«The Expendables 4»: Περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ η αξία των γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη

«The Expendables 4»: Περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ η αξία των γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικό μέρος  των γυρισμάτων της παραγωγής θα πραγματοποιηθεί  στην περιοχή - Ημερομηνία έναρξης  η 30η Οκτωβρίου - Αναμένεται η άφιξη μεγάλου αριθμού χολιγουντιανών αστέρων, μεταξύ των οποίων Σιλβέστερ Σταλόνε, Τζέισον Στέιθαμ και Μέγκαν Φοξ

expendables4
«Άρωμα» Θεσσαλονίκης θα έχουν τα γυρίσματα των Αναλώσιμων (The Expendables), αφού από τον Νοέμβριο ξεκινούν γυρίσματα στην πόλη για την 4η εκδοχή τους. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες, σε τεχνικό επίπεδο, από τον περασμένο Αύγουστο στην πόλη, όπου θα γυριστεί το ένα τρίτο της μεγάλης παραγωγής.

Τα γυρίσματα ταινιών αυτού του βεληνεκούς στην Ελλάδα, στις οποίες συμμετέχουν ταυτόχρονα πολλοί διάσημοι κι ακριβοπληρωμένοι σταρ διεθνούς βεληνεκούς, αποτελούν το επιστέγασμα των εργωδών προσπαθειών και της επιμονής του αρμόδιου υπουργείου και του ΕΚΟΜΕ για την τοποθέτηση της Ελλάδας «στον "χάρτη" των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ.

«Οι "Expendables 4" φτάνουν στην Θεσσαλονίκη μέσα στον Οκτώβριο και περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ -χονδρικά το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ταινίας- θα είναι το κόστος της παραγωγής που θα ολοκληρωθεί στην πόλη και την περιοχή γενικότερα», επισημαίνει ο κ. Κουάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM». Επισημαίνει δε, ότι η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή θα έχει διαφορετικό προφίλ γυρισμάτων συγκριτικά με το «The Enforcer» που γυρίστηκε το καλοκαίρι.

Ειδικοί στα εφέ και κατασκευές μεγάλου μεγέθους

«To "The Enforcer" ήταν ένα πολύ μεγάλο τεστ που πέρασε και η πόλη και η περιοχή, με πολύ μεγάλη επιτυχία, και γι' αυτό οι παραγωγοί επιστρέφουν σε πολύ μικρό διάστημα με μια πολύ μεγαλύτερη πλέον και πολύ πιο απαιτητική σε γυρίσματα και κατασκευές παραγωγή», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ που προσθέτει ότι καθώς η συγκεκριμένη είναι μια «καθαρόαιμη» ταινία δράσης, έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα ειδικοί από το Λονδίνο.

«Από την περασμένη εβδομάδα έχουν φτάσει ειδικοί στον τομέα των ειδικών εφέ αλλά και των ειδικών σκηνικών, ενώ σε τοποθεσία στα ανατολικά της πόλης, όπου θα λάβει χώρα ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων, οι άνθρωποι της παραγωγής κατασκευάζουν τα εξωτερικά σκηνικά τους, μέρος των οποίων θα είναι κι ένα... πολεμικό πλοίο, πάνω στο οποίο θα γυριστούν πάρα πολλές σκηνές», αναφέρει ο κ. Κουάνης που απαντά πως στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σχεδόν το σύνολο του καστ.



Από την Αγγλία στην Κεντρική Μακεδονία

Ο ίδιος ο εμπνευστής της σειράς των ταινιών, ο Συλβέστερ Σταλόνε, είχε ειδοποιήσει τους φαν του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 3 Οκτωβρίου, με τη φράση «στην Αγγλία για να ξεκινήσω να εργάζομαι για τους νέους "Expendables" που έχουν και τα νέα μέλη του καστ», πως το ένα τμήμα της ταινίας έχει ξεκινήσει να παράγεται. Ο σταρ των «Ρόκι» και «Ράμπο» όμως θα είναι ο μόνος από τους πρωταγωνιστές που δεν θα κάνει γυρίσματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Στην πόλη, οι ξένοι ηθοποιοί θα καταφθάσουν στα τέλη Οκτωβρίου για να γίνουν τα γυρίσματα τον Νοέμβριο», αναφέρει ακόμη ο κ. Κουάνης, ενώ ερωτηθείς για το πώς η παραγωγή αυτή θα είναι διαφορετική από εκείνη του Ιουλίου. «Από όσα μας έχουν γίνει γνωστά, η ταινία θα έχει στη Θεσσαλονίκη πολλές σκηνές δράσης, πολλά κυνηγητά, ως επί το πλείστον όμως μακριά από το κέντρο της πόλης και σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. Στην πόλη, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να φτάσουν «ο Τζέισον Στέιθαμ που είναι και πρωταγωνιστής, όπως και ο Άντι Γκαρσία, η Μέγκαν Φοξ, ο Ντολφ Λούντγκρεν, ο 50 Cent αλλά και πάρα πολλοί άλλοι ηθοποιοί του υπόλοιπου καστ».

Με διπλάσιο προϋπολογισμό για την Ελλάδα συγκριτικά με το «The Enforcer», πολύ περισσότερους ηθοποιούς σε όλα τα επίπεδα και «άρα πολύ αυξημένες ανάγκες servicing», ο κ.Κουάνης τονίζει πως το πιο σημαντικό για το μέλλον είναι η εκπαίδευση των Ελλήνων που θα συμμετέχουν στις οπτικοακουστικές παραγωγές. «Το καλό είναι ότι μαθαίνουμε κάθε ημέρα. Αυτό για εμάς, στο ΕΚΟΜΕ, είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα. Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε με όλες τις μεγάλες ξένες παραγωγές που έρχονται στην Ελλάδα, το είχαμε φέτος το καλοκαίρι και με την Disney και την παραγωγή για τον Γιάννη Αντετοκούμπο και με το "Knives Out 2" και τον Ντάνιελ Κρεγκ, στο Πόρτο Χέλι. Όταν έχουμε μεγάλες ξένες παραγωγές και δεν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό υποχρεούνται να φέρουν ένα κομμάτι του από το εξωτερικό. Αυτό θέλουμε να μειώσουμε και σταδιακά να το εξαλείψουμε μέσα από την εκπαίδευση και την εμπειρία που αποκτούν οι Έλληνες. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη αλλά σε βάθος χρόνου. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, στη χώρα μας εξειδικευμένοι στα stunts αυτού του επιπέδου άνθρωποι ή ειδική στα εφέ (VFX, Visual Effects Specialists) για παράδειγμα», εξηγεί ο κ.Κουάνης.

Κλείσιμο
The_Expendables_4


Σχετικά με τη συμμετοχή ντόπιων, σε επίπεδο βοηθητικών και λοιπών ηθοποιών, ο κ. Κουάνης τονίζει πως θα απαιτηθεί -όπως συνέβη και με την ταινία του Αντόνιο Μπαντέρας- και πάλι μεγάλος αριθμός. Πέρα από τις βάσεις προσωπικού που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την εταιρεία παραγωγής το καλοκαίρι, «θα γίνει και επιπλέον "κάλεσμα" για βοηθητικούς ηθοποιούς, εφόσον αυτό απαιτηθεί για τα γυρίσματα του Νοεμβρίου».

Οι σταρ και η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον κ. Κουάνη, μετά τα γυρίσματα του «The Enforcer», οι αστέρες του Χόλιγουντ φαίνεται πως υποδέχονται με μεγάλη θέρμη την προοπτική των γυρισμάτων στη Θεσσαλονίκη. «Από τη στιγμή που και ο Αντόνιο Μπαντέρας "ανέβασε" στα κοινωνικά δίκτυα πόσο ωραία πέρασε στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίες στο Instagram κλπ, εκτιμώ πως το πιο σημαντικό, που ήταν να γίνει η αρχή, έγινε […] Το θετικό "word of mouth" λειτουργεί πάρα πολύ στο Χόλιγουντ. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν πήραν πολύ θετική εικόνα από την ταινία του καλοκαιριού: είναι η καλύτερη "επαγγελματική κάρτα" εκεί στο Χόλιγουντ», σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ.

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινούν τα γυρίσματα των στην Κεντρική Μακεδονία

Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινούν στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα των «Expendables 4», της δεύτερης χολιγουντιανής παραγωγής που θα φιλοξενηθεί στην πόλη και την Κεντρική Μακεδονία, όπως ανέφερε ο Αμερικανός παραγωγός της Millennium Media, Ρόμπερτ Βαν Νόρντεν (Robert Van Norden) μετά από συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι «τα γυρίσματα αυτής της νέας παραγωγής θα γίνουν κατά βάση στο χώρο που θα κατασκευαστούν τα στούντιο της Millenium, στη Θέρμη αλλά και σε κάποιους ακόμη ελεγχόμενους χώρους ενώ δεν θα γίνουν γυρίσματα σε δημόσιους χώρους άρα δεν θα ταλαιπωρηθούν οι συμπολίτες μας όπως ενδεχομένως να έγινε κατά την προηγούμενη ταινία με τον Αντόνιο Μπαντέρας».

Σχετικά με το αν οι Θεσσαλονικείς θα δούνε τον Σιλβέστερ Σταλόνε στην πόλη απάντησε: «φοβάμαι πως όχι. Θα ολοκληρώσει τα γυρίσματα στην Αγγλία, πριν έλθει η υπόλοιπη ομάδα. Αλλά την υπόλοιπη ομάδα των Expendables 4, κάποια παλιά και κάποια νέα πρόσωπα, θα τους δούμε όλους εδώ». Εξέφρασε τέλος, την ελπίδα να ανακοινώσει με τον Περιφερειάρχη νέες ταινίες πολύ σύντομα για τη νέα χρονιά.

Με αφορμή την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της δεύτερης χολιγουντιανής ταινίας που θα γυριστεί στην περιοχή, κ. Τζιτζικώστας είπε: «για τις επόμενες εβδομάδες η Θεσσαλονίκη και η περιοχή μας θα γεμίσει από αστέρες του Χόλιγουντ, παλιούς αλλά και νεότερους, μεγάλα ονόματα, ανθρώπους που θα αναδείξουν για ακόμη μια φορά την περιοχή μας και τις δυνατότητες που έχει η Κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Κάτι που από την αρχή είχαμε θέσει ως στόχο, ως διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά, βλέπουμε να γίνεται πράξη και αυτό μας ικανοποιεί πολύ».

Τόνισε, επίσης, ότι η περιοχή θα υποδεχτεί «το σύνολο των ηθοποιών των Expendables με ενδεχομένως μία εξαίρεση» και υπογράμμισε ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα και με την καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το film office να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά στις εταιρείες του Χόλιγουντ ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μια φιλόξενη περιοχή και η Ελλάδα πια με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει είναι μια φιλόξενη χώρα για τα γυρίσματα τέτοιων παραγωγών». 

«Είμαστε εδώ. Έχουμε καταφέρει μετά από πολύ σκληρή δουλειά και κόπο να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να μας εμπιστευτούν, να πιστέψουν στις προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας και να βάλουμε πια την περιοχή μας για τα καλά στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών και θα συνεχίσουμε και σας λέω από σήμερα ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούμε εδώ για νέες εξίσου καλές ανακοινώσεις» πρόσθεσε. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι μια μεγάλη σημαντική διαφορά από την προηγούμενη ταινία που γυρίστηκε εδώ είναι οι εντυπωσιακές υποδομές και τα κινηματογραφικά σετ που δημιουργούνται για αυτή τη συγκεκριμένη ταινία. «Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: «Έκαψαν» την Έφη οι καταθέσεις των μαρτύρων - Όσα έγιναν εχθές στη δίκη

H Adele προαναγγέλλει την κυκλοφορία νέου τραγουδιού - Βίντεο

Τσάρλι Σιν: Δεν θα χρειάζεται πλέον να πληρώνει διατροφή στην πρώην σύζυγό του Ντενίζ Ρίτσαρντς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης