Σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Θα παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους - Ο Τούρκος εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη - Τα ονόματα του υπολοχαγού και του λοχία που βρίσκονται υπό κράτηση

Σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της Αδριανούπολης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, o υπολοχαγός Μηχανικού από το Κιλκίς, Άγγελος Μητρετώδης και o 25χρονος, σκαπανέας Μηχανικού, Δημήτρης Κούκλατζης είναι στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι». 

Κλείσιμο
Όπως έγραψαν οι Milliyet, Sozcu, Hürriyet, Haber7 και το σύνολο των τουρκικών μέσων, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για:

 -Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

-Υποψία διαφυγής

-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία

-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό  



Τι λένε οι συγγενείς
Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς των δυο στρατιωτικών που «συνελήφθησαν» από Τούρκους στρατιώτες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώρα.

Ο πατέρας και ο θείος του ενός μίλησαν στο  protothema.gr γεμάτοι αγωνία για την τύχη του παιδιού τους: «Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας» είπε ο πρώτος.

Και προσέθεσε: «Πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites».

Ο θείος του, από την άλλη, είπε: «Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με το παιδί μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά και τα διεθνή θέματα θα λυθούν».

Ο Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ) Δημήτρης Κούκλατζης, οι συγγενείς του οποίου μίλησαν στο protothema.gr



 
Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το ΓΕΣ, την Πέμπτη 1η Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. 
Ωστόσο άγνωστο είναι το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν πράγματι περάσει σε τουρκικό έδαφος, πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό. Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, δηλαδή χθες Πέμπτη, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας. 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και τους οδηγούν σε δίκη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς. 

Δείτε βίντεο: Μυστήριο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
- Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στην Τουρκία θα δικαστούν οι Ελληνες στρατιωτικοί



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης