Μπαίνει τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Μπαίνει τέλος στις ποινές με αναστολή για τους εμπρηστές δασών

Το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι θα υπάρχουν πιο αυστηρές ποινές για περιβαλλοντικά εγκλήματα - Στη διαβούλευση η νέα διάταξη  μέσα στον Αύγουστο - Ποιες αλλαγές έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ - Το tweet του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

fire05-08
Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν  ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασαν από τη Βουλή στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή. 

Δείτε την σχετική ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα




Κλείσιμο
Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τις περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από εγκληματική αμέλεια. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνιζαν πάντως  ότι πυρκαγιές που έλαβαν μεγαλη εκταση, οπως συνέβη με τις συγκεκριμένες αυτών των ημερών, τιμωρούνταν και τιμωρούνται ως κακουργήματα. Πρόσθεταν δε , ότι με το νεο ποινικό κώδικα η απειλούμενη ποινή κλιμακώνεται προς τα επάνω και ειναι πάντα κακουργηματική όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου ή σημαντική βλάβη κοινωφελούς εγκατάστασης, ενω φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη- κάτι που δεν συνέβαινε πριν - οταν υπάρξει μεγάλος αριθμός θυμάτων. Εξάλλου, όπως αναφέρουν, πιο καθαρά από ό,τι με τον παλιο Κώδικα  που έκανε χρήση αόριστων όρων οπως «κακοβουλία»  τιμωρείται ως κακούργημα η πρόκληση πυρκαγιάς με σκοπό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Κορωνοϊός: Ο 15Αύγουστος θα αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων – Το καλό και το κακό σενάριο

Ιταλία: Ζητεί για ακόμη μια φορά ανακατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης