Ξάνθη: Διαμάχη για τις φοιτητικές εστίες - Τι υποστηρίζουν οι φοιτητές, τι απαντά ο πρύτανης

Ξάνθη: Διαμάχη για τις φοιτητικές εστίες - Τι υποστηρίζουν οι φοιτητές, τι απαντά ο πρύτανης

Η επίσημη θέση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η ανακοίνωση των φοιτητών - Ο πρύτανης του ΔΠΘ μίλησε στο protothema.gr

xanthi
Με αφορμή επιστολή φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), σύμφωνα με την οποία «εκδιώκονται» από τη φοιτητική εστία, στην οποία διαμένουν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή, το protothema.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΔΠΘ, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά.

«Εννοείται πως δεν εκδιώκονται οι φοιτητές από την εστία», είναι το πρώτο, που θα πει ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, δρ Φώτιος Μάρης. Όπως διευκρινίζει δε ο ίδιος: «Πρόκειται για μία φοιτητική εστία, η οποία λειτουργεί 45 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που γίνεται ολοκληρωμένη αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός. Η εστία αποτελείται από 8 κτίρια - ανακατασκευάζουμε τα δύο κτίρια και θέλουμε τώρα να συνεχίσουμε στο τρίτο».

Για τις ανάγκες της ανακαίνισης, οι φοιτητές, που διέμεναν μετεγκαστάθηκαν σε άλλο κτίριο της φοιτητικής εστίας. «Αναδιατάσσουμε τους φοιτητές μας σε ένα άλλο κτίριο ίδιας κατάστασης. Αντιδρούν μόνο 14 φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ''επανάσταση''», εξηγεί ο πρύτανης για να προσθέσει: «Η πρώτη ενημέρωση, που έλαβαν ήταν το φθινόπωρο του ’23. Ακολούθησε έγγραφη ενημέρωση στις 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, τους ενημερώνουμε κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, έχουμε διαθέσει το προσωπικό της τεχνικής μας υπηρεσίας για να τους βοηθήσουμε με τη μεταφορά των πραγμάτων τους, υπό την επίβλεψή τους φυσικά».

Σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση των κτιρίων της φοιτητικής εστίας στην Ξάνθη, το έργο κοστίζει 5.800.000€ συν 3.000.000€ οι εξοπλισμοί. Το πρώτο κτίριο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, το δεύτερο τον Ιούλιο και τώρα, για να μην καθυστερήσει η εργολαβία, θα παραδοθεί στον εργολάβο το τρίτο κτίριο. «Επιπλέον, για τη συγκεκριμένη φοιτητική εστία, έχουμε πάρει έγκριση από το υπουργείο και εντολή δημοπράτησης για να αγοράσουμε το σύνολο του απαιτούμενου εξοπλισμού – από κρεβάτια και γραφεία, έως ψυγεία και κουζίνες», υπογραμμίζει ο δρ Μάρης, ο οποίος αναφέρει πως «οι 14 φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν, κάνουν ''ασκήσεις επανάστασης'' για τους δικούς τους λόγους».

Σχετικά με το πώς ακριβώς μετακινήθηκαν οι φοιτητές, ο πρύτανης εξηγεί: «Όλοι οι φοιτητές μας μένουν αυτή τη στιγμή στη φοιτητική εστία. Η ανακαίνιση ξεκίνησε από τα δύο κτίρια, τα οποία βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση – στο ένα, δεν κατοικούσε κανείς. Για τη μετακίνηση των φοιτητών, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα καθώς οι δικαιούχοι υπερκαλύπτονταν από τα δωμάτια, που είχαμε στα υπόλοιπα 5 κτίρια. Η συγκεκριμένη, είναι η τελευταία φορά, που μετακινούμε φοιτητές σε παλιά δωμάτια, επειδή στο μέλλον, όποιος μετακινείται, θα πηγαίνει κατευθείαν στο καινούριο κτίριο. Όταν έρθουν και τα έπιπλα, θα τους το παραδίδουμε πλήρως ανακαινισμένο».

Εκτός της κτιριακής, πραγματοποιείται και τεχνολογική αναβάθμιση. «Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση δομημένης καλωδίωσης εδώ και δύο χρόνια», ενημερώνει ο πρύτανης. «Τα δωμάτια έχουν ταχύτητα 1G και πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης των Access Point WiFi, όπου είναι ένα Access Point ανά δύο δωμάτια. Σε κάθε σημείο της φοιτητικής εστίας υπάρχουν ‘διαστημικές’ ταχύτητες», επισημαίνει ο ίδιος ενώ αναφέρεται και στα πρότυπα έργα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εκτός όσων έχουν ήδη γίνει, αξιοποιούμε 4 ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ψύξη-θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην υπό ανακαίνιση φοιτητική εστία. Σε δύο-τρία χρόνια, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Τέλος, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε την εκ βάθρων ανακαίνιση του φοιτητικού εστιατορίου. Εφόσον κλείσει ο κύκλος αυτών των παρεμβάσεων, η Ξάνθη θα έχει πλέον ολοκληρωμένες φοιτητικές υποδομές».

Κλείσιμο
«Κι όμως», καταλήγει ο πρύτανης, «παρά τις προσπάθειές μας, ορισμένοι επιλέγουν να κάνουν μόνο πολιτική. Και δυστυχώς, διαδίδεται η μισή αλήθεια από την ομάδα των φοιτητών, που αντιδρά».

Η επίσημη απάντηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καταβάλλει διαχρονικά κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και σίτισης των φοιτητών και φοιτητριών του, καθώς και τη βελτίωση των εν γένει συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσής τους σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ το οποίο έχει και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των εστιών.

Σε συνέχεια των ερωτημάτων που θέσατε:


1) Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα των φοιτητικών εστιών που αποτελείται από 8 κτήρια και βρίσκεται στα Κιμμέρια Ξάνθης ανακατασκευάζεται με πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΔΕ) συνολικού συμβατικού προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ περίπου (5.884.000€) με ΦΠΑ. Η πρώτη φάση αφορά την ανακατασκευή των κτηρίων Β1 και Β2 που διαθέτουν 92 και 66 δωμάτια αντιστοίχως με δαπάνη ανακατασκευής ύψους περίπου 1.500.000 ευρώ εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί και δοθεί στον ανάδοχο 788.325 ευρώ. Στο κτήριο Β2 έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ανακατασκευής η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2024, ενώ στο κτήριο Β1 έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% των εργασιών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο 2024. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταστούν τα κτίρια Β1 – Β2 λειτουργικά, πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη επίπλωση – συσκευές (μεταξύ άλλων κρεββάτια, γραφεία, ντουλάπες, τραπέζια, ψυγεία, ηλ. κουζίνες κ.λπ.). Η έγκριση της πρότασης για τον διαγωνισμό για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ύψους 2.999.870 ευρώ με ΦΠΑ (ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το σύνολο του εξοπλισμού για το συγκρότημα των εστιών) έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο και τη χρηματοδοτεί, και αναμένεται η δημοπράτησή του.

Ακολουθεί η ανακατασκευή του κτηρίου Α2 η οποία θα ξεκινήσει άμεσα.

2) Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του κτηρίου Α2 έχουν ενημερωθεί εγκαίρως με πολλαπλές ανακοινώσεις από το φθινόπωρο 2023 και, πιο πρόσφατα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο προσωπικό τους email από την αρχή του έτους (17/1/2024). Τα δωμάτια στα οποία θα μεταφερθούν είναι αντίστοιχα με αυτά στα οποία διαμένουν. Έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά των προσωπικών τους ειδών (μόνον αυτά έχουν να μεταφέρουν) η οποία για όσους και όσες επιθυμούν γίνεται με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ.

3) Το κτήριο Α1 διαθέτει 67 δωμάτια και είναι στην ίδια κατάσταση με αυτά του κτηρίου  Α2 (σε 5 δωμάτια γίνονται ορισμένες επισκευές που θα ολοκληρωθούν σε 4-5 μέρες). Ήδη αρκετοί και αρκετές φοιτητές και φοιτήτριες από το κτήριο Α2 έχουν μεταφερθεί στα νέα τους δωμάτια στο Α1. Για τους τελευταίους και τις τελευταίες φοιτητές και φοιτήτριες που παραμένουν στο Α2 (περίπου 14) δόθηκε παράταση ως τις 14 Μαρτίου 2024 για να μεταφερθούν στα νέα τους δωμάτια. 

Στα ακόλουθα links, περιγράφεται το εκπαιδευτικό πάρκο του ΔΠΘ, το οποίο κατασκευάστηκε ως πιλοτική εφαρμογή στην φοιτητική εστία Ξάνθης εδώ και εδώ.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Οι φοιτητές του κτιρίου Α2 των φοιτητικών εστιών Ξάνθης ενημερωθήκαμε στις 1/3/24 ότι σε διάστημα 5 ημερών θα πρέπει να φύγουμε από τα δωμάτιά μας και να εκκενώσουμε το κτίριο. Την ώρα που μας ζητάνε να μετακομίσουμε, η λέσχη των εστιών παραμένει κλειστή εδώ και σχεδόν 2 βδομάδες για άγνωστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του κτιρίου να έχουν γυρίσει στις πόλεις τους. Επίσης, η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για πολλούς από εμάς.

Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μετακομίσουμε εντός λίγων ημερών χωρίς καμία βοήθεια από το πανεπιστήμιο, το όποιο μάλιστα μας απειλεί ότι θα μας κόψει το ρεύμα, το νερό και το Internet μετά το πέρας τις προθεσμίας, στις 7/3/24; Το ίδιο το πανεπιστήμιο είχε δεσμευτεί με ανακοίνωσή του στις 6/11/23 ότι θα μεταφερθούμε στο ανακαινισμένο κτίριο Β2. Ωστόσο, η ανακαίνιση και η επίπλωση του κτιρίου Β2 έχει καθυστερήσει και έτσι θέλουν να μας μετακινήσουν σε δωμάτια άλλων κτιρίων τα όποια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με χαλασμένα υδραυλικά, θέματα υγρασίας-μούχλας, ελλειπή επίπλωση κ.α.

Παράλληλα, η εκκένωση του κτιρίου Α2, το τρίτο κτίριο σε σειρά που εκκενώνεται μετά το Β1 και το Β2, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του αριθμού δωματίων στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην δωρεάν στέγαση των πρωτοετών φοιτητών τον Σεπτέμβριο του 2024. Εμείς, δεν θα δεχτούμε να γίνουμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου την ώρα που παίζονται εκατομμύρια μεταξύ τους. Ως κάτοικοι του κτιρίου Α2, μετά από συνελεύσεις που κάναμε, είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στο κτίριο μας έως ότου ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επίπλωση του κτιρίου Β2.

Κρίνουμε τις απειλές του πανεπιστημίου απαράδεκτες και απαιτούμε να μετακινηθούμε στο κτίριο Β2, όπως δεσμεύτηκε εξάλλου και η ίδια η πρυτανεία με ανακοίνωσή της. Στηρίζουμε ακόμα την απόφασή μας από τις 1/2/24, απόφαση την οποία στηρίζει και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Ζελένσκι: Ακούσαμε μεγάλη έκρηξη, ο πόλεμος εδώ γίνεται κάθε μέρα, όχι μόνο στο μέτωπο

Κέιτ Μίντλετον: «Αφήστε την ήσυχη, υπάρχει λόγος που η οικογένεια δεν μιλάει», λέει για την υγεία της ο θείος της

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Η ανταπόκριση της ΕΡΤ μετά το χτύπημα κοντά στην ελληνική αποστολή – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης