Καιρός: Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Καιρός: Εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και καύσωνα για τις επόμενες ημέρες - Τι πρέπει να προσέξετε

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα και το νέφος από τους καπνούς των πυρκαγιών εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία - Τι λένε οι ειδικοί

kauswnas-skoni
Την ώρα που τα πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη, μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος της καταστροφής έχει μπει για τα καλά στις συζητήσεις των επιστημόνων.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα και το νέφος από τους καπνούς των πυρκαγιών εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί προειδοποιούν τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται άσκοπα.

5353237


Ο καύσωνας θα διαρκέσει για δυο ακόμη ημέρες με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα μποφόρ δυναμώνουν προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για νέες πυρκαγιές. Το ατμοσφαιρικό κοκτέιλ που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και από το νέφος των πυρκαγιών δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές όπου πλήττονται όπως για παράδειγμα στην Αττική με την μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. «Το τοξικό νέφος, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έχει μέσα του τα πάντα. Μικροσωματίδια και βλαβερές ενώσεις που αναπτύσσονται και μεταφέρονται με την πυρκαγιά γιατί η φωτιά δεν καίει μόνο δάσος καίει σπίτια, εργοστάσια και αποθήκες. Η σύσταση λοιπόν αφορά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους να μείνουν σπίτια τους και να βάλουν σε χαραμάδες βρεγμένες πετσέτες και σεντόνια ώστε να απορροφηθούν τα αιωρούμενα σωματίδια. Είναι επιβλαβή και καλό είναι να μην εκτίθενται όσοι έχουν προβλήματα», είπε στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

5353154
Κλείσιμο


Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας επισήμανε ότι: «Πρέπει να περιορίσουμε την άσκοπη μετακίνηση και αν είμαστε έξω να φοράμε μάσκα. Όταν έχουμε και καπνό από πυρκαγιά και καύσωνα όπως τώρα αυτές τις ημέρες. Αυτοί που έχουν χρόνιες παθήσεις και οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή και να μην μετακινούνται άσκοπα. Όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες και ρίπους από πυρκαγιά μένουμε στο σπίτι».

5353338
5353307
Χθες, το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της ατμόσφαιρας και μέσω της σελίδας του στο facebook ανέφερε: ««Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Έγραψε δε: «4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα)».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema.gr σχετικά με το «τοξικό νέφος» στην ατμόσφαιρα μετά και την πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης εξήγησε ότι η φωτιά άυξησε κατά πολύ τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θέλει μεγάλη προσοχή. «Από τη στιγμή που η φωτιά σβήστηκε η κατάσταση στην ατμόσφαιρα καλυτέρεψε ενώ και οι άνεμοι έχουν βοηθήσει στο να καθαρίσει».

Τώρα όσον αφορά τον ισχυρό καύσωνα, αυτός συνεχίζεται με μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 44 και 46 βαθμών Κελσίου ενώ οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες τις βραδινές ώρες, δημιουργούν αίσθημα δυσφορίας κυρίως στα αστικά κέντρα. Ειδικά στην Αττική και εξαιτίας ων πυρκαγιών η ατμόσφαιρα γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 40-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-46, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 39-41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 40-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουμε δυο ημέρες καύσωνα ακόμη. Από την Παρασκευή θα υποχωρήσει λίγο από τα βόρεια, αλλά αυτή θα είναι η ενδέκατη ημέρα του ισχυρού καύσωνα. Το Σαββατοκύριακο θα πέσει η θερμοκρασία και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση για να ανέβει και πάλι από τις αρχές της εβδομάδας αλλά θα έχει μικρή διάρκεια. Την Παρασκευή εκτιμώ ότι σε κάποιες περιοχές θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι το γεγονός ότι ενισχύονται οι άνεμοι. Μέσα σε αυτό το κοκτέιλ των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, της πολύς ξερής καύσιμης ύλης θα έχουμε και ισχυρούς ανέμους. Επομένως για εμένα η Παρασκευή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη ημέρα για πυρκαγιές», επισημαίνει στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ζητά την εισαγωγή... πολυτελών κοστουμιών και ποτών για να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Πάνω από 60.000 στρέμματα κάηκαν το πρώτο τετραήμερο του Αυγούστου

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώθηκαν περιοχές - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης