Τουρκία: «Ρίχνουν τους τόνους» τα ΜΜΕ για το περιστατικό στον Έβρο με τον έναν νεκρό

Τουρκία: «Ρίχνουν τους τόνους» τα ΜΜΕ για το περιστατικό στον Έβρο με τον έναν νεκρό

Διερεύνηση ζητάει η Τουρκία - Διαψεύδει κάθε εμπλοκή η Ελλάδα

5063607
Υποτονικά τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τη συνέχεια της περίεργης υπόθεσης θανάτου 34χρονου Τούρκου, από πυρά που -όπως ισχυρίζονται- δέχτηκε από την ελληνική πλευρά των συνόρων στον Έβρο το απόγευμα του Σαββάτου, στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, απαντώντας στο έκτακτο διάβημα που προχώρησε την Κυριακή η Άγκυρα με το οποίο ζήτησε από την Αθήνα διερεύνηση της υπόθεσης.

Αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο. Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που τονίζει κατηγορηματικά πως: «δεν υπήρξε εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στο φερόμενο σε αυτά περιστατικό στον Έβρο».

Με διεκδίκηση αποζημιώσεων προειδοποιεί η Άγκυρα

Στο διάβημα διαμαρτυρίας που προχώρησε η Τουρκία, προς την επιτετραμμένη της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα Ελένη Βακάλη ζητήθηκε: «να διερευνηθεί το περιστατικό που καταγγέλλεται και να υπάρξει ενημέρωση με το αποτέλεσμα. Παράλληλα να συλληφθούν και να τιμωρηθούν ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη του». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα επισημαίνει πως  «διατηρεί τα δικαιώματα των θυμάτων του περιστατικού και των οικογενειών τους για αποζημίωση».

«Αναφέρθηκε στον Επίτροπο Βακάλη ότι ζητήθηκε να ερευνήσει και να ενημερώσει για την έκβαση του συμβάντος που διαμαρτυρήθηκε η Τουρκία, να πιάσει και να τιμωρήσει τον δολοφόνο ή τους δολοφόνους, να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την επανάληψή του και να επιφυλάξει δικαίωμα αποζημίωσης για τα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περιοχή που δραστηριοποιούνται διακινητές λαθρομεταναστών

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το περιστατικό συνέβη στις 19.20 του Σαββάτου, όταν το θύμα Μεχμέτ Ντουργκούν καθόταν με τον συγχωριανό του Σουλεϊμάν Σενέρ, 60 ετών, στην όχθη του ποταμού, όταν δέχτηκε πυροβολισμό στο πρόσωπο. Σύμφωνα με τον Σενέρ, που έσπευσε στο κοντινό χωριό όπου ενημέρωσε για το περιστατικό, ο Ντουγκούν πέθανε ακαριαία. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο που μετέφερε τη σωρό του θύματος στο νεκροτομείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τράκια» της Αδριανούπολης.

Ο πατέρας του νεκρού, Αμπντουλάχ Ντουργκούν, δήλωσε πως είδε τη σωρό του γιού του πεσμένη στο έδαφος, χτυπημένη από πυρά στο πρόσωπο. «Βρισκόταν 3 μέτα από την όχθη και το νερό του ποταμού. Αν είχε μπει μέσα στο νερό, τα πόδια του θα ήταν βρεγμένα, θα υπήρχαν ίχνη. Δεν μπορούσαμε να δούμε κανένα ίχνος που να πιστοποιεί κάτι τέτοιο» σχολίασε.

Κλείσιμο
Ο Ντουργκούν κηδεύτηκε την Κυριακή στο Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ελληνικό χωριό Λαγυνά, βόρεια του Τυχερού. Με τη διερεύνηση της υπόθεσης, ασχολείται η Εισαγγελία της Αδριανούπολης.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr το περιστατικό συνέβη σε περιοχή του ποταμού Έβρου με πολύ πυκνή βλάστηση όπου δραστηριοποιούνται κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους δύο Τούρκους που ενεπλάκησαν ήταν μάλλον μεθυσμένος. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το θύμα ήταν μέρος κάποιου παράνομου κυκλώματος ή δολοφονήθηκε επειδή είδε κινήσεις ή ακόμη και διαπληκτίστηκε με κάποιον ένοπλο διακινητή δίπλα στο ποτάμι. Ο 60χρονος Τούρκος που ήταν μαζί του, αποτελεί το «κλειδί» στην υπόθεση.

Χαμηλοί οι τόνοι λόγω πυρκαγιών

Το περιστατικό δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου, τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα ορισμένα αρχικά υποστήριξαν πως τα πυρά προέρχονταν από Έλληνες στρατιώτες ενώ στη συνέχεια από άνδρες Έλληνες με πολιτικά ρούχα.

Εκτιμάται πως αρχικά επιχειρήθηκε προσπάθεια αξιοποίησης του περίεργου περιστατικού από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, προκειμένου ν’ αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας στην Τουρκία, που τις τελευταίες μέρες μονοπωλούν οι δεκάδες φονικές πυρκαγιές που έχουν «στριμώξει» την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ωστόσο η ροή των γεγονότων από τα πύρινα μέτωπα και η οργή του κόσμου, για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων και την ανικανότητα των Αρχών ν’ αντιμετωπίσουν τις φωτιές, συνέχισε να κυριαρχεί στην τουρκική επικαιρότητα, μη δίνοντας δυνατότητα επικοινωνιακής αξιοποίησης του επεισοδίου στον Έβρο από την Άγκυρα, που -κατά γενικές γραμμές- αντέδρασε υποτονικά και σε ήπιους τόνους μακριά από κραυγές και απειλές όπως στο παρελθόν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα - Εκκενώθηκαν πέντε χωριά

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα

Η μαφία του... λουκουμά: «Έτσι με έδειραν και με πυροβόλησαν» - Στο φως η δικογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης