Οι τρεις Έλληνες που έγιναν «γκουρού» του bitcoin

Οι τρεις Έλληνες που έγιναν «γκουρού» του bitcoin

Οι τράπεζες τα χαρακτηρίζουν «εργαλεία απάτης»,  τι κι αν η πάλαι ποτέ έδρα τους, η Κίνα, τους κήρυξε τον πόλεμο, τι κι αν ο Ελον Μασκ τα απαξίωσε... Τα κρυπτονομίσματα δεν παύουν να είναι το μέλλον στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό παιχνίδι, στο οποίο ρόλο-κλειδί έχουν ισχυροί Ελληνες παίκτες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bicoin-main
«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ», έγραφε ο Νίκος Γκάτσος. Ο κόσμος όμως αλλάζει και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οπότε και το χρήμα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την κατακλυσμιαία αλλαγή. Εχουν χυθεί τόνοι μελάνι για τα κρυπτονομίσματα, με πρώτο και καλύτερο το Bitcoin, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ευρεία κατανόηση ως προς το τι ακριβώς είναι αυτό το ψηφιακό, άυλο νόμισμα και πώς λειτουργεί.

Τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα παραδοσιακά, αλλά διαφοροποιούνται σημαντικά, διότι ανήκουν στο άτακτο και πολύ συχνά θολό περιβάλλον των εξωτραπεζικών συστημάτων πληρωμών. Ως τέτοια αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με καχυποψία έως και εχθρότητα από τους G7, αλλά και τις Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Bank for International Settlements, που θεωρείται το «Αγιο Δισκοπότηρο» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Αυτή, λοιπόν, χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα «εργαλεία απάτης». Την ίδια στιγμή, η Κίνα, που θεωρούνταν έδρα των κρυπτονομισμάτων, τους κήρυξε τον πόλεμο. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι συνέστησε σε τράπεζες και εταιρείες πληρωμών να παρέμβουν πιο έντονα για την καταστολή των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τη χρήση τους και μία ακόμα μάχη στον πόλεμο μεταξύ Κεντρικών Τραπεζών και ανεξάρτητου δικτύου κρυπτονομισμάτων. Το παράδειγμα της Κίνας ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στην εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Binance να λειτουργεί στο εσωτερικό της χωρίς γραπτή συναίνεση των συναλλασσόμενων.

btc-1
Η αμφιθυμία του Ελον Μασκ και της εταιρείας του Tesla, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιεί πλέον συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, έριξε την αξία τους κατά 6%. Τίποτε από αυτά, όμως, δεν πτοεί το πάθος που έχουν οι στρατιές των ορκισμένων θαυμαστών τους. Σε κάποιους από αυτούς, άλλωστε, έχουν αποφέρει εξαιρετικά μεγάλο κέρδος. Τι κι αν κατά πολλούς θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη συνοχή του διεθνούς παραδοσιακού νομισματικού και τραπεζικού συστήματος; Τι κι αν κάποιοι τα παρομοιάζουν με σκιώδεις επενδύσεις που υπόσχονται γρήγορο πλουτισμό και όσους ασχολούνται με αυτά «εκκολαπτόμενη γιάφκα του Διαδικτύου»; Παρά τη συνεχώς διευρυνόμενη αποδοχή τους, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να πλοηγηθούν στο σχετικά αχαρτογράφητο πεδίο του Bitcoin, του Ethereum και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Αυτοί δηλαδή που κατανοούν τον συνδυασμό τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών, το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας και τις τεράστιες διακυμάνσεις τους, αλλά και την αναγνώριση του οφέλους τους. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση έχουν και κάποιοι Ελληνες!

Αλεξάνδρα Πρόδρομος
Women Tech Founders

Η Αλεξάνδρα Πρόδρομος είναι μία από αυτούς. Η Λέξι -για τους φίλους της- είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στις ΗΠΑ. Είχε πάντα καλλιτεχνική φύση και πήγε στο κολέγιο με υποτροφία για να γίνει τραγουδίστρια σοπράνο. Ονειρό της, όμως, ήταν να γίνει δικηγόρος, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Κλείσιμο
Αφότου ολοκλήρωσε το πρώτο πτυχίο Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Pepperdine και ετοιμαζόταν να συνεχίσει στη Νομική, διάβασε ένα άρθρο για την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, γνωστή ως blockchain. Ετσι, αμέσως μετά την αποφοίτησή της, τον Απρίλιο του 2016, κατά τη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα ανακοίνωσε στην οικογένειά της την απόφασή της να διεισδύσει στα άδυτα των κρυπτονομισμάτων.

Ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο συνέδριο blockchain. Κι έτσι αποφάσισε να καταπιαστεί με το αντικείμενο στο Ιλινόις όπου ζούσε. Σκέφτηκε ότι στη μεσοδυτική Πολιτεία υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης, πανεπιστήμια και αναπτυσσόμενη startup κοινότητα.

btc-prodromos
Αλεξάνδρα Πρόδρομος Η Λέξι -για τους φίλους της- είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στις ΗΠΑ και το όνειρό της ήταν να γίνει σοπράνο προτού μυηθεί στα κρυπτονομίσματα. Παρά την αστάθεια, η βραβευμένη Ελληνοαμερικανίδα ειδικός πιστεύει πως τα bitcoins ήρθαν για να μείνουν


Επικοινώνησε με διάφορους παίκτες-κλειδιά και έφτασε να συναντηθεί με τον τότε επικεφαλής υπεύθυνο Τεχνολογίας της Πολιτείας Μάικ Γουόνς και την επικεφαλής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας Μάριαν Κουκ. Σε αυτήν ήταν που παρουσίασε ένα έγγραφο, στο οποίο εξηγούσε όλες τις ευκαιρίες που έχει η τεχνολογία blockchain για το κράτος.

Αυτή η συνάντηση οδήγησε στον σχηματισμό μιας ομάδας εργασίας που περιελάμβανε αρκετές κρατικές υπηρεσίες, καθώς και εξωτερικούς οργανισμούς, που τελικά κατέληξε στην πρωτοβουλία «Blockchain του Ιλινόις». Η Λέξι συνέχισε να μελετάει τα κρυπτονομίσματα και το λογισμικό που κρυπτογραφεί δεδομένα συναλλαγών για τον έλεγχο και την αποθήκευση των κατόχων τους.

Οι συνεργάτες της την περιγράφουν ως αφοσιωμένη στην τεχνολογία και ειδικά στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Σε ένα άλλο συνέδριο blockchain στο Σικάγο, η Λέξι συναντήθηκε με τον Ματ Ρόζακ, ο οποίος θεωρείται ο «πνευματικός πατέρας» των κρυπτονομισμάτων στο Σικάγο. Την προσέλαβε λίγο μετά τη γνωριμία τους ως διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Bloq, εταιρεία που είχε αυτός ιδρύσει. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, αφιερωμένη στην υπεράσπιση του blockchain και την εκπαίδευση της τεχνολογικής κοινότητας σ’ αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία δεν ασχολείται μόνο με τα κρυπτονομίσματα, αλλά και την τεχνολογία πίσω από αυτά. Επίσης, με τη χρήση της σε διάφορους κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μουσική και η αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο ρόλος της Αλεξάνδρας Πρόδρομος αναγνωρίστηκε όταν κέρδισε το βραβείο Women Tech Founders. Εκτός από τα κρυπτονομίσματα, είναι εξαιρετική τενίστρια, χορεύτρια, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το πάθος που έχει αναπτύξει για την τεχνολογία. Αυτός είναι και ο λόγος που επέστρεψε στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη φορά για να σπουδάσει Πληροφορική. Κάπως έτσι η Λέξι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αναδείχθηκε ως ένα είδος γκουρού των κρυπτονομισμάτων. Τα μεγαλύτερα οικονομικά media ζητούν το δικό της σχόλιο σε σχέση με την πορεία και το μέλλον τους. Πολλές φορές έχει υπερασπιστεί τη βιωσιμότητά τους, ακόμα και όταν η αξία τους κατακρημνιζόταν.

Παρά την αστάθεια, η Ελληνοαμερικανίδα ειδική πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και να γίνουν το μέλλον της χρηματοδότησης. Υποστηρίζει πως η αστάθεια των τιμών τους αποτελεί μέρος της φύσης τους από την αρχή της δημιουργίας τους. Ακόμα και η απαγόρευση του bitcoin από οργανισμούς και κυβερνήσεις δεν πτοεί την Πρόδρομος, η οποία δηλώνει ότι τα κρυπτονομίσματα παραμένουν διαθέσιμα στον κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να τα πουλάει και τα αγοράζει με πάθος.

Αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν με το Bitcoin και τα άλλα, αλλά πιστεύει ότι είναι το ίδιο είδος προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε αναδυόμενη τεχνολογία. Οπως λέει, «πάντα θα υπάρχει τέτοια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών και καινοτόμων».

Ανδρέας Αντωνόπουλος
Ο συγγραφέας της «Βίβλου»

Ο Ελληνοβρετανός Ανδρέας Αντωνόπουλος έχει επίσης συνδέσει το όνομά του με τα κρυπτονομίσματα. Αποτύπωσε, μάλιστα, τη γνώση του στο βιβλίο «Mastering Bitcoin». Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους πλέον ειδικούς, με εκατοντάδες άρθρα, τηλεοπτικές και διαδικτυακές παρεμβάσεις πάνω στο θέμα αυτό, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι ακόμα «βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης και της ανακάλυψης για το τι πραγματικά είναι το Bitcoin». Ο Αντωνόπουλος, εκτός από συγγραφέας του βιβλίου που θεωρείται «Βίβλος των κρυπτονομισμάτων», είναι επιχειρηματίας και καθηγητής Ψηφιακών Νομισμάτων. Σπούδασε Πληροφορική (με εξειδίκευση στην Επικοινωνία των Δεδομένων και στα Κατανεμημένα Συστήματα) στo University College του Λονδίνου (UCL). Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «αιώνιο ταξιδευτή». Η ζωή του είναι αφιερωμένη στα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν έχει βάση. Ταξιδεύει διαρκώς από σεμινάριο σε σεμινάριο, από ομιλία σε ομιλία, ενημερώνοντας μαθητές, φοιτητές, αξιωματούχους, οικονομολόγους και απλό κόσμο για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των ψηφιακών νομισμάτων. Ο ίδιος ήταν πάντα λάτρης της τεχνολογίας. Πολύ πριν από τη δημιουργία του Bitcoin, παρακολουθούσε το πάντρεμα της οικονομίας με την τεχνολογία και την πολιτική. Δηλώνει υπέρμαχος της απελευθέρωσης της οικονομίας από τον κρατικό έλεγχο και τη γραφειοκρατία. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του Bitcoin διάβασε τη Λευκή Βίβλο του δημιουργού του, Σατόσι Νακαμότο, η οποία εξηγούσε τι ακριβώς είναι το Bitcoin και πώς λειτουργεί. Αυτό ήταν! Εγκατέλειψε την ίδια ημέρα τα πάντα, μεταξύ των οποίων και την εργασία του ως οικονομικός σύμβουλος. Εκτοτε πέρασε ένα διάστημα αφιερώνοντας όλη την ημέρα του μελετώντας σχετικά με το ζήτημα.

btc-antonopoulos
Ανδρέας Αντωνόπουλος Ο Ελληνοβρετανός, εκτός από συγγραφέας του βιβλίου που θεωρείται «Βίβλος των κρυπτονομισμάτων», είναι επιχειρηματίας και καθηγητής Ψηφιακών Νομισμάτων


Σε μια συνέντευξή του έχει περιγράψει ότι τους μήνες εκείνους είχε χάσει πολλά κιλά, καθώς από τον ενθουσιασμό του δεν έτρωγε. Σύντομα το επάγγελμά του έγινε το ίδιο το κρυπτονόμισμα. Εγραψε κώδικα, δημιούργησε επιχειρήσεις βασισμένες σε αυτό, έγραψε το βιβλίο του και διέδιδε την αξία της τεχνολογίας αυτής στον υπόλοιπο πλανήτη. Εχει κάνει μάλιστα πολλές παρουσιάσεις σε Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων σε αυτά του Καναδά και της Αυστραλίας, ενώ έχει φιλοξενηθεί σε κάποιες από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές. Πλέον γεμίζει αίθουσες με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο κοινό που αδημονούν να τον ακούσουν, αφού θεωρείται περίπου σταρ στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Το όνομά του, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε σε διαδικτυακές απάτες που προωθούσαν «κερδοφόρες επενδύσεις».

Ντιν Καρακίτσος
Ο εμπνευστής του Blockchain Science

Ο Eλληνοαμερικανός Ντιν Καρακίτσος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και προβεβλημένους ειδικούς για το Bitcoin παγκοσμίως. Κουβαλάει πάνω από δύο δεκαετίες εμπειρίας στον σχεδιασμό και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων που αλλάζουν τη βιομηχανία. Είναι επίσης ο ιδρυτής και η κινητήρια δύναμη πίσω από την Blockchain Science, μία από τις κορυφαίες εταιρείες δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στην blockchain, την τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα.

btc-karakitsos
Ντιν Καρακίτσος Με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και προβεβλημένους ειδικούς για το Bitcoin παγκοσμίως


Απολαμβάνει τη φήμη του οραματιστή καινοτόμου και το μεγαλύτερο πάθος του έγκειται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και στη δυναμική διαχείριση των επιχειρήσεων. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως επιχειρηματία τεχνολογίας. Δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην Αθήνα. Η Origin αποτέλεσε τον μεγαλύτερο προμηθευτή δεδομένων αγοράς στην Ελλάδα, που μετέδιδε δεδομένα αγοράς σε πραγματικό χρόνο σε τράπεζες, επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μετακόμισε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και δεν άργησε να δημιουργήσει εκεί τη νέα εταιρεία του, η οποία δημιουργεί εργαλεία για την επίλυση προβλημάτων δεδομένων blockchain. Σήμερα υποστηρίζει περισσότερα από 30 κρυπτονομίσματα, όπως τα Bitcoin, Ethereum, EOS, Binance Smart Chain, Cello, Algorand και άλλα. Οι πελάτες του είναι τράπεζες, εταιρείες και κυβερνητικοί οργανισμοί. Η εταιρεία του αναδείχθηκε στις πέντε κορυφαίες του είδους. Γνωρίζει όσο λίγοι την κοινότητα αυτή, προωθώντας τη διαφάνεια, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ψηφιακό οικοσύστημα περιουσιακών στοιχείων και τον εκδημοκρατισμό του τομέα.

Οι Ελληνες αυτοί έχουν διακριθεί στην εξειδικευμένη και κλειστή κοινότητα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα και την πορεία τους εκτοξεύεται, καθώς κυβερνήσεις, όπως αυτή του Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσαν ότι τα αναγνωρίζουν ως νόμιμο μέσο πληρωμής. Αλλες χώρες τούς έχουν κηρύξει πόλεμο. Οπως και να ’χει, τα κρυπτονομίσματα δεν φαίνεται να υποχωρούν, με τους ένθερμους υποστηρικτές τους να ορκίζονται ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιστιοφόρο βυθίστηκε στη Νάξο - Σώοι οι οκτώ Γερμανοί επιβαίνοντες

Συναγερμός και στη Γλυφάδα: Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα έδειξαν τα rapid test

Φορο-μπόνους 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης