Τραγωδία στο Αγαθονήσι: 16 οι νεκροί του ναυαγίου, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: 16 οι νεκροί του ναυαγίου, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά

Αγνοούνται ακόμη δύο άτομα - Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός ψαρά: «Είδα να επιπλέει νεκρή μία έγκυος γυναίκα» - Δείτε τη NAVTEX από το Ναυτικό της Τουρκίας που διεκδικεί την «πατρότητα» των επιχειρήσεων διάσωσης

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: 16 οι νεκροί του ναυαγίου, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά
Τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο που σημειωθηκε σήμερα το πρωί στο Αγαθονήσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού, ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας είναι και έξι παιδιά και ένα βρέφος, που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος το οποίο βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου. 

Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, δύο γυναίκες και ένας άνδρας κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι σε παραλία του Αγαθονησίου. Οι σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος. 

Κλείσιμο
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (Τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι). 

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.



Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν δύο πλωτά του Λιμενικού, η κανονιοφόρος «Μαχητής» του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί αύριο καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός ψαρά: «Είδα να επιπλέει νεκρή μία έγκυος γυναίκα»

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία ενός ψαρά για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι όπως την μεταφέρει ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης στο Facebook. 

Ο ψαράς ανέφερε ότι: «έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με την βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».





Η NAVTEX που εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Τις δικές της επιχειρήσεις φαίνεται πως διεξάγει και η Τουρκία στην περιοχή, οι οποίες ωστόσο προς το παρόν περιορίζονται στα δικά τους χωρικά ύδατα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, όπως μπορεί να δει κανείς στο site του τουρκικού Ναυτικού, πριν από μερικές ώρες εκδόθηκε NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, που κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue).

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, οι Τούρκοι διεξάγουν επιχείρηση διάσωσης στα δικά τους χωρικά ύδατα, στην οποία συμμετέχουν συνολικά τρία σκάφη. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζει πάγια η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια για ναυάγια στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να διεκδικήσει την «πατρότητα» της επιχείρησης διάσωσης, χωρίς να σέβεται τις 16 ζωές που χάθηκαν στο πολύνεκρο ναυάγιο.

Δείτε παρακάτω την προκλητική τουρκική NAVTEX





 Στα 4 στίγματα φαίνεται η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι. Όπως γίνεται εμφανές, πρόκειται για περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικά χωρικά ύδατα.




Βίτσας: Δεν πρέπει να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου

Οδύνη για το ναυάγιο εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. «Η νέα τραγωδία υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων» τόνισε ο κ. Βίτσας. Όπως είπε, «δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βίτσας ενημερώνεται για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης. Επίσης, για τη διαχείριση του θέματος, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.
ΝΔ για την τραγωδία: Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη εδώ

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ακόμη εδώ, σημειώνει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της για την τραγωδία που έλαβε χώρα σήμερα στα ανοιχτά του Αγαθονησίου, όπου τουλάχιστον 16  μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε η λέμβος που τους μετέφερε.



Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, "έχουμε όλοι, την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι το 2018 άνθρωποι δεν θα πνίγονται στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον".

Παύλος Χρηστίδης: Ζούμε ακόμη μια τραγωδία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για την τραγωδία στο Αγαθονήσι, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ζούμε ακόμα μια τραγωδία. Τουλάχιστον 16 νεκροί στο βωμό των συμφερόντων και της ανυπαρξίας πολιτικών για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Φτάνει πια".



KKE: Η τραγωδία των ξεριζωμένων δεν έχει τέλος

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, με νεκρούς πρόσφυγες, μετανάστες και παιδιά, δείχνει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ούτε τα ολοένα και πιο εξελιγμένα μέτρα καταστολής στα σύνορα ούτε, φυσικά, η απαράδεκτη συμφωνία της ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, που υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ακριβώς πριν δύο χρόνια, δεν μπορούν να εμποδίσουν απελπισμένους ανθρώπους από το να πέφτουν στα νύχια αδίστακτων διακινητών, για να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εξαθλίωση» επισημαίνει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Τώρα, που έχουν "χτυπήσει κόκκινο" οι ανταγωνισμοί, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Κουμουτσάκος: Ποια είναι αντίδραση της Αθήνας;
 
«Η παράνομη & προκλητική NAVTEX που με αφορμή την τραγωδία στο Αγαθονήσι, εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, μιλώντας για "επιχείρηση έρευνας-διάσωσης σε τουρκική περιοχή", επιβεβαιώνει τη στρατηγική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ επίσης ρωτά: «Ποιά είναι η αντίδραση της Αθήνας;».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης