Καιρός: Ιούλιος με καύσωνα - 43άρια τώρα σε Κάντζα Αττικής, Χανιά, Σπάρτη - «Θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία», λέει ο Λαγουβάρδος στο protothema

Καιρός: Ιούλιος με καύσωνα - 43άρια τώρα σε Κάντζα Αττικής, Χανιά, Σπάρτη - «Θα ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία», λέει ο Λαγουβάρδος στο protothema

Καύσωνας - Οι θερμοκρασίες τώρα: Πάνω από 42 βαθμούς ο υδράργυρος τώρα στην Κάντζα Αττικής, Θήβα, Χαλκίδα, Μακρακώμη Φθιώτιδας - Νέα άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ώρες - Δείτε χάρτες του meteo - Βίντεο με την πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Κυριακή

ioulios-kausonas
Ιούλιος με καύσωνα, αφρικανική σκόνη και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που  επιδεινώνουν το αποπνικτικό «κύμα» ζέστης στη χώρα για δέκατη συνεχόμενη ημέρα. 

Ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναλύει τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του καιρού, μιλώντας στο protothema, ενημερώνοντας ότι στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, η θερμοκρασία έφτασε στους 43 βαθμούς Κελσίου στα Χανιά της Κρήτης, τη Σπάρτη και την Τανάγρα Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφεται  στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρου) με 43,3 βαθμούς Κελσίου. 

Οι θερμοκρασίες τώρα στην  Κάντζα Αττικής, στη Θήβα, τη Χαλκίδα και τη Μακρακώμη Φθιώτιδας  έχουν ξεπεράσει τους 42 βαθμούς. 

Μέσα στις επόμενες δύο ώρες προβλέπεται, όπως επισημαίνει, η θερμοκρασία  να ανέβει περαιτέρω, «αγγίζοντας» τους 44 βαθμούς Κελσίου στην Τανάγρα Βοιωτίας και σε περιοχές της Φθιώτιδας. 

Από την Παρασκευή  ο καύσωνας υποχωρεί, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες  να κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι την Παρασκευή αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Κλείσιμο
Έπειτα από έντεκα ημέρες αφόρητου καύσωνα ο υδράργυρος υποχωρεί από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες έως τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 01 Ιουλίου, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

kairos-ioulios-kairosioulios-kausonasioulios

Καιρός στην Αθήνα - Καύσωνας και σήμερα: Μέχρι πού θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος - Χάρτης του meteo

'Εως και 38 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές της Αττικής, με τις συνθήκες καύσωνα να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο. 

Ο καιρός στην Αθήνα σήμερα αναμένεται να είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία θα έχει μέγιστες τιμές περί τους 33 με 37 βαθμούς Κελσίου.


Σήμερα Πέμπτη προβλέπεται γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Η μέγιστη θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 με 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τους 39 με 41, στα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι από νωρίς το απόγευμα στην κεντρική και νότια χώρα θα ενισχυθούν έως 6 μποφόρ.

Βίντεο καιρού: Αφόρητος καύσωνας,σκόνη και υγρασία



kairosathina


Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα έχει μέγιστη τιμή τους 35 με 37 στα δυτικά και βόρεια και τους 38 με 40 στα υπόλοιπα αλλά το Σάββατο θα πέσει αισθητά
-Σχεδόν αίθριος καιρός με περιορισμένη αστάθεια στα βόρεια
-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4 με 5 και στα νότια τμήματα του Αιγαίου πρόσκαιρα τα 6 με 7 μποφόρ
kausonas-kairossimera-laurio
«Ανάσα» δροσιάς αναζητούν πολίτες σε παραλία του Λαυρίου


Δείτε χάρτη του meteo

kairos-kausonas-kairosmeteo-kairosathina

Καιρός: Αφόρητος καύσωνας με 44άρια σήμερα στα κεντρικά ηπειρωτικά - Δείτε σε χάρτη τις «επικίνδυνες» περιοχές

Σήμερα Πέμπτη, τη δέκατη ημέρα σε συνθήκες καύσωνα για τη χώρα,σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου!


Στο χάρτη  του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζονται με πορτοκαλί-κόκκινες αποχρώσεις, οι περιοχές όπου οι  εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 01/07, θα ξεπεράσουν τους 36 ⁰C.   

kairos-kausonas-kairoskausonas44aria-kairosmpempti


Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Πέμπτη 01/07 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 43-44 ⁰C και στα βόρεια ηπειρωτικά  τους 37-38 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Ρόδο τους 40-41 ⁰C, στην Κρήτη τους 39-40 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 36-37 ⁰C και στο Ιόνιο τους 34-35 ⁰C.

Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένουμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία.

Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη 01/07 σε Πελοπόννησο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), τοπικά στα νότια τμήματα της Κρήτης, αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.
kairos-kausonas-xartismeteo

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

kairos-kausonas-pirkagia



Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

kausonas-kairos-metra


Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Στη Θράκη, την ανατολική και την κεντρική Μακεδονία άστατος με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. .
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Αναλυτικότερα η μέγιστη θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμοί Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 38 με 40, στις νησιωτικές περιοχές τους 35 με 37 βαθμοί Κελσίου αλλά στην Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στη Χαλκιδική άστατος καιρός με νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5, και από τις μεσημβρινές ώρες 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσειςστα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και τοπικά 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

kairos-ioulios-paraskeui


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το μεσημέρι πρόσκαιρα στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και στην Κρήτη κατά τόπους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ..
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03-07-2021

Στα ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς στην ανατολική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις Σποράδες και τη Χαλκιδική και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας,
της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και στα νησιά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.
kairos-savvato-ioulios


ΚΥΡΙΑΚΗ 04-07-2021

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα
ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν βροχές στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

kairos-kiriaki-ioulios





Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Έτσι θα μπαίνουμε στα μαγαζιά - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι - Γιατί θα γίνονται δεκτά μόνο rapid και PCR τεστ

Σε εφαρμογή από σήμερα το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19»

Τζάστιν Μπίμπερ: Έκανε αναρτήσεις αξίας 10 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης