Εφορία: Τι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη - Οι δυνατότητες ρυθμίσεων - Δόσεις μέχρι το 2025

Εφορία: Τι αλλάζει με τα κορωνο-χρέη - Οι δυνατότητες ρυθμίσεων - Δόσεις μέχρι το 2025

Ποιες παγωμένες οφειλές παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του 2021, ποιες πληρώνονται κανονικά

fgsdgghh
Ανάσα για ακόμα 8 μήνες έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ΦΠΑ, άλλων βεβαιωμένων οφειλών, δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που είχαν ανασταλεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Επι της ουσίας, αναστέλλεται έως το τέλος του 2021 η πληρωμή για όλες τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια του 1ου lockdown και του 2oυ lockdown, έχουν μείνει αρρύθμιστες και έχουν ήδη πάρει παράταση στις προθεσμίες καταβολής μέχρι τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται, δηλαδή για τον ΦΠΑ Μαρτίου - Ιουνίου (1ο lockdown) και τον Νοέμβριο (2ο lockdown) αλλά και τις δόσεις ρυθμιζόμενων οφειλών που έληξαν κατά την διάρκεια του 1ου lockdown.

Όλες αυτές τις οφειλές οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αρχίσουν να τις εξοφλούν τμηματικά από το 2022, είτε σε 24 μηνιαίες άτοκες δόσεις (αντί 12 που ανακοινώθηκε αρχικά) είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις (αντί 24 που ανακοινώθηκε αρχικά) με επιτόκιο 2,5%! Δηλαδή η ρύθμιση των κορωνο-χρεών μπορεί να φτάσει μέχρι το... 2025!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραπάνω κορωνο-χρεη, ύψους 1 δισ. ευρω διαφέρουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2020 από απλήρωτους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος κλπ για τους οποίους δεν δόθηκε καμία αναστολή.

Τα χρέη αυτά, δηλαδή οι υποχρεώσεις που δεν πληρωθήκαν μέσα στο 2020 και δεν καλύπτονται από την «ομπρέλα» των αναστολών ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ!

Έτσι λοιπόν, με τα νέα δεδομένα ο χάρτης των συνολικών χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας μαζί με τις δυνατότητες ρύθμισης τους διαμορφώνεται ως εξής:

Κλείσιμο
1. Οφειλές Μαρτίου-Ιουνίου 2020: Όσοι φορολογούμενοι πληγέντες από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, για τις οποίες οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά εντός της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 πήραν παράταση μέχρι το τέλος τους 2021. Επισης έχουν το δικαίωμα τμηματικής αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών οφειλών είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις άτοκα είτε σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί από τον Ιανουαριο του 2022 και μετά.

2. Χρέη μετά την 1η καραντίνα: Όσοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν οφειλές που έληγαν εντός της περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020 και για τις οποίες δεν ισχύουν αναστολές και παρατάσεις προθεσμιών, έχουν το δικαίωμα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη νέα πάγια ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%. Επίσης, με τη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας που βεβαιώθηκαν στην εφορία κ.λπ.).

3. Φόρος εισοδήματος ΕΝΦΙΑ: Οι όφειλες αυτές μπορούν να ρυθμιστούν εναλλακτικά σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5,32% ή σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 6,82%, όπως προβλέπει η νέα πάγια ρύθμιση.

4. Οφειλες 2ου lockdown: Πρόβλεψη υπάρχει μονο για επιχειρηματίες που έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για τους οφειλέτες αυτούς ισχύουν τα εξής:

α) Οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου παρατάθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2021 και τωρα παρατινονται εως το τελος του 2021! Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να αποπληρωθούν τμηματικά είτε σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στην περίπτωση αυτή η 1η δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο του 2021.
β) Οι μηνιαίες δόσεις του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής μετατέθηκαν για μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Για όσους εργαζόμενους δεν απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν κατα το 2ο lockdown ή είναι απλώς πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και σε επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά δεν ισχύει καμία αναστολή και καμία παράταση προθεσμίας πληρωμής για τις οφειλές δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής. Οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να ρυθμιστούν εκ νέου, διότι συνιστούν δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων που πρέπει μάλιστα να πληρωθούν εμπρόθεσμα, για να μην επέλθει καμία απώλεια ρύθμισης.

Ποιους αφορά η παράταση πληρωμής οφειλών εως το τελος του 2021

- Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020.

- Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Ειδήσεις σήμερα 

Νέα έντυπα μετακίνησης από τη Δευτέρα: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Η θρυλική αμερικανική βιομηχανία όπλων Colt εξαγοράζεται από την τσεχική CZG
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης