Αναδιάρθρωση ΕΛΑΣ: Κλείνουν 52 αστυνομικά τμήματα!

Αναδιάρθρωση ΕΛΑΣ: Κλείνουν 52 αστυνομικά τμήματα!

Στην Αττική, από 240 Αστυνομικά Τμήματα θα μείνουν 188 - Μεταξύ άλλων συγχωνεύονται τα Α.Τ Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας–Κηφισιάς, Παπάγου–Χολαργού, Βούλας–Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας-Νέας Φιλαδέλφειας

Αναδιάρθρωση ΕΛΑΣ: Κλείνουν 52 αστυνομικά τμήματα!
Κατάργηση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) με αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία επισήμων, απορρόφηση των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας, δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών. 

Είναι μερικά από τα βασικά σημεία του πλάνου της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών που ανακοίνωσε σήμερα η φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ σε συνέντευξή τύπου στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Κλείσιμο
Ο αναπληρωτής υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Ταξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας παρουσίασαν τον νέο σχεδιασμό των υπηρεσιών της Αστυνομίας ο οποίος στοχεύει στην εξοικονόμηση δυνάμεων και στη βελτίωση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως τόνισαν η νέα αναδιάρθρωση θα έχει και οικονομικό όφελος καθώς υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται. 

Η ιστορία της αναδιάρθρωσης, είναι μια ιστορία που κρατά χρόνια αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην τελευταία εικοσαετία δεν ήταν λίγες οι φορές που ανακοινώθηκαν αναδιαρθρώσεις που τελικά έμειναν στα χαρτιά. 

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και αυτή τη φορά, διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις και προβλήματα στο Σώμα της Αστυνομίας όπως επίσης και κατασπατάληση χρημάτων που οφείλουν άμεσα να αποκατασταθούν. Για παράδειγμα ο κ. Αναγνωστάκης ανακοίνωσε ότι τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια, δεκαοκτώ αστυνομικοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια που έχουν ουσιαστικά κλείσει όμως οι ιδιώτες ελάμβαναν κανονικά ενοίκια που ξεπερνούσαν τις 350.000 ετησίως. 
Ποια αστυνομικά τμήματα της Αττικής συγχωνεύονται
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης στην Αττική καταργούνται – συγχωνεύονται αστυνομικά τμήματα και έτσι από 240 Α.,Τ θα μείνουν 188. Κάποια από αυτά που συγχωνεύονται είναι τα Αστυνομικά Τμήματα Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης Πειραιά-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσουβάλας, δεν καταργείται το Α.Τ Εξαρχείων, επαναλειτουργεί το Α.Τ Ιερισσού Χαλκιδικής που είχε καεί ενώ όπως είπε ο υπουργός η αναδιάρθρωση γίνεται καθώς νέες απειλές και κίνδυνοι δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις και για το λόγο αυτό απαιτείται ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, εγινε αναφορά σε αστυνομικά τμήματα με 10-12 υπαλλήλους χωρίς καμία αποτελεσματικότητα ενώ δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ προαναγγέλοντας αλλαγές, εκσυγχρονισμό στη δομή και τη λειτουργία και χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες αρκέστηκε στο να πει ότι δεν θα κλείσει. Παράλληλα ανακοίνωσε το διαγωνισμό για την αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφηση ενός κονδυλίου 13.000.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας. 

Ιδιαίτερη σημασία τόσο ο υπουργός όσο και ο αρχηγος της ΕΛ.ΑΣ έδωσαν στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας που διαθέτει αστυνομικούς για τη φρούρηση υψηλών προσώπων αναφέροντας ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα δημιουργηθούν 30 ΟΠΚΕ σε όλη την Αττική με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων. Μάλιστα, αστειευόμενος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ότι έχει δεχθεί δεκάδες τηλέφωνα από πρόσωπα που ζητούν να μην τους αφαιρεθεί η φρουρά ενώ αναφερόμενος σε έναν πρώην συνάδελφο του που μένει στου Παπάγου και του είπε ότι πρέπει να έχει αστυνομική φύλαξη γιατί μένει δίπλα στο βουνό απάντησε ότι «Και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;». 

Σε ότι έχει να κάνει με την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας υποστήριξε ότι θα γίνει γιατί διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο. 

Άλλα κύρια σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο τουλάχιστον ενός Α.Τ με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.λπ., ίδρυση τμημάτων Άμεσης Δράσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο, διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, ανακαθορισμό της εσωτερικής διάρθρωσης των διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ιδρυση έξι επιπλέον Τμημάτων Ασφαλείας στην Αστυνομικη Διεύθυνση Αχαίας και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στις περιοχές Θέρμης, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού. Ιδρυση Διακριτού Γραφείου Ασφαλείας με την ένταξη έξι Τμημάτων Ασφαλείας Θήρας, Μυκόνου, Νάξου, Γεροποτάμου, Χερσονήσου, Μοιρών στα οικεία αστυνομικά τμήματα. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» στην ελληνική περιφέρεια για κάλυψη της εξυπηρέτησης των πολιτών σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες, της αστυνόμευσης με 27 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και Χανιά και των 35 Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ) για την αστυνόμευση και επιτήρηση τοπικών οικισμών και συνόρων που λειτουργεί σε 32 Διευθύνσεις Αστυνομίας. 

Σε ότι έχει να κάνει με διαβατηριακούς ελέγχους και ζητήματα μεταγωγών, στο νέο πλάνο του υπουργείου περιλάμβάνονται η ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων Διαβατηριακού Ελέγχου σε σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας (Κήπων, Ορμενίου, Ευζώνων, Προμαχώνος, Νίκης, Κρυσταλοπηγής, Κακαβιάς, Μερτζάνης, Δοιράνης και Σαγιάδας), ίδρυση δύο τμημάτων Μεταγωγών – δικαστηρίων σε Χανιά και Γρεβενά και συγκρότηση Ειδικών Ομάδων Μεταγωγών (Ε.0.Μ), στα τμήματα Μεταγωγών και Τήρησης Τάξης Δικαστηρίων σε Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής και Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης. 

Διαβάστε εδώ το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣΠρόεδρος ΠΟΑΣΥ: Οι αλλαγές δεν γίνονται για την ασφάλεια των πολιτών
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόρης Γερακαράκος επισημαίνει πως «το θέμα είναι γιατί έγινε η αναδιάρθρωση: Για εξοικονόμηση χρημάτων ή για την ασφάλεια των πολιτών;».

«Για μας οι αλλαγές δεν είναι προς την βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών αλλά για να εξοικονομηθούν χρήματα. Φτάσαμε να κλείνουν υπηρεσίες. Επισήμως μιλάνε για το 22%, όμως εμείς θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, καθώς χρησιμοποιούν ένα τέχνασμα, δηλαδή να κλείνουν αστυνομικά τμήματα και να ανοίγουν αστυνομικούς σταθμούς τεσσάρων και πέντε ατόμων» υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στο www.protothema.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης