Φωτιά στην Πεντέλη - Ποιες περιοχές έχουν εκκενωθεί

Φωτιά στην Πεντέλη - Ποιες περιοχές έχουν εκκενωθεί

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα -  Έγιναν 600 απομακρύνσεις κατοίκων - Πού υπάρχουν εκτροπές στην κυκλοφορία - Δεκάδες μέτωπα σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη 

fwtia_penteli_art
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλο αγώνα, ενώ παράλληλα παλεύουν με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Από τις 6 το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν καθώς οι συνθήκες είναι δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

enaeria_mesa_prwi_xr
maketa_heli_fire_operation


Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται και ότι είχαν καεί και νωρίτερα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Κλείσιμο
Φωτιά στην Πεντέλη


Πού έχουν γίνει εκκενώσεις

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, μαζί με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του στρατού, κατέβαλαν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς. Δυστυχώς όμως ο άνεμος, εκτός από τη μεγάλη ένταση, αλλάζει διαρκώς διεύθυνση. Τα φλεγόμενα θραύσματα, δηλαδή οι λεγόμενες «κάφτρες» μεταφέρουν τη φωτιά κατά τρόπο εντελώς απρόβλεπτο. Έτσι δημιουργούνται νέες εστίες, αλλά και αναζωπυρώνονται ήδη υπάρχουσες.

Σύμφωνα με  τον εκπρόσπωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 600 απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ έχουν σταλεί πέντε μηνύματα από το 112  για εκκενώσεις από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή..

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήυνμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι - Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι - Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών»

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.



Ισχυρές  πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα

Στη φωτιά που εκτείνεται σχεδόν σε όλο τον ορεινό όγκο της Πεντέλης επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 120 οχηματα. Από αέρος επιχειρούν τρία εροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.  Στην  κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και 630 αστυνομικοί με 232 οχήματα. Στις δυνάμεις προστίθενται πυροσβέστες από τη Ρουμανία.

Συνδράμουν 200 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες ενώ κατα τη διάρκεια της νύχτας διατέθηκαν 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και την προστασία των περούσιων στις περιοχές που εκκενώθηκαν.

egklwvismenoi_penteli_mk
5647063


Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

- Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

- Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

- Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Νέες εικόνες από τη φωτιά στην Πεντέλη (3)


Eκτροπές στην κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Έχει διακοπει η κυκλοφορία των οχημάτων επι της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Περίπου στα μεσάνυχτα, η φωτιά είχε κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή της Πεντέλης, ωστόσο υπάρχουν και διάσπαρτες εστίες ανάμεσα σε κατοικίες, με τα πεζοπόρα τμήματα να δίνουν μάχη για τον περιορισμό τους. Με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν αμέσως τα εναέρια μέσα, ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερα τα μέτωπα.

Σε ό,τι αφορά στην κινητοποίηση των κυβερνητικών παραγόντων, ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων λειτουργεί υπό καθεστώς «κόκκινου συναγερμού». Εκτός από τον υπουργό Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Βαγγέλης Τουρνάς, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής βρέθηκαν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικο Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρήξεις από υψηλή τάση στην Παλλήνη, ακούγονται εκρήξεις

Νέο μήνυμα 112 - Αποφύγετε τη μετακίνηση στη Λεωφόρο Μαραθώνος από την Αττική Οδό ως το Πικέρμι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης