Η Ελλάδα ρίχνεται στον «πόλεμο» για να προσελκύσει ψηφιακούς μετανάστες

Η Ελλάδα ρίχνεται στον «πόλεμο» για να προσελκύσει ψηφιακούς μετανάστες

Με «όπλα» τον ήλιο, την τεχνολογία και την... εφορία

tilergasia
Συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία δίνει κίνητρα για την αντιστροφή του brain drain και την προσέλκυση πολιτών ξένων χωρών για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα.

Ο ρύθμιση που ψηφίστηκε προβλέπει την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια, αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα.

Στο θέμα κάνει αναφορά το Forbes σε άρθρο με τίτλο «Ο πόλεμος για τους ψηφιακούς νομάδες φουντώνει καθώς η Ελλάδα περνά νέο νόμο». Ο νόμος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, βάζει τη χώρα μας στο «χάρτη» των ευρωπαϊκών χωρών που προσπαθούν να καταστούν πόλος έλξης για τη νέα τάση της τηλεργασίας.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει το Forbes, ελπίζει να προσελκύσει με αυτό το φορολογικό κίνητρο τους «ψηφιακούς νομάδες». Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, περιγράφει τοιν ψηφιακό νομά ως κάποιον «που βρίσκεται δύο μήνες στην Ταϊλάνδη, δύο μήνες στη Τζαμάικα κ.λπ. Θέλουμε να έρθει και δύο μήνες στην Ελλάδα, γιατί όχι;»
patelis

Στη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα έχασε 800.000 πολίτες οι οποίοι μετανάστευσαν σε πλουσιότερες χώρες, κυρίως της βόρειας Ευρώπης. Τώρα θέλει να ανατρέψει το brain-drain με κίνητρα σαν και αυτά που μόλις ψηφίστηκαν. Εντούτοις, δεν είναι η πρώτη που μπαίνει σε αυτό το χορό.

H Ιταλία άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο το νόμο «Lavoratori impatriati» για να επιτρέψει στους νέους φορολογούμενους να κερδίσουν το 70% του μισθού τους χωρίς φόρο για τα πρώτα πέντε χρόνια τους στη χώρα. Φορολογικές αμνηστίες επίσης ενθαρρύνουν την επιστροφή πλούτου στη χώρα.
florence
Κλείσιμο

Η Κροατία και η Εσθονία έσπευσαν να εκδώσουν βίζα για ψηφιακούς μετανάστες. Παρόμοια προγράμματα προσφέρονται ήδη στην Καραϊβική.
Dubrovnik

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρροή εγκεφάλων των νότιων γειτόνων τους, πιέζονται τώρα. Σύμφωνα με την InterNations, μια διαδικτυακή κοινότητα για τους ομογενείς, οι ξένοι εργαζόμενοι προτιμούν πλέον θερμότερες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια και το Αλικάντε στην Ισπανία ή η Λισαβόνα στην Πορτογαλία. Το Λονδίνο κατατάχθηκε 51ο και το Δουβλίνο 58ο.

Το Move Hub, μια πλατφόρμα μετεγκατάστασης, βοήθησε περισσότερα από 6.700 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετακινηθούν σε άλλες χώρες από το lockdown του Μαρτίου. Στην Ευρώπη, η Ισπανία ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός, με την Πορτογαλία να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα από τη βόρεια προς τη νότια Ευρώπη οφείλεται σε δύο πράγματα: την τεχνολογία και την πανδημία, η οποία αποδέσμευσε ένα μέρος του εργατικού δυναμικού από το γραφείο του.

Ωστόσο, καθώς οι νέοι νόμοι της Ελλάδας τίθενται σε ισχύ το 2021, αυτά τα δύο πράγματα θα αλλάξουν. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να αναγκάσει μερικούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο, και η καλύτερη τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να κυριολεκτικά οπουδήποτε. Γιατί στην Ελλάδα;

«Θα έρθουν στον ήλιο και την τεχνολογία» πιστεύει ο κ. Πατέλης. «Μπορείτε να νοικιάσετε ένα πολύ όμορφο σπίτι σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία για όχι και τόσο πολλά χρήματα και μπορείτε να έχετε μια πολύ ωραία ζωή στο ένα τρίτο του κόστους του Λονδίνου. Έλα για τον ήλιο, μείνε για τους φόρους και την τεχνολογία» συμπληρώνει ο κ. Πατέλης.

Ειδήσεις σήμερα:

Lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου: Οι πρώτοι σταθμοί του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα

Απαλλάχθηκε στο δικαστήριο η 32χρονη που έκανε σεξ με 14χρονο - Τι «έπεισε» τους ενόρκους!

Κέιτ Μίντλετον: Η δούκισσα του Κέιμπριτζ κυοφορεί δίδυμα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης