Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγούνται οι ένστολοι

Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγούνται οι ένστολοι

Πώς η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα της εξόδου σε όσους σκέφτονταν συνταξιοδότηση με την επισήμανση στο πολυνομοσχέδιο ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή»

Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγούνται οι ένστολοι
Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγεί η κυβέρνηση τους ένστολους , ακυρώνοντας ουσιαστικά το «παράθυρο ευκαιρίας» που τους άνοιξε να συστήσουν αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο για την καταβολή εφάπαξ.

Σφράγισε την πόρτα εξόδου σε όσους θα έσπευδαν σε φυγή από το σώμα προκειμένου να εισπράξουν αλώβητο το εφάπαξ τους πριν από τις περικοπές ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι θα προβλέπει η "ρήτρα διασφάλισης αξιομάχου" των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες μειώσεις να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Κλείσιμο
Με την προσθήκη στο επίμαχο άρθρο επισήμανσης ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή» φράζει την έξοδο σε όσους έτρεχαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν απειλήσει με μαζική φυγή αν εφαρμοζόταν, από τη 1/1/2015, ο νέος μαθηματικός τύπος στο εφάπαξ τους που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%.

«Στη σύνταξη θα βγουν εσπευσμένα 4000 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν πάνω από 25 χρόνια, από διευθυντές έως ταξίαρχοι, διαλύοντας τη ραχοκοκαλιά του σώματος» είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών κ. Χρήστος Φωτόπουλος. 

Αλλάζοντας ρότα, η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για τους ένστολους «προφυλάσσοντας  σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας» ώστε πέσουν στα μαλακά. Δηλαδή να μειωθεί το εφάπαξ με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα, αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού εργασίας, τα ταμεία πρόνοιας των ενστόλων διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων αστυνομικών και πυροσβεστών προσανατολίζονται στη δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενου ταμείου εφάπαξ  σύμφωνα με τη δυνατότητα επιλογής που τους δίνει το νομοσχέδιο παίρνοντας το ρίσκο της αυτόνομης πορείας. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από εισήγηση των τεχνικών τους συμβούλων.

Πάντως σήμερα η εισφορά που καταβάλουν υπέρ του ταμείου τους είναι υψηλή 8%, διπλάσια από εκείνη των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση ούτε κοινωνικός πόρος.

Η πανελλαδική ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων που προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις και καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις διατάξεις.

Σ ε ανακοίνωσή της με τίτλο «Στον αέρα το ΕΦΑΠΑΞ... Σκόνη και θρύψαλα οι συντάξεις...» η ΠΟΣΥ επισημαίνει «ουδείς δύναται να ερμηνεύσει ή να δώσει πειστικές διευκρινήσεις για το τι εννοεί ο «ποιητής» σχετικά με τον «χρησμό» περί της ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου του Σώματος, με επιπλέον την πρωτοφανή ρύθμιση στα χρονικά του συντεταγμένου ελληνικού Κράτους με την οποία η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι από την ψήφιση – δημοσίευσή του.»

Σχετικά με την ένταξη των επικουρικών τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ζητούν να τους δοθεί  η δυνατότητα επιλογής μετατροπής του σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης όπως έγινε με τους τομείς Επικουρικής Ασφάλισης άλλων εργαζομένων, σύμφωνα με το νόμο 4052/2012.

«Η ρύθμιση αυτή μας βρίσκει άκρως αντίθετους – σημειώνουν-διότι χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, καθώς το Ταμείο είναι βιώσιμο (σύμφωνα με τις αναλογιστικές του μελέτες) για τα επόμενα 40 χρόνια εφαρμόζοντας ήδη το νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης σύμφωνα με τον Ν.4254/7-4-2014, μας εντάσσει υποχρεωτικά σε ένα φορέα αμφίβολης βιωσιμότητας με μοναδική στόχευση την αρπαγή του αποθεματικού του ύψους διακοσίων πενήντα (250) εκατομμυρίων Ευρώ ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα ελλείμματα του ΕΤΕΑ που για το 2014 υπολογίζονται στα εκατόν εβδομήντα (170) εκατομμύρια ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης