LIVE

Κορωνοϊός

Τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια: Όριο φοίτησης, βάση εισαγωγής και πανεπιστημιακή αστυνομία

amfitheatra

Ανατροπές ανακοίνωσαν Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης - Παρουσίαση του νομοσχεδίου - Οι 3 αλλαγές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - 1.000 αστυνομικοί στα πανεπιστήμια

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021.. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Δείτε ΕΔΩ τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Οι τρεις αλλαγές σε σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Σε κάθε ένα πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, θα υπάρξει συντήρηση και αναβάθμιση φωτισμού, ορισμός συγκεκριμένων προσώπων σε άμεση καθημερινή επαφή με διοίκηση ΑΕΙ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι υπήρξαν 20 σοβαρές επιθέσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2020 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από «θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα».

Οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζουν αυτή την ώρα το σχέδιο νόμου των δύο υπουργείων, με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Η υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ενημέρωση και για το άνοιγμα των σχολείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυστραλία: Επιστήμονες προτείνουν την καθυστέρηση χρησιμοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca

Δένδιας από τη Ρώμη: Θέλαμε ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων

Τα «γαλλικά» Τραμπ σε Πενς - «Είτε θα μείνεις στην ιστορία σαν πατριώτης, είτε σαν μ@@νί»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (105)

αφοσιωμένος ψηφοφόρος

θα σας ψηφίζω μέχρι να σβήσει ο ήλιος γιατί κάνετε τα αυτονόητα.

Ι

ΕΠΙ ΑΛΕΞΗ ΕΜΠΑΙΝΕ ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΕ ΕΞΩ ΟΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΦΕ 10, ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ.

ΜΠΡΑΒΟ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

a

Δηλαδή όσοι φοιτητές είναι τώρα στο 7ο έτος π.χ θα διαγραφούν τον Αύγουστο ή θα έχουν άλλα 6 χρόνια για να τελειώσουν;

bibi

Θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους λέει αρα για αυτους που θα μπουν στα πανεπιστήμια απο τον Σεπτεμβρη του 2021 κι έπειτα. Αυτό κατάλαβα εγώ.

Δημήτρης

Επιτέλους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ελληνικό πανεπιστημίο θα απόκτηση το κύρος που χρειάζεται ώστε να <<κοιτάει>> στα ίσα τα άλλα ευρωπαϊκά με σκοπό όλο και περισσότεροι νέοι να μην αναγκάζονται να μεταναστεψουν λόγο της εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο μπράβο και στήριξη σε ότι καινούργιο και πρωτοποριακό θα εφαρμοστεί

Α

Εφτα ιδιωτικα πανεπιστημια εχει η Τουρκια υψηλοτατου επιπεδου. Χιλιαδες ερευνητες τουρκοι πηγαινουν και εξελισσονται στα αμερικανικα. Στελεχωνουν και τις συγχρονες βιομηχανιες της χωρας τους. Εχουμε μεινει πολυ πισω.

ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΣ

αντί να προσλάβει 1000 αστυνομικούς γιατί δεν μεταφέρει δημοτικούς αστυνομικούς για την αστυνόμευσης και να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές για τα νοσοκομεία;

οι γιατροι και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία

φτάνουν και περισεύουν ! Εχουμε πιο πολλούς απότι η Γερμανία ! Αρα κάτι συμβαίνει η'είναι κάπου κρυμένοι !

Λίγο καθυστερημένος

Συγχαρητηρία πάντως ιδίως στο σκέλος της ασφάλειας των πανεπιστημίων, έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και χρόνια. Α και κάτι ακόμη δεν είμαστε όλοι όσοι έχουμε καθυστερήσει στις σπουδές μας, μπαχαλάκηδες, ταραξίες, κομματόσκυλα, είμαστε και αξιοπρεπής άνθρωποι με προβλήματα που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Δεν αντέχω άλλο αυτό bullying. Και δεν είμαι αιώνιος φοιτητής, απλά έχω καθυστερησεί αρκετά, πολύ βασικά.

ΣΟΦΙΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ!

bull

Μόλις τα πανεπιστήμια της επαρχίας και οι περιφερειάρχες αρχίσουν τις αντιδράσεις οι βάσεις θα καταργηθούν όπως έγινε και στο παρελθόν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης