Τουρισμός: Οι πλούσιοι θέλουν Greek Summer - Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ «ψηφίζουν» Ελλάδα

Τουρισμός: Οι πλούσιοι θέλουν Greek Summer - Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ «ψηφίζουν» Ελλάδα

Σε ελληνικούς προορισμούς οι περισσότερες κρατήσεις από τις μεγάλες τουριστικές αγορές - Ανοίγουν αυτή την εβδομάδα 89 ξενοδοχεία της ΤUI στην Κρήτη - Ενθαρρυντικά μηνύματα από τη Ρωσία - Ανάσα μετά από καιρό και για το Airbnb - Μεγάλο «όπλο» η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών στα νησιά, ποια προτιμούν οι τουρίστες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mykonos00
Εκκίνηση με πτήσεις τσάρτερ και περιορισμένες αφίξεις κάνει από αυτό το Σαββατοκύριακο ο ελληνικός τουρισμός, που ανοίγει πανιά ευελπιστώντας να κεφαλαιοποιήσει ιδιαίτερα από τον Ιούνιο και μετά -οπότε ξεκινούν περισσότερες τακτικές πτήσεις από τις αεροπορικές- το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, κατά κοινή παραδοχή, σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τις ΗΠΑ για το brand «Ελλάδα».

Τόσο στο κομμάτι της διαμονής όσο και στις αναζητήσεις για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, η χώρα μας φιγουράρει πολύ ψηλά, όπως προκύπτει από τα διεθνή στατιστικά της Google, νούμερα τα οποία επιβεβαιώνει και η... τουριστική διπλωματία στην οποία έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού με το μπαράζ επαφών στο εξωτερικό του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Αεροπορικές και ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα προετοιμάζονται φέτος για super last minute κρατήσεις που θα γίνονται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από Παρασκευή για... Σάββατο, με μια πρώτη πρόβλεψη να αναφέρει ότι 8 στις 10 κρατήσεις φέτος το καλοκαίρι θα κριθούν στη μάχη της τελευταίας στιγμής.

Σε αυτό το πρώτο διάστημα του Μαΐου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των προορισμών της Μεσογείου, η Πορτογαλία βγαίνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η πιο κερδισμένη, έχοντας πετύχει λόγω επιδημιολογικών δεδομένων να ενταχθεί πρώτη στην «πράσινη» λίστα των Βρετανών με τους προορισμούς για τους οποίους δεν θα χρειάζεται καραντίνα στην επιστροφή.

Σε μια καλύτερη θέση από την «πορτοκαλί» λίστα όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα για τη βρετανική αγορά, από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη μαζί με τους Γερμανούς ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό, ευελπιστούν στην επόμενη κατηγοριοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης οι ελληνικοί προορισμοί, υπό την προϋπόθεση φυσικά της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.
Κλείσιμο
tourismos

Η θωράκιση των νησιών

Οι τουριστικοί φορείς σε αυτή τη φάση, μάλιστα, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το επόμενο δεκαπενθήμερο και το πώς θα διαμορφωθούν τα νούμερα μετά το άνοιγμα της αγοράς και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δεδομένου ότι το «πράσινο» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας παραμένει διαβατήριο για τη διαμόρφωση της φετινής σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο. Σε αυτή τη φάση, μεγάλο όπλο στη θωράκιση των νησιών είναι και το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών στα νησιά, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Την εικόνα για τη μέχρι στιγμής πορεία του τουρισμού και τη σημασία των εμβολίων έδωσε προχθές, Παρασκευή, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις τώρα, στην εκκίνηση της σεζόν, οι οποίες πάντως εν μέσω αβεβαιότητας παραμένουν παρακινδυνευμένες. «Αν έβλεπε κανείς τη φωτογραφία της στιγμής, ίσως ήταν απαισιόδοξος ακόμη και σε σχέση με αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο στην αρχή της χρονιάς για το 40%-50% των εσόδων του 2019 (σ.σ.: το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, βλέποντας την πορεία των εμβολιασμών εντός και εκτός Ελλάδος και έχοντας όλη την προηγούμενη εμπειρία, μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος θα προγραμματίσει ταξίδια, έστω και την τελευταία στιγμή, και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να πετύχουμε τους στόχους. Το 40% θα είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο, πλησιάζοντας στο 50% θα είναι θετική εξέλιξη, χωρίς να αποκλείεται και η επιμήκυνση της σεζόν, δεδομένου ότι οι αεροπορικές δεν θα διστάσουν να διατηρήσουν δρομολόγια, το ίδιο και οι επιχειρηματίες να κρατήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία.

Αν βοηθήσουν τα πανδημικά δεδομένα και δεν έχουμε πισωγύρισμα το φθινόπωρο, ναι, υπάρχει η πιθανότητα να δούμε ένα καλό φθινόπωρο. Πέρυσι η χρονιά άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο και έληξε τον Σεπτέμβριο, επομένως, αν φέτος καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη διάρκεια, θα είναι μεγάλο όφελος».
santorini

Τα ξενοδοχεία

Στην εκκίνηση της δεύτερης σεζόν COVID-19, οι ξενοδόχοι προτάσσουν το θέμα της ασφάλειας και της επιτυχούς εφαρμογής των πρωτοκόλλων, όπως συνέβη πέρυσι από τους επαγγελματίες του κλάδου, βλέποντας δύο θετικές παραμέτρους σε σχέση με την πρώτη σεζόν COVID-19, αυτή του 2020:

Το 2020 τέτοια περίοδο ο ελληνικός τουρισμός ήταν κλειστός και άνοιξε από τις αρχές Ιουλίου και μετά. Φέτος ανοίγει νωρίτερα, έστω κι αν γνωρίζουμε ότι οι ροές σε αυτό το πρώτο διάστημα δεν θα είναι μεγάλες. Επρεπε ωστόσο να δοθεί η ημερομηνία για το άνοιγμα παράλληλα και ως ένα μήνυμα προς το κοινό του εξωτερικού και όλη την τουριστική αλυσίδα για τον έγκαιρο προγραμματισμό τους και την ετοιμότητα της χώρας.

Πέρυσι άνοιξαν 6 στα 10 ξενοδοχεία, φέτος μέχρι τα μέσα Ιουνίου σκοπεύουν να ανοίξουν όλα -και τα 10.000- σε όλη τη χώρα. Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, οι πρώτες πτήσεις είναι τσάρτερ με χαμηλές αφίξεις και οι τακτικές πτήσεις ξεκινούν από τις αρχές Ιουνίου και μετά. Στον οδικό τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζουν να έρχονται κρατήσεις από χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία από τις 25 Μαΐου και μετά.

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας όσον αφορά τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων -και όχι μόνο- τουριστών, όπως προέκυψε από τα πρόσφατα ταξίδια του κ. Θεοχάρη στο εξωτερικό όλο το προηγούμενο διάστημα (Hνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία, Σερβία και Ρουμανία), με επόμενο σταθμό τη Γαλλία, καταγράφονται τα εξής:

  • Στη Γερμανία, την πρώτη αγορά για την Ελλάδα, είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, ότι θα είναι χωρίς υποχρεωτική καραντίνα η επιστροφή των κατοίκων της που θα επισκεφθούν την Ελλάδα (και ακόμη 18 χώρες της Ε.Ε.), εξέλιξη που έδωσε «απίστευτη ώθηση στις κρατήσεις των Γερμανών», όπως αναφέρουν οι επιτελείς της TUI, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού οργανισμού με έδρα το Ανόβερο. Ενδεικτικά, στην Κρήτη όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ιαν Χάι, περιφερειακός διευθυντής Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου της ΤUI, έκανε λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον για το νησί, έχοντας ξεκινήσει τις πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. «Θα ανοίξουμε αυτή την εβδομάδα 89 ξενοδοχεία στην Κρήτη με τους συνεταίρους μας για τους πελάτες μας», ανέφερε ο κ. Χάι.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα σε κρατήσεις, με τους tour operators και τις αεροπορικές «να συνεχίζουν κανονικά τα πακέτα και τις πτήσεις παρά το γεγονός ότι εντάσσεται αυτή τη στιγμή στην “πορτοκαλί’’ λίστα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Θεοχάρης.
  • Στη Γαλλία η χώρα μας είναι πρώτη στις κρατήσεις.
  • Στην αγορά των ΗΠΑ η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις.
  • «Είναι εντυπωσιακό φέτος ότι έχουμε επτά πτήσεις προγραμματισμένες από αμερικανικές πόλεις προς την Αθήνα και το αντίστροφο, νούμερο μεγαλύτερο ακόμη και από το 2019», σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο.
  • Για τη Ρωσία ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι είναι «συνεχείς οι συνεννοήσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε θετικά νέα». Από τη ρωσική αγορά, που συμπεριλαμβάνεται επίσης στις σημαντικές αγορές εκτός Ε.Ε. για τη χώρα μας, υπάρχει ζήτηση και πίεση από τους tour operators, ωστόσο η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «καθυστερεί να δώσει έγκριση για το πτητικό πρόγραμμα προς ευρωπαϊκές χώρες γενικότερα, κάτι το οποίο εντάσσεται γενικότερα στο γεωπολιτικό πεδίο».
  • Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και από την Πολωνία, απ’ όπου μάλιστα πέρυσι, εν μέσω COVID-19, καταγράφηκε η μικρότερη πτώση, με τη συγκεκριμένη αγορά (1 εκατομμύριο τουρίστες το 2019) να ανεβαίνει θέσεις πλησιάζοντας την πρώτη πεντάδα των τουριστικών αγορών για την Ελλάδα.

xalkidiki

Για «σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών ροών» μιλούν και από τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, την Αegean. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαφαίνοται μια μεταβολή στις κρατήσεις και ένα σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον για ταξίδια ειδικά από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Σταδιακή αύξηση κρατήσεων σημειώνεται από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία κυρίως προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους city break προορισμούς της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Από προχθές, Παρασκευή, η Αegean έχει συνολικά διπλάσιες πτήσεις εξωτερικού καθημερινά και μέχρι το τέλος Μαΐου σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επίσης τριπλάσιο αριθμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου και μετά, αλλά και τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ της εταιρείας που προσγειώνονται για λογαριασμό μεγάλων τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Ρόδου.

Συνολικά, το δίκτυο της Aegean για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερες από 100 απευθείας πτήσεις προς τις επτά περιφερειακές της βάσεις (οι τρεις από τις οποίες είναι νέες: Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα) και μια παραδοσιακά έντονη δραστηριότητα από τον κόμβο της Αθήνας, που εξασφαλίζει τη διασυνδεσιμότητα του συνόλου της χώρας με το εξωτερικό και αναμένεται να ξεπερνά το φετινό καλοκαίρι τις 250 πτήσεις ημερησίως.

Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα, βλέποντας μπροστά, δημοσίευσε στα συστήματα κρατήσεων και επιπλέον τακτικές απευθείας πτήσεις από και προς Ηράκλειο, Ρόδο, Λάρνακα και Μύκονο που θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου.
mykonos

Τι γίνεται με τα Airbnb

Σαφώς καλύτερα είναι τα νέα και από τον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με σημαντική αύξηση στις κρατήσεις τύπου Airbnb, στην Αττική αλλά και σε δημοφιλείς παραθαλάσσιους προορισμούς.

Επιπλέον, με βάση τις αναζητήσεις από την Google, τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι ότι το ενδιαφέρον στα στοιχεία του Απριλίου είναι αυξημένο κατά 50%, ενώ υπερδιπλασιασμός παρατηρείται τον φετινό Μάιο σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία και τους προορισμούς που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων από το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις για διαμονή που έχουν γίνει στο διάστημα του τελευταίου διμήνου (από τις αρχές Μαρτίου έως τις 7 Μαΐου), προηγούνται η Κως, το Ηράκλειο και η Αθήνα, που κατέχουν αντίστοιχα τις πρώτες θέσεις, και ακολουθούν η Ρόδος και η Σαντορίνη. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Μύκονος, ενώ Χαλκιδική, Κέρκυρα, Χανιά και Ζάκυνθος συμπληρώνουν το top 10. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αναζητήσεις κατά το ίδιο διάστημα σημειώνουν οι δύο premium προορισμοί της χώρας, Μύκονος και Σαντορίνη, και ακολουθούν η Κρήτη, η Ρόδος και η Πάρος.

Στις πρώτες χώρες των αναζητήσεων για την Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου που συμπληρώνουν την πεντάδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περάσαμε τους 200 εκατ. εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεκίνησαν να χορηγούν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις Βρυξέλλες

Πώς η Μαδρίτη έφτασε να απελάσει 4.000 μετανάστες μέσα σε λίγες μέρες - Όλο το παρασκήνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης