LIVE

Κορωνοϊός

Εικόνες βίας και καταστροφής στα ελληνικά ΑΕΙ - Πώς θα λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

via-panepistimia-13

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο - Στοπ στους «αιώνιους φοιτητές» - Η μεταρρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο

Οι σκηνές βίας στα Πανεπιστήμια με τους βανδαλισμούς τους τραμπουκισμούς ακόμα και  τη διαπόμπευση των πρυτανικών αρχών , που έκαναν τον γύρο του κόσμου, το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να λάβουν τέλος  με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που καθιερώνει την  πανεπιστημιακή Αστυνομία και επιχειρεί  να βάλει τάξη στο «ξέφραγο αμπέλι» των Ιδρυμάτων.

Με το νομοσχέδιο  που θέτει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στην είσοδο και έξοδο των φοιτητών των διδασκόντων και των εργαζομένων στα Ιδρύματα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, ώστε να μην παρατηρείται πλέον το νοσηρό φαινόμενο , οι περισσότεροι από όσους διαπράττουν αδικήματα , όπως καταστροφές δημόσιας περιουσίας ακόμα και διακίνηση ναρκωτικών να είναι ξένα στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τη φοιτητική ιδιότητα.  

Και όμως και εκεί δεν μπορούσε να παρέμβει η Αστυνομία γιατί όλα αυτά τα κακοποιά  στοιχεία υποτίθεται ότι τα προστάτευσε το πανεπιστημιακό  άσυλο. Στόχος της υπουργού Παιδείας  είναι να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις  , ως άσυλο ιδεών , όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι ως χώροι διάπραξης αδικημάτων και παράλληλα εμποδίζοντας την πρόσβαση των φοιτητών στην γνώση.

Η αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων  περιλαμβάνει   εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου , μέχρι το φωτισμό και περιφράξεις. Επίσης, το νομοσχέδιο   προβλέπει αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη  της κοινότητας των πανεπιστημίων.

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει μία σειρά εικόνων που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο  την κατάσταση βίας και ανομίας που επικρατεί σήμερα στα Πανεπιστήμια, με  την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να την αντιμετωπίσουν, αν όχι  και υπό την ανοχή τους ενίοτε απέναντι στα νοσηρά αυτά φαινόμενα, προφανώς υπό τον φόβο να μην  υποστούν αυτά που έκαναν στον πρύτανη του ΟΠΑ, στον οποίο πέρασαν  ταμπέλα  στον λαιμό.

Η μεταρρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο

  • θεσμοθετείται  ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, με ειδικά μηχανήματα  και κάρτα εισόδου ενώ θα γίνονται περιπολίες αστυνομικών για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα Ιδρύματα.
  • Συγκεκριμένα, σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, και οι πανεπιστημιουπόλεις των ΑΕΙ περιβάλλονται υποχρεωτικά από περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. αν το ΑΕΙ συνορεύει με δημόσιο πάρκο), τότε το σύστημα εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλους τους εσωτερικούς χώρους  και τα κτίρια.

Επίσης, συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον  Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ.
via-panepistimia-19

Επιπλέον, σε κάθε ΑΕΙ συστήνεται,  «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται στον  Πρύτανη με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, τη φύλαξη των υποδομών του ΑΕΙ, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση προσωπικού και φοιτητών σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών και την προστασία των υποδομών και εξοπλισμού του ΑΕΙ από κάθε είδους κινδύνους.  
via-panepistimia-18

Επίσης  θα συσταθεί  «Επιτροπή Ασφαλείας και Προστασίας ΑΕΙ»: με κύριο στόχο την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση του σχεδίου ασφαλείας του ΑΕΙ και στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της  πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας Τεχνικός Ασφάλειας.

 Το ειδικό προσωπικό φύλαξης θα φτάσει στα πανεπιστήμια άμεσα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως εκτιμάται . Σε περίπτωση  τα Πανεπιστήμια  δεν εφαρμόσουν το μοντέλο φύλαξης, θα αξιολογούνται   αρνητικά στο θέμα της  τακτικής επιχορήγησής τους.
via-panepistimia-17

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους.  Η πανεπιστημιακή Αστυνομία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ,  οι άνδρες της ΟΠΠΙ θα φορούν  ειδική γκριζοπράσινη  στολή..

Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέυ πιπεριού και χειροπέδες. Σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν σε συλλήψεις, δικογραφία ενώ σε περίπτωση μεγάλης επίθεσης σε πανεπιστήμια κατά την οποία απειλούνται ζωές ή κρίσιμες υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης με εξωτερικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος  θα συνεπικουρεί την υπουργό Παιδείας.
Η ΟΠΠΙ θα ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, θα λαμβάνει εντολές και λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ θα είναι σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας.

Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών.  Οι ομάδες θα τοποθετούνται για τέσσερα χρόνια και θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές, όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα

Το νέο πειθαρχικό πλαίσιο προβλέπει ακόμα και οριστική διαγραφή φοιτητών. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου, με Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών, στο οποίο συμμετέχουν ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, Κοσμήτορας της οικείας Σχολής, Πρόεδρος Τμήματος, δικηγόρος Νομικής Υπηρεσίας, εκπρόσωπος φοιτητών. Θα ελέγχονται πειθαρχικά παραπτώματα όπως η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, η λογοκλοπή, η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του Ιδρύματος η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος (εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας), η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών -η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός ΑΕΙ.
via-panepistimia-15

Τι ποινές προβλέπει το νέο πειθαρχικό πλαίσιο

Οι πειθαρχικές ποινές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο   είναι οι εξής:   έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις συγκεκριμένου μαθήματος ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας (1 έως 24 μήνες) καθώς και οριστική διαγραφή.

Στοπ στους «αιώνιους φοιτητές»

Με στόχο την κατάργηση των αιώνιων φοιτητών εισάγεται από εφέτος όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια, στις 4ετεις σπουδές περιθώριο συν 2 χρόνια και στις σπουδές άνω των 4ετών σπουδών συν 3 χρόνια). Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 388.000 ενεργοί φοιτητές και 283.000 παλαιοί φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι ενεργοί φοιτητές είναι 43240 και οι παλαιοί φοιτητές υπολογίζονται σε 59450. Στο ΕΜΠ οι ενεργοί φοιτητές είναι 10.000 και οι παλαιοί 9.200.

via-panepistimia-14

Θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους φοιτητές και για αυτούς με ζητήματα υγείας.  Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022. Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνι και κρύο στην Κεντρική Ελλάδα - Χιονίζει και στα ορεινά της Αττικής

Στον εισαγγελέα σήμερα τα δύο ανήλικα αδέλφια δράστες της επίθεσης στο μετρό

Σοφία Μπεκατώρου: Οργή στο twitter για το «εμείς δεν ξέραμε» της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (35)

ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Μια ζωή πρώτη στις εκλογές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η δράση των δαπιτων εξαντλείται στο κολεγιες με τους καθηγητές και στην οργάνωση εκδρομών στη Μύκονο. Για το επίπεδο σπουδών την ποιότητα της γνώσης δεν τους καίγεται καρφί. Γιολο.

LONDON

TA EXEIΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ! ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΑ ΚΗΦΗΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥΣ Η ΑΦΙΣΟΚΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ . ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΕΙΔΗΣΗ ΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ . ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΚΟΚΑΛΙΖΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ !

Επιτέλους

οτι γίνεται σε ΟΛΟΝ το κόσμο εδώ και 50 χρόνια

Βγάζουν χολή όσοι δεν πήγαν σε πανεπιστήμιο

Εντάξει δεν πειράζει που δεν μπόρεσες να μπεις το σε πανεπιστημιακή σχολή ελληνική . Όμως η συκοφαντία έχει και ένα όριο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι μοναστήρια μπροστά στα ξένα ως προς την παραβατικότητα και τις καταχρήσεις.

Δεν ξέρεις τι σου γίνεται

Μάλλον εσύ δεν έχεις πάει ούτε σε ελληνικά ούτε σε ξένα.Ειλικρινά μ αυτά τα σχόλια που σας βάζουν και γράφετε εξαγριώνετε ακόμα πιο πολύ τους πολίτες.Θα μας κάνετε να πάμε να γραφτούμε όλοι μέλη στη ΝΔ.ΕΛΕΟΣ ΚΑΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

Δεν...

εχεις δει ξενο πανεπιστημιο ουτε σε γκραβουρα , ουτε καν σε σκιτσο. Αστο μη μιλας

Ένας ο φταίχτης

Η "ελληνική δικαιοσύνη". Σε μια εποχή που η χώρα είναι καταχρεωμένη διορίζονται αστυνόμοι των πανεπιστημίων. Όταν και μόνο η αυτονόητη ανάληψη δράσης από τους κοιμισμένους εισαγγελείς θα έχωνε βαθιά μέσα τους ταραξίες και θα τελείωνε μια και καλή τους βάρβαρους των πανεπιστημίων. Αλλά η επιλεκτική κινητοποίηση των λειτουργών της "Δικαιοσύνης" επιτρέπει σε πολιτικάντηδες σαν τον Μητσοτάκη να στήνει φάμπρικα διορισμών και να ξοδεύει από τα χρήματα που δεν έχουμε.

Στα πανεπιστήμια οργιάζει η διαπλοκή μεταξύ της ΔΑΠ και των καθηγητών

Οι Δαπιτες που έχουν άκρες με την κυβέρνηση τα βρίσκουν με τους καθηγητές σε χρηματοδότηση, υποστήριξη πολιτική, με αντάλλαγμΘεσσαλονίκης Νατάσα Καραμανλή έγινε γιατρός χωρίς να πατήσει το πόδι στη ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης.

Μμ

Λες βλακείες.. ήμασταν συμφοιτητές...

Αριστερός διανοούμενος

Ντροπή στην κυβέρνηση! Αλλά τι θα περίμενε κανείς από τους Δεξιούς, προκοπή; Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα πανεπιστήμια, που αποτελούν χώρους ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει σθεναρά απέναντι στην καταφανή αυτή προσπάθεια εκφοβισμού κρατικής καταστολής, που μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα συναντάει κανείς.

Ti σημαίνει ''διανοούμενος '' ? ?

Από αυτά που γράφεις για φασισταριό της αριστερής μιζέριας σε βλέπω !

νομιζω

σε ολο τον κοσμο εναι ιδια, αλα στην ελλαδα σπαει καρυδια

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ η παράταξη της ΝΔ είναι πρώτη στα πανεπιστήμια

Οι σχολιαστές και ο αρθρογράφος δεν έχουν περάσει ποτέ από ελληνικό πανεπιστήμιο. Η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη και αυτή κινεί τα νήματα στους χώρους των πανεπιστημίων. Ειδικά στις σχολές της ιατρικής και της νομικής. Στις πολυτεχνικές υπάρχει μεγαλύτερη επιρροή της αριστεράς αλλά και πάλι η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά. Υπάρχει και η περίπτωση στα πλαίσια της προπαγάνδας ότι για όλα φταίει η Αριστερά, αν και ξέρετε την αλήθεια να θέλετε να διαστρεβλώσετε. Επομένως η προπαγανδιστική μηχανή έχει ως εξής: Τα πανεπιστήμια είναι μπαχαλο. Φταίει μόνο η αριστερά που τα πανεπιστήμια είναι μπαχαλο και άντρο ανομίας. Άρα η ιδεολογία της αριστεράς είναι το πρόβλημα και πρέπει να εκλείψει ακόμα και με τη χρήση βίας και ο μόνο τρόπος είναι η πρόσληψη αστυνομικών που θα κυνηγούν στα πανεπιστήμια όχι μόνο πράξεις αλλά και ιδεολογίες. Ο τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων άρα τα δημόσια πανεπιστήμια είναι μπαχαλο και φταίει η αριστερά για αυτό . Επειδή όμως είναι αποκλειστικά η μόνη δύναμη που θα αντισταθεί σθεναρά στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων πρέπει να συκοφαντηθεί να κατηγορηθεί κά να αποδυναμωθεί.

Όσο αυτά τα κομματόσκυλα εκλέγουν καθηγητές δεν θα αλλάξει τίποτα

Αυτοί οι αλήτες ψηφίζουν στα εκλεκτορικά καθηγητών, οι οποίοι καθηγητές διοικούν τις σχολές. Οπότε όποιος θέλει να βγει, αναγκαστικά τους καλύπτει. Μόνο αν οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν λόγο στη διοίκηση θα αλλάξει κάτι. Υγ: ¨Ηρθε η ώρα για δίδακτρα και στα κρατικά ΑΕΙ, όπως επίσης και για αναζήτηση εξωτερικής χρηματοδότησης. Τα δημόσια βρετανικά πανεπιστήμια λαμβάνουν από το κράτος μόλις το 20% των εσόδων τους. Τα υπόλοιπα είναι δίδακτρα, χορηγίες, έρευνα.

stavros

Θα χαθούνε μερικές μίζες ομως με αυτό το νομοσχέδιο! Περνάμε χαρτζιλίκι απο τους τζαμάδες! Μόνο που βλέπεις ποίοι αντιδρούν σε αυτό το νομοσχέδιο καταλαβαίνεις πόσο σωστό είναι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης