Γιάννης Ρέτσος (ΘΕΜΑ 104,6): Eπιτυχία αν πετύχουμε το 40% - 50% των τουριστικών εσόδων του 2019

Γιάννης Ρέτσος (ΘΕΜΑ 104,6): Eπιτυχία αν πετύχουμε το 40% - 50% των τουριστικών εσόδων του 2019

Αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα οι διμερείς συμφωνίες, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

retsos
Στόχο σημαντικό και ρεαλιστικό θεωρεί ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος την επίτευξη εσόδων 7,5 -9 δισ. ευρώ από τον τουρισμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Ρέτσος δήλωσε πως «είχαμε στηρίξει από την αρχή την πρόταση του Πρωθυπουργού στην Ε.Ε. θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε έναν ενιαίο κανόνα για να ξαναρχίσουν τα ταξίδια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι απόλυτα θετικό, δείχνει πώς μπορεί να ξαναρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι όποιο θετικό συμβαίνει σήμερα ως προς τις διαδικασίες και τα «όπλα» αντιμετώπισης της πανδημίας, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της. Και δυστυχώς, ακόμα η πανδημία αντί να αποκλιμακώνεται, επιδεινώνεται και κορυφώνεται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Όπως είναι προφανές, κάθε σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία ανάσχεσης της πανδημίας. «Προτού δούμε μία ανάσχεση του τρίτου κύματος που βλέπουμε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικό σχεδιασμό ούτε να προσδοκούμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Απλά ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανωθούμε με βάση τις ενέργειες που στην αρχή αναφέρατε. Αν συνεχίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης εμβολιασμών και σταδιακής ανάσχεσης της πανδημίας» δηλώνει.

Για την «κολοβή» τουριστική περίοδο: «Αυτό το ξέραμε, δεν προσδοκούσε κανείς κάτι διαφορετικό. Όταν μιλούσαμε για το 50% των εσόδων του 2019, μιλούσαμε για το β΄εξάμηνο. Ποτέ ο τουρισμός δεν σχεδίαζε και δεν προγραμμάτιζε για το α' εξάμηνο. Ξέραμε ότι το πρώτο τρίμηνο θα ήταν 100% χαμένο, στο δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινούσε μία περίοδος προετοιμασίας. Δεν μπορούσε κανένας να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα γινόταν αυτό. Τώρα που μπαίνει το δεύτερο τρίμηνο, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η ρεαλιστική προσδοκία είναι να ξεκινήσεις σταδιακά να δέχεσαι κόσμο από τον Ιούνιο και μετά. Δεν μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό αυτήν την περίοδο. 

Το πιο σημαντικό είναι να εκμεταλλευτούμε την περσινή μας εμπειρία διότι πέρυσι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που λειτούργησε τουριστικά, σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη και με πρωτόκολλα. Θα έχουμε μία σειρά από «όπλα» μαζί με το πάρα πολύ ισχυρό brand της χώρας - 5ο διεθνώς το οποίο παρέμεινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας - θα έχουμε τη δυνατότητα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της πίτας. Οτιδήποτε καταφέρουμε σε ένα εύρος από το 40%- 50% των εσόδων του 2019, από 7,5 -9 δισ, μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό και θα είναι μία σημαντική επιτυχία και ενίσχυση για τα οικονομικά της χώρας.» 

Για τις διμερείς συμφωνίες: «Έχουν ξεκινήσει να γίνονται, με το Ισραήλ. Γίνονται προσπάθειες με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν από το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο καθορίζει την επικοινωνία εντός Ε.Ε., οι διμερείς συμφωνίες που θα κάνουμε με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η περιοχή της Μ.Ανατολής αλλά και οι ΗΠΑ που για την Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ ισχυρή αγορά....Το καλό θα ήταν να ξεκινήσει το βήμα να γίνει πρώτα σε επίπεδο Ε.Ε., να ξεκινήσουν ουσιαστικές επαφές για την επανέναρξη της οικονομίας και εκεί θα μπορούσαν τα κράτη - μέλη να εκμεταλλευτούν κάποιες προνομιακές θέσεις . Σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα του τουρισμού φέτος.»

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση όλοι άνω των 60 ετών

Ώρα της Γης: Ενώνουμε τις φωνές μας για την προστασία του περιβάλλοντος

Τραπεζάκια έξω: Άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης τον Απρίλιο «έδειξε» ο Σκέρτσος
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης