οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ φασίστες!

Γιουσουρης πελαγιος

Ειναι παρα πολυ απλο κυριε υπουργε. Τους γραφουμε και το στε και το παπαδαριο και συνεχιζουμε. Αυριο θα μας αποδειξουν ποτε η καμπυλη ειναι συντομοτερη απο την ευθεια. Και ομως ΙΣΧΥΕΙ.

SIAP4

Μπράβο στους δικαστές του ΣτΕ. Αίσχος για τους 5 δικαστές που διαφώνισαν.

Μπράβο

Γίναμε Ιράν επιτέλους.....

Άσε ρε φωτισμένε...

Έχουμε διαφωτιστει. Δε θέλουμε τη διαφώτιση σου μέσω της αθεϊας! Θα μείνουμε με τη θρησκεία της Αγαπης και του Χριστου!

@21.04@

''IRAN'' ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΥΣΤΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ! ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΛΥ ΛΙΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΟΠΟΤΕ ΓΥΡΙΣΕ ΠΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ 5 ΕΥΡΩ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕ !!

ΝΑΥΑΡΧΟΣ

ΜΠΡΑΒΟ. ΜΠΡΑΒΟ.ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι

Οι Αριστεροί λατρεύουν το ισλάμ και επιτίθενται στον Χριστιανισμό. Τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο. Τους έχει καταλάβει και ο πιο χαζός.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kikilias

O υπουργός Υγείας κινείται αθόρυβα για να τηρήσει την υπόσχεσή του προς τους γονείς του παιδιού ότι θα κ άνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους βοηθήσει

5
elliniki_astynomia

42χρονη Ελληνίδα μαζί με πέντε ακόμη συνεργούς της τηλεφωνούσαν σε πρατηριούχους παριστάνοντας τους φαρμακοποιούς ή τους γιατρούς και τους έπειθαν ότι εκ παραδρομής κατέθεσαν στους λογαριασμούς τους χρήματα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης

ast0000

Στο Ζάππειο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων με την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη - Εντυπωσιακές επιδείξεις από τις ειδικές μονάδες της ΕΛΑΣ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

23
pareboriio

Παρεμπόριο:  15 έλεγχοι - Kατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης, ενώ υπεβλήθησαν πρόστιμα για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, συνολικού ύψους 3.000 ευρώ

18