Καιρός - Κακοκαιρία Μήδεια: Γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει - Χάρτης του meteo

Καιρός - Κακοκαιρία Μήδεια: Γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει - Χάρτης του meteo

Τελευταία ημέρα καλοκαιρίας  - Γιατί υπάρχει η αβεβαιότητα για το πού και πόσο θα χιονίσει - Τι εξηγεί το meteo για τις τάσεις του καιρού - Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

sdfgs
Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο τόσο για την ένταση και έκταση όσο και τη διάρκεια των χιονοπτώσεων. Στην επερχόμενη κακοκαιρία Μήδεια ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος ενισχύει την αβεβαιότητα είναι η αβέβαιη κίνηση ενός βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά προς το Ιόνιο και το πώς αυτό θα συνδυαστεί με την εισβολή των ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια.

Σύμφωνα με το meteo, αυτό γίνεται προφανές από τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου προς τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Όπως παρατηρείται στο γράφημα ένα οι πιθανές θέσεις αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, με κάποια σενάρια να προβλέπουν τη θέση του στο βόρειο Ιόνιο και κάποια άλλα στο νότιο, ενώ ένα μέρος των πιθανών θέσεων είναι στο κεντρικό Αιγαίο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα στη κατανομή των χιονοπτώσεων  και στην ένταση τους.

Για παράδειγμα, αν επαληθευθεί ένα σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο Βόρειο Ιόνιο τότε η ζώνη των έντονων χιονοπτώσεων θα εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου και στη Δυτική Θεσσαλία.

Κλείσιμο
Σε ένα άλλο όμως σενάριο όπου το βαρομετρικό χαμηλό βρεθεί στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται πιο νότια και οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο πιθανώς να εντοπίζονται σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα. 
meteo_mideia_kakokairia
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι – Πότε και πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων, τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για εκείνους που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, αλλά και προσοχή να μην κλείσουν οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης, συνιστά η Πολιτική Προστασία  για τους πολίτες, μετά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το συντονισμό των φορέων ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» η οποία αναμένεται από σήμερα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες. Το ψύχος και η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα γίνουν αντιληπτά από σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ την Κυριακή και η Αττική θα μπει σε κλοιό χιονιά.

«Η χώρα μας εισέρχεται από το Σαββατοκύριακο (13-14 Φλεβάρη) και για μία περίπου εβδομάδα σε φάση εντυπωσιακής αλλαγής του καιρού με κατά τόπους ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με κατά τόπους επίσης πυκνές χιονοπτώσεις. Στον προγνωστικό χάρτη βροχής και χιονιού της ΕΡΤ3 για το Σάββατο εύκολα διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι χιονοπτώσεις αυτές που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά κυρίως την ορεινή και ημιορεινή Ήπειρο, όλη την Δυτική και κεντρική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και ολόκληρη τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και μέχρι το βράδυ και την υπόλοιπη Θεσσαλία αλλά και τα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας Στερεάς και την ορεινή βόρεια κυρίως Πελοπόννησο. Οι μπλε αποχρώσεις αφορούν κυρίως σε περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχές.

Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα έναρξης των φαινομένων, η απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων θα μειώνεται, οπότε θα είμαστε σε θέση να δώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την θέση και την ένταση των χιονοπτώσεων.
kairos1

Την Κυριακή όπως θα παρατηρήστε και στον προγνωστικό χάρτη, οι περισσότερες πλέον περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμα και παραθαλάσσιες, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να δεχθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα “κατηφορίζουν”, όσο θα βραδιάζει, νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι και αργά τη νύχτα της Κυριακής, ακόμα και παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, τα ορεινότερα αρχικά τμήματα της Αττικής αλλά και αυτά της Πελοποννήσου.
kairios2

Τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές θα πρέπει να εντοπίζονται κυρίως από νοτιοδυτικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, Σποράδες, βόρεια και ανατολική Στερεά, στην Αττική, συμπεριλαμβανομένης κατά διαστήματα και της Αθήνας αλλά και ακόμα χαμηλότερα, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο και τις βόρειες Κυκλάδες ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Μέχρι το βράδυ χιόνια θα ξεκινήσουν να σημειώνονται και στα ορεινά της Κρήτης!» είπε στο protothema.gr ο κ. Σάκης Αρναούτογλου.
kairioe4
kiairis3

Ο γνωστός παρουσιαστής της ΕΡΤ3 επισήμανε ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση: «Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή εξαιτίας της πολύ ψυχρής μάζας πολικής προέλευσης που όπως φαίνεται και στον Ευρωπαϊκό προγνωστικό χάρτη με τις σκούρες μπλε αποχρώσεις, θα επηρεάσει σταδιακά όλη σχεδόν την Ελλάδα μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας . Έτσι για παράδειγμα στην Αθήνα από τα σημερινά 15άρια το μεσημέρι , θα πάμε στους 8-9 βαθμούς το μεσημέρι του Σαββάτου, στους 5-6 βαθμούς Κελσίου τη Κυριακή, στους 4-5 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα και μάλιστα και ίσως κι ακόμα λίγο χαμηλότερα την Τρίτη! Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία βέβαια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από τις προαναφερθείσες θερμοκρασίες! Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος κυρίως από την Κυριακή και μέχρι περίπου και τα μέσα της εβδομάδα ίσως να μη μπορέσει να ξεπεράσει το 0 ακόμα και τα μεσημέρια». Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που είχε ο κ. Αρναούτογλου χθες το βράδυ, η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι περίπου και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας με πολύ ισχυρό κατά τόπους παγετό ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε την Πέμπτη: «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνιά με πολύ́ κρύο, με πολύ́ παγετό́ - ένα ιδιαίτερα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο. Γι’ αυτό́ έγινε μια ευρεία σύσκεψη, με τις περιφέρειες όλης της χώρας και όλους τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, εδώ́ στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκαν πολύ́ συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σας παρακαλούμε πολύ́, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται. Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού́, μη χρησιμοποιεί́ κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί́ μπορεί́ να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά́ σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ο, τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία. Θέλω να προσθέσω ότι αύριο θα αποφασιστεί́ τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών σε όλη τη χώρα, όπως επίσης και τι θα γίνει με το ζήτημα των εμβολιασμών, αν και κατά πόσο θα αναβληθούν, για τις επόμενες μέρες, που θα διαρκεί́ το φαινόμενο. Να είστε όλοι καλά, να προσέχετε. Θα είμαστε δίπλα σας. Ένας χιονιάς είναι. Θα περάσει».

Κεντρική Οδός: Μέτρα για τους οδηγούς ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Η Κεντρική Οδός ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) έως και την Κυριακή (14-02-2021), προβλέπεται κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τον ισχυρό παγετό, τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τα δυτικά και βόρεια και βαθμιαία το σύνολο της χώρας.
Η Κεντρική Οδός (άξονας Κεντρικής Ελλάδας και τμήμα του ΠΑΘΕ από Μεταμόρφωση έως Φθιώτιδα), έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Συνιστά στους οδηγούς λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και να μεριμνήσουν για τα παρακάτω:

· Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 801 700 7000 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 16:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).

· Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

· Να τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

· Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.

Επισημαίνεται ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Και ειδικά σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων, δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων καθώς και των οχημάτων όλων των αρμόδιων φορέων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη προς εφορία: Οι δυνατότητες ρυθμίσεων - Δόσεις μέχρι το 2025

Πανεπιστήμια: Τι ψηφίστηκε στη Βουλή - Ολες οι ρυθμίσεις για αστυνομία, φοίτηση, εξετάσεις

Αντώνης Καλογιάννης: Ο τραγουδιστής που «ζωγράφισε» με τη φωνή του....«το γέλιο του Μάη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης