Φωτιά στη Ρόδο: Σε ύφεση όλα τα μέτωπα - Εκτιμήσεις ότι κάηκαν 7000 στρέμματα

Φωτιά στη Ρόδο: Σε ύφεση όλα τα μέτωπα - Εκτιμήσεις ότι κάηκαν 7000 στρέμματα

Χρειάστηκε να  εκκενωθεί η Ψίνθος, η Κοιλάδα των Πεταλούδων,  το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και τα Δαματριά

rodos01-mesaa
Σε ύφεση είναι πλέον η  φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού στη Ρόδο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 7.000 στρέμματα καμένης γης. 

Ο δήμαρχος της Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης σε ανάρτησή του ανέφερε ότι όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πλέον σε ύφεση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης. 




Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επανήλθαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα. Μετά από την ενίσχυση των δυνάμεων, επί τόπου επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 20 οχήματα, έξι πεζοπόρες ομάδες, τρία αεροσκάφη με το Beriev-200 και έξι ελικόπτερα. Eπίσης στην κατάσβεση συνδράμουν και πυροσβεστικές δυνάμεις που έφθασαν το πρωί  στο νησί από τον Πειραιά, ενώ το μεσημέρι αναμένονται νέες δυνάμεις

rod
Κλείσιμο





Σε ύφεση τα μέτωπα της πυρκαγιάς, λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

Σε ανακοινωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την
προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία»
.

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.



Στις 23:20 εστάλη το τελευταίο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.
Μέχρι και τις  03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν είχε χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των Μαριτσών και Καλυθιών.

Στο μεταξύ από το απόγευμα της Κυριακής εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους η Κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ σημαντικό πρόβλημα υπήρξε με την ηλεκτροδότηση. Μάλιστα εξαιτίας  της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρευμα για αρκετές ώρες.

rod02
rod03








ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκίνησε η  σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης 

Με ανακοίνωση του, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης», διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης», εξηγεί.

«Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων», προστίθεται.


Forest fire in Rhodes, Theologos, 1st August 2021


Εκκενώθηκαν Ψίνθος, Κοιλάδα των Πεταλούδων,  το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και Δαματριά

Ακόμη υπήρξε προληπτική εκκένωση των οικισμών Μαριτσά, Ψίνθος, Δαματριά και του στρατοπέδου Καλαμώνα. Μάλιστα ενεργοποιήθηκε και το 112 καθώς εστάλη σχετικό μήνυμα στους κατοίκους της Ψίνθους. 
Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος το ρωσικό Beriev-200, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

rodos-fire__9_
rodos-fire__10_
rodos-fire__11_
rodos-fire__1_
rodos-fire__2_
rodos-fire__3_
rodos-fire__8_
rodos-fire__7_
rodos-fire__5_
rodos-fire__6_
rodos-fire__4_
rodos4
Χαρδαλιάς: Μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη

«Σήμερα (σ.σ χθες) είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Star.

«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.



Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αχαΐα: 16 τραυματίες και 20 καμένα σπίτια - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Καιρός: Με 44άρια κάνει ποδαρικό ο Αύγουστος - Δευτέρα και Τρίτη οι χειρότερες μέρες

Πόλεμος μέχρις εσχάτων για το όνομα των Καλλιστείων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης