Φώναξαν ιδιωτικό ρυμουλκό για να ξεκολλήσει τη φρεγάτα Κανάρης από την ξέρα...

Φώναξαν ιδιωτικό ρυμουλκό για να ξεκολλήσει τη φρεγάτα Κανάρης από την ξέρα...

Έπεσε στα βράχια στις 6 το πρωί και αποκολλήθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι - Άγνωστο πώς προσάραξε στην ξέρα στην Ψυττάλεια - Το μεγάλο πολεμικό πλοίο βρισκόταν ελάχιστα μίλια από την είσοδο του ναυστάθμου Σαλαμίνας - Επανέπλευσε στη βάση του με ίδια μέσα

Φώναξαν ιδιωτικό ρυμουλκό για να ξεκολλήσει τη  φρεγάτα Κανάρης από την ξέρα...
Οκτώ ώρες έμεινε κολλημένη σε ξέρα στην Ψυττάλεια η φρεγάτα «Κανάρης» που προσάραξε σε νησίδα ελάχιστα μίλια προτού καταπλεύσει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ο «Κανάρης» αποκολλήθηκε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, όχι όμως από τα τρία πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού που προσπαθούσαν από το πρωί αλλά από ιδιωτικό ρυμουλκό που κλήθηκε να συνδράμει στην επιχείρηση «απεγκλωβισμού» του πολεμικού πλοίου από τη νησίδα Αταλάντη.

Αν μη τι άλλο, η αποκόλληση της φρεγάτας από ιδιωτικό ρυμουλκό και όχι από τα ρυμουλκά του ΓΕΝ είναι ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο του Πολεμικού Ναυτικού που ξύπνησε την Πέμπτη μαθαίνοντας ότι ο «Κανάρης» προσάραξε σε ξέρα λίγο πριν καταπλεύσει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας...

Κλείσιμο
Οι συνθήκες του ατυχήματος αναμένεται να ερευνηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, λένε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τι έγινε όμως και το πολεμικό πλοίο που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόμαχα του στόλου έπεσε σε ξέρα ενώ έπλεε στον λεγόμενο δίαυλο με ταχύτητα που κυμαινόταν από 6-8 κόμβους; Ήταν λάθος χειρισμού από το πλήρωμα της φρεγάτας «Κανάρης»; Σημειώθηκε αιφνίδια μηχανική βλάβη; Τι ακριβώς συνέβη στο πρώτο επιχειρησιακό ταξίδι του νέου κυβερνήτη της φρεγάτας «Κανάρης»;



Το χρονικό - Πώς έριξαν τον «Κανάρη» στη νησίδα Αταλάντη στις 6 το πρωί 

Περίπου στις 6:15 το πρωί  επιστρέφοντας στο ναύσταθμο Σαλαμίνας από προγραμματισμένη αποστολή η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» προσάραξε στη νησίδα Αταλάντη,η οποία βρίσκεται κοντά στην Ψυττάλεια.

Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «σκάλωσε», όπως ανέφεραν στο αξιωματικοί από το ΓΕΝ επιβεβαιώνοντας την είδηση που πρώτο μετέδωσε το protothema.gr το πρωί της Πέμπτης.

Οι ίδιες πηγές σημειώναν ότι στο πολεμικό πλοίο δεν σημειώθηκε εισροή υδάτων, ούτε διαρροή καυσίμων και όλοι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες είναι καλά στην υγεία τους.

Στην περιοχή του περιστατικού βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τρία ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού που έπλευσαν από το ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ωστόσο, τα ρυμουλκά του ΠΝ δεν είχαν καταφέρει να ξεκολλήσουν τη φρεγάτα μέχρι το μεσημέρι και έτσι εκλήθη ένα ιδιωτικό ρυμουλκό το οποίο τελικώς κατάφερε να αποκολλήσει με επιτυχία το πολεμικό πλοίο από τα βράχια.

Από τις φωτογραφίες που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr φαίνεται ότι η φρεγάτα έχει χτυπήσει μπροστά στην πλώρη.









Ποιες φαίνεται να είναι οι ζημιές
Οι πρώτες αναφορές, όπως πληροφορείται το protothema.gr είναι ότι ευτυχώς δεν έχουν υποστεί βλάβη οι προπέλες του πολεμικού πλοίου.

Ζημιές φαίνεται να υπάρχουν στο θόλο της φρεγάτας, όπου βρίσκεται η συσκευή σόναρ του πολεμικού πλοίου, ενώ από τις πρώιμες πρώτες ενδείξεις δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η γάστρα της φρεγάτας «Κανάρης».

Η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η αποκόλληση χωρίς βιασύνη, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ώστε το πλοίο να απομακρυνθεί από την ξέρα χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Όταν συνέβη το ατύχημα οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης της φρεγάτας ανέλαβε πρόσφατα τη διοίκηση του πολεμικού πλοίου και ο συγκεκριμένος πλους ήταν ένα από τα πρώτα ταξίδια που είχε την ευθύνη ως κυβερνήτης.


Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ
«Πρωινές ώρες Πέμπτης 02 Νοεμβρίου 2017, φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ προσκόλλησε σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη Σαρωνικού Κόλπου, κατά την επιστροφή του από προγραμματισμένη δραστηριότητα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν έχει παρατηρηθεί κλίση του πλοίου, ούτε εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου. Αίτια διερευνούνται από το Πολεμικό Ναυτικό».




Δείτε βίντεο: Με… ιδιωτικό ρυμουλκό η αποκόλληση της φρεγάτας Κανάρης από την ξέρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης