13 σπίτια μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής που βρίσκονται στην Ελλάδα - Δείτε βίντεο
HOUSES_GREECE2

13 σπίτια μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής που βρίσκονται στην Ελλάδα - Δείτε βίντεο

13 σπίτια που έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια την αρχιτεκτονική στη χώρα μας

O Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Design Ambassador και του Archisearch επιλέγει 13 αγαπημένα του σπίτια που έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια την αρχιτεκτονική στη χώρα μας.

Ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον τομέα της αρχιτεκτονικής, της επικοινωνίας και του branding, ο Βασίλης Μπαρτζώκας παράγει περιεχόμενο που φωτίζει ανθρώπους, ταλέντα και ιδέες σε σχέση πάντα με την τέχνη του σχεδιασμού κτιρίων και όχι μόνο. Με μια σειρά από εκδόσεις, φεστιβάλ, συνέδρια και άλλα events που συνδέουν την αρχιτεκτονική με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, έχει πετύχει να κάνει την αρχιτεκτονική προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Του ζητήσαμε λοιπόν να μας επιλέξει κάποια αγαπημένα του σπίτια που το καθένα έχει τη δική του έντονη άποψη.


Μήλος, Deca architecture

To σπίτι αυτό κέρδισε φέτος το βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. Τοποθετημένο σε μια έκταση 90.000m2 στο νησί της Μήλου, το Hourglass Corral, είναι η τελευταία προσθήκη του έργου “Voronoi’s Corrals” που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια ως μια διαρκής προσπάθεια να προβληθεί η αρμονική συνύπαρξη της παράδοσης με τις σύγχρονες ανάγκες σε ένα άγριο περιβάλλον με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Πέντε ξεχωριστά “μαντριά” με τους δικούς τους φεγγίτες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να πρωταγωνιστεί και να αφήνει το αποτύπωμά του.
Tour In Hourglass Corral House By DECA Architecture In MILOS, GREECEΚάρπαθος, ΟΑΑΚ architects

Η αναζήτηση για την τέλεια τοποθεσία ήταν μακρά, αλλά από τη στιγμή που είδαν αυτό το οικόπεδο ήξεραν ότι είχαν βρει το σωστό σημείο. Αντί να μιμηθούν το περιβάλλον, οι αρχιτέκτονες το τοποθέτησαν στο χώρο σαν ένα αντικείμενο που βρίσκεται εκεί χωρίς να παραβιάζει τη φύση του τοπίου. Εχει ανοιχτή θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και άμεση θέα στους windsurfers στην παραλία της Αφιάρτης.Αντίπαρος, Vois Architects

To όνομά του ειναι H_orizon. Το σχήμα του ακολουθεί το γράμμα Η, ενώ το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κύριων όγκων, δημιουργείται ένα πλαίσιο που αποτυπώνει την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες του θαλάσσιου ορίζοντα.
Horizon | VOIS Architects | Paros, Greece | HD


Σύρος, Block 722

Η διαδικασία σχεδιασμού καθορίστηκε από την επιθυμία των πελατών να μεγιστοποιήσουν τη θέα του κόλπου της Πλαγιάς στη Σύρο. Η κύρια πρόθεση ήταν να ενοποιηθούν οι διάφοροι χώροι του σπιτιού κάτω από μια στέγη με θέα το Αιγαίο, χωρίς να δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα αποδομημένο ορθογώνιο με τεράστια ανοίγματα από όλες τις πλευρές.
Dream in Syros - Villa Sunrise


Σίφνος, A2 architects

Βρίσκεται σε μοναδική και άγρια τοποθεσία, με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και ο βορειοανατολικός προσανατολισμός του οικοπέδου, καθορίζουν τη διάταξη και τις μορφές των όγκων που προτείνουν το κύριο κτίριο με την πισίνα, στο ανώτερο φυσικό έδαφος, ενώ οι μικρότεροι όγκοι των σουιτών απλώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Το αποτέλεσμα; Έχει από παντού υπέροχη θέα. Η βίλα σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι Γάλλων, που στην αναζήτησή τους για ένα ιδιωτικό καλοκαιρινό καταφύγιο, ερωτεύτηκαν αυτή την απομονωμένη τοποθεσία της περιοχής.Πάρος, Scape Architecture

Το Secret Garden House είναι μια θερινή κατοικία σχεδιασμένη ως μέρος του τοπίου που την περιβάλλει, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και υπαίθριας διαβίωσης. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίσει είναι ότι αντί να γίνει μια ακόμη λευκή κουκκίδα στο χάρτη, η κατοικία ενσωματώνεται στην πλαγιά. Αγκαλιάζει τη φύση αντί να την εκτοπίζει και δημιουργεί ένα νέο είδος συμβιωτικής, βιώσιμης σχέσης με το περιβάλλον της.

Tour In Secret Garden House By Scape architecture In PAROS, GREECENεράτζα Πελοπόννησος, RC Tech Architects

Ο κύριος στόχος του σχεδιασμού των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν έναν πλαισιωμένο χώρο που δημιουργεί αναμνήσεις και μια διαρκή συνομιλία με το παιχνίδι της οικογένειας. Το Beach House Neratza είναι μια νέα προωθημένη εκδοχή του κλασικού μοντέλου μιας οικογενειακής εξοχικής κατοικίας. Βρίσκεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Πελοποννήσου στην Ελλάδα. Αποτελείται από έναν λευκό επιχρισμένο όγκο με στέγαστρο, που περιβάλλεται από μια πέργκολα από εμφανές σκυρόδεμα και μια επιμήκη πισίνα, παράλληλα με την ακτή της παραλίας.


Σέριφος, Mold architects

Yπόσκαφο, κατασκευασμένο κάτω από την στάθμη του φυσικού εδάφους, παρουσιάζει τις δικές του ορατές όψεις. Το παρελθόν του συγκεκριμένου είδους σπιτιού είναι πλούσιο και το μέλλον του στην Ελλάδα λαμπρό. Eδώ, η καλοσχεδιασμένη ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευμένου καταφυγίου, σε μια θέση με αφοπλιστική θέα, αλλά ανοιχτά εκτεθειμένη στους ισχυρούς βόρειους ανέμους, κάτι που οδήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο στην απόφαση να τρυπήσουν την πλαγιά.

Serifos NCaved house by Mold Architects 4kΣέριφος, Sinas architects

Ενα υπόσκαφο, σχεδιασμένο σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Μαρία Μαμούρα. Πρόκειται για μια θερινή κατοικία στο νησί της Σερίφου κι αντλεί έμπνευση από τις “ξηρολιθιές”, το τοπικό παραδοσιακό σύστημα κοντών πέτρινων τοίχων αντιστήριξης που δημιουργούνται για σκοπούς καλλιέργειας της γης, δημιουργώντας έτσι ένα κτίριο κατοικίας που δένει με το φυσικό περιβάλλον σε βαθμό που να γίνεται αναπόσπαστο μέρος του.


Αντίπαρος, Tsolakis architects

Ο κτηριακός όγκος διασπάται σε τρία επιμέρους υπόσκαφα τμήματα και έχει ως σκοπό την πλήρη ένταξή του στην τοπιογραφία της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή βίλα, που αποκαλύπτει το κυκλαδικό τοπίο μέσω μιας σύγχρονης μινιμαλιστικής αισθητικής.


Aντίπαρος, Arp

Το Avlakia House βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φαράγγια στο νησί της Αντιπάρου. Η τοποθεσία έχει δυτικό προσανατολισμό, ενώ είναι επίσης εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους. Απολαμβάνει θέα 180º προς το αρχιπέλαγος του Αιγαίου και τα γειτονικά νησιά της Σίφνου και της Σερίφου.

Tour In Avlakia House By ARP - Architecture Research Practice In ANTIPAROS, GREECE


Μεγανήσι, Hiboux architecture

Το έργο ‘Κατοικίες’ στο Μεγανήσι απέσπασε διάκριση στο διαγωνισμό για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022. Η κατοικία διαμορφώνεται ως ένα σύμπλεγμα από διάσπαρτους θολωτούς κτιριακούς όγκους και ένα τετραγωνικού κανάβου στέγαστρο που τους συνδέει, ανάμεσα στα 42 υπάρχοντα ελαιόδεντρα και πάνω σε αναβαθμίδες που συγκρατούνται από τις ξερολιθιές.


Πάρος, React architects

Το σπίτι Hug, σχεδιασμένο βρίσκεται στην τοποθεσία Άγιος Ιωάννης Δέτης στο νησί της Πάρου. Έχει ανατολικό προσανατολισμό, με θέα προς τη θάλασσα και τον κόλπο της Νάουσας. Η περιοχή τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας και δίπλα της έχει δημιουργηθεί το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αγίου Ιωάννη Δέτη.ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/


Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές στην Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο θα αναδειχθεί ο πρόεδρος - Στο 49,42% ο Ερντογάν, στο 44,88% ο Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία - Yeni Safak: Η Μεράλ Ακσενέρ έπαθε νευρικό κλονισμό

Εκλογές στην Τουρκία - Η κόρη του Ερντογάν τα βάζει με τον Χριστιανισμό: «Η ημισέληνος θα κερδίσει τον σταυρό της Δύσης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης