Μπούγας: Η μεταφορά ύλης στους δικηγόρους αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς αυτούς

Μπούγας: Η μεταφορά ύλης στους δικηγόρους αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς αυτούς

Η ιδιότητα του δικηγόρου ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις και εκτείνεται έως την άσκηση οιονεί δικαιοδοτικού έργου, τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης

bougas_dikigoroi
Με αφορμή τη νομοθέτηση της μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διοργάνωσε ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των δικηγόρων σχετικά με τις διατάξεις του νέου νόμου 5095/2024.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σπυρίδων Τσαντίνης και Σύμβουλος ΔΣΑ, καθώς και ο δικηγόρος Φώτιος Γιαννούλας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτριος Φινοκαλιώτης και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, ενώ την εκδήλωση, συντόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος νόμος είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της συνέπειας του υπουργείου στην τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Πολιτείας στους δικηγόρους» και προσέθεσε ότι «οι σχέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικηγόρους, στηρίζονται στον ειλικρινή διάλογο και στην καλόπιστη συνεργασία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην ιδιότητα των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιότητα που προσδίδει κύρος και σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις. Είναι έννοια ευθύνης, η οποία εκτείνεται έως την άσκηση οιονεί δικαιοδοτικού έργου. Αυτή η αντίληψη διατρέχει τον νόμο 5095/2024».

Ειδικότερα, οι διαδικασίες που θα διενεργούν οι δικηγόροι, κατόπιν κατάλληλης επιμόρφωσης από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, είναι οι ακόλουθες:

  • έκδοση κληρονομητηρίων,
  • εγγραφή και εξάλειψη συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης,
  • αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας,
  • έκδοση ενόρκων βεβαιώσεων και
  • διενέργεια προελέγχου από Δικηγόρους για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου.

Όπως τόνισε ο κ. Μπούγας, οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας και της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ενώ οι πράξεις που εκδίδει ο δικηγόρος δύναται να ελεγχθούν δικαστικά μετά από άσκηση ανακοπής. Δεν έχουν, επομένως, αποδεικτική και νομική δυσχέρεια ενώ δεν απαιτούν την αυθεντική διάγνωση του Δικαστή.

Κλείσιμο
Με τις νέες διατάξεις, σύμφωνα μα ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι Έλληνες δικαστές θα αποφορτιστούν άμεσα από χιλιάδες υποθέσεις και επομένως, θα έχουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μελετούν και διεκπεραιώνουν περισσότερες δικογραφίες και να εκδίδουν ταχύτερα τις αποφάσεις τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών.



Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρό το 2χρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν στη Σερβία - Το παρέσυραν με ΙΧ και το πέταξαν σε χωματερή

Τα τρία σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών - Η δίωξη του Αρείου Πάγου και η επικείμενη απόφαση του εκλογοδικείου


«Θανατική ποινή σε όποιον το κάνει αυτό στις γυναίκες» - Τα λόγια του πατέρα της Κυριακής μετά την κηδεία - Βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης