Καιρός: Ο καύσωνας «έκαψε» Κρήτη και Στερεά Ελλάδα – Ποιες περιοχές κτύπησαν 44άρια

Καιρός: Ο καύσωνας «έκαψε» Κρήτη και Στερεά Ελλάδα – Ποιες περιοχές κτύπησαν 44άρια

Πάνω από 76 σταθμοί του δικτύου του Meteo κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου – Πού καταγράφηκε το ρεκόρ της ημέρας - Δεκάδες περιοχές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου

kaysonas1-arthro
Με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νοτιοδυτικούς ανέμους κορυφώθηκε σήμερα ο καύσωνας, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, η θερμή εισβολή των αερίων μαζών σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη νοτιοδυτική και δυτική ροή των ανέμων οι οποίοι δρουν ως καταβάτες στα ανατολικά τμήματα, οδήγησαν τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τιμές που έφτασαν και τοπικά ξεπέρασαν τους 44 ⁰C.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρου) με 44,3 ⁰C. Ακολουθεί το Άργος με 43,8⁰C, τα Ψαχνά Ευβοίας με 43 ⁰C και η Τανάγρα με 43,2 ⁰C.

meteo_kauswnas
Κλείσιμο


Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 78 σταθμοί του δικτύου του Meteo κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 40 ⁰C. 

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα προκάλεσε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, με αποχώρηση των θερμών και ξηρών αερίων μαζών, που συνοδεύεται από στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.


Ως εκ τούτου, σήμερα πολύ υψηλός για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών ήταν ο κίνδυνος σε Πελοπόννησο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), τοπικά στα νότια τμήματα της Κρήτης, αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

meteo_kauswnas3

meteo_odigies_kauswna


Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες και αύριο

Αύριο αναμένεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μικρότερες σε σχέση με την Πέμπτη, καθώς επίσης λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά, με βροχές και τοπικές καταιγίδες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αργότερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 25 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 21 έως 34 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 36 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 24 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

mykines_kairos
Στις Μυκήνες ένα θερμόμετρο καταγράφει την υψηλή θερμοκρασία



Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά μέτριοι 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ και στον Κορινθιακό Κόλπο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά και υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.




Ειδήσεις σήμερα:

Μετακινήσεις στα νησιά: Από τις 5 Ιουλίου δεν θα ισχύουν τα self test


Στα 54 τα κρούσματα της «Δέλτα»: 25 νέα μέσα σε πέντε ημέρες


Βρετανία: Επιχειρηματίας και πολέμιος του lockdown πίσω από την αποκάλυψη της κρυφής σχέσης του Χάνκοκ;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης