LIVE

Κορωνοϊός

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μάσκες παντού και νυχτερινό lockdown σε 19 περιοχές

xartis-new

Από το Σάββατο τα νέα μέτρα - Μητσοτάκης στους νέους: Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα - Επεκτείνεται και η τηλεργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία

Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο στο πεδίο της επιδημίας καλείται να περάσει η χώρα μας, όπως αυτό οριοθετήθηκε αίφνης τα τελευταία 24ωρα με τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού και την ενεργοποίηση δύο ακόμη εργαλείων για τον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19.

Τα 2.414 θετικά κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών -882 θετικά κρούσματα κορωνοιού ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνέχεια των 865 προχθές και των 667 την περασμένη Τρίτη- αποτυπώνουν τη δύσκολη φάση της επιδημίας στην Ελλάδα, και αιτιολογούν την ανάγκη λήψης μέτρων, που θα ισχύσουν απο τις 6 το πρωί του Σαββάτου, όπως και την ανακοίνωση τους, χθες, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διάγγελμα Μιτσοτάκης 22.10


Η καθολική χρήση της μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, από 12.30 τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί, σε 19 περιφερειακές ενότητες και ουσιαστικά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας, ελπίζεται πως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού και τις εκατοντάδες νέες θετικές διαγνώσεις που γίνονται καθημερινά και συνεπώς και την μεγάλη πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Όπως δηλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί ανάμεσα στις 00:30 και τις 05:00 είπε ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα νέα μέτρα της γενικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αφορούν τους κατοίκους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ζακύνθου, του Ηράκλειου Κρήτης, της Θήρας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κέας-Κύθνου, της Λέσβου, της Μυκόνου, της Πέλλας, της Σάμου, των Τρικάλων, της Βοιωτίας, της Λάρισας και των Σερρών.

Σε ό,τι δε αφορά την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικών lockdown η χρήση μάσκας ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωτική. Δεν ίςχυε σε αυτές η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας παρότι οι χώροι συνάθροισης και διασκέδασης είναι κλειστοί (π.χ. μπαρ, μουσικές σκηνές και εστιατόρια με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery).

Εκτίναξη κρουσμάτων και νεκρών

Τα 826 εγχώρια κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον κορωνοϊό άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται «καζάνι που βράζει» με μεγάλο ιικό φορτίο.

Οι νέοι με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρουσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη - δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία. Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δυο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατονταδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης στις Σέρρες με άλλα 65 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, στη Λάρισα με 40 άτομα, στα Ιωάννινα με 23, στη Λέσβο με 17, στην Καστοριά με 15, στην Κοζάνη, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο με 10, στα Τρίκαλα, την Αχαία και τη Μεσσηνία με 9 άτομα θετικά στον κορωνοϊό.

Συνολικά, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 549, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει εκτός από το ρεκόρ των κρουσμάτων, και εκείνο των θανάτων. Δέκα πέντε (15) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο μετά από σκληρή μάχη με τον κορωνοιό και τις επιπλοκές του σε νοσκομεία της χώρας. Μάλιστα, ο αριθμός των θυμάτων υπερδιπλασιάστηκε από τη μία μέρα στην επόμενη - 6 νεκροί προχθές, 15 εχθές.

Σταθερή η ροή προς τα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 770 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Από αυτούς οι 544 σε κλινικές Covid-19, και οι 226 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ( ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι ασθενεις με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανέρχονταν χθες βράδυ στους 88.

Εχθές έγιναν 75 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με εκείνον της προχθεσινής ημέρας (ήταν 92). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών καταγράφηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, αντιστρέφοντας για μία ημέρα τη συνήθη ροή των ασθενών που κινείται κυρίως προς τα νοσοκομεια του λεκανοπεδίου. Έτσι χθες έγιναν 36 εισαγωγές στην Αττική και 39 σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες (8) εισαγωγές έγιναν στο ΑΧΕΠΑ όπως και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κοζάνης (εισήχθησαν 4 ασθενείς). Μικρότερη ροή ασθενών καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Αχαίας, των Γιαννιτσών, Λάρισας και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης (από 2 ασθενείς).

Ειδήσεις σήμερα:

Mαρία Μπακάλοβα: Ποια είναι η 24χρονη Βουλγάρα που εξέθεσε τον Ρούντι Τζουλιάνι

Europa League: Σπουδαία ματς και εκπλήξεις - Δείτε όλα τα γκολ της πρεμιέρας

Euroleague, Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 82-68: Με ηγέτη Νέντοβιτς «έπνιξε» τους Τούρκους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (139)

Τέλος...

Εγώ τον δικό μου τον κανακαρη θα τον στείλω στο χωριό να μαζέψει τις ελιές. Τέλος. Μέχρι να τελειώσει το μάζεμα, θα χει έρθει ο καιρός του κλαδεματος. Τέλος. Μόλις τελειώσει το κλάδεμα, θα καθαρίσει τα χωράφια. Τέλος. Ε μετά θα χει φτάσει Πάσχα, ας γυρίσει σπίτι. Όχι θα άφηνα τον ρεμπεσκιε να παρταρει και να ψάχνεται. Τέλος.

Αντωνης

Τι συγκέντρωση στη λ.αλεξανδρας την αφήσατε όμως....στα πανηγύρια πρώτοι είμαστε

Αντωνης

Υπερμεταδοτες του ιού είναι οι ηλικίες 18-35.....γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί.η διάφορα είναι ότι οι πιο νέοι 18-24 δεν τηρούν καθόλου τα μέτρα

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Ολος ο πλανήτης ψάχνει να βρει απαντήσεις για την πανδημία....εμείς εδώ οι πρωτοπόροι τις βρήκαμε! Το καλοκαίρι έφταιγε ο τουρισμός....το φθινόπωρο οι μετανάστες και το χειμώνα τα σχολεία! Καθείς με τα συμφέροντα και τα προσωπικά του κολλήματα....

Τακης

Απο τον Μαιο οι νεοι κυκλοφορουν παντου , αλλα τωρα μεταδιδουν τον ιο ?

Πάρτε το τουρισμό σας και...

βάλτε τον εκεί που ξέρετε ! Ο κάθε βλάκας με 2-3 παρανομα δωμάτια στον εκτός σχεδίου ελαιώνα του έλεγε τη μαλακία του .

Απορώ...

Είχαμε "κλειστά σύνορα", θέλαμε "ανοιχτά σύνορα" για να κινηθεί ο τουρισμός και να δουλέψει ο κόσμος. Εχουμε "ανοιχτά σύνορα", γιατί λέει τα ανοίξατε και γεμίσαμε κρούσματα; "Να φοράμε μάσκα" γιατί να φοράμε μάσκα; "Να μη φοράμε μάσκα", γιατί να μη φοράμε μάσκα; "Ακυρώνεται η παρέλαση", γιατί δεν απαγορεύονται οι πορείες; Αν απαγορευτούν οι πορείες, θα ανοίξει θέμα δημοκρατίας. "Δεν απαγορεύονται οι πορείες", μα πώς, γιατί δεν απαγορεύονται, εκεί δεν κολλάει ο ιός; Η παρέλαση είναι θεσμός. Γι'αυτό μπορεί να ακυρωθεί. Η πορεία είναι δικαίωμα. Φυσικά και οι πορείες είναι "πηγή μετάδοσης" εφόσον είναι άνω των 9 ατόμων και χωρίς μάσκες. Αλλά επιλέγει ο κόσμος να εξασκήσει αυτό το δικαίωμα και μετά γκρινιάζει γιατί δεν του αφαιρείται και μεταδίδεται ο ιός. Και η επιβολή προστίμου δεν θεωρώ ότι φέρνει αποτέλεσμα, γιατί σου λέει πάει στην εφορία και βλέπω αν και πότε θα το πληρώσω. Αν το "πρόστιμο" ήταν αυτόφωρο, όλοι κοτούλες θα ήμασταν. Θα μου πεις, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Γι'αυτό, σου λέει, βγες έξω αλλά με μάσκα. Κάν'το σωστά. Δύσκολο αλλά πρέπει. Εγώ μόνο τα παιδάκια λυπάμαι...

Αψεκαστος

Άνοιξαν τα πάντα όχι μόνο εδώ, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο και τώρα; γρήγορη επιστροφή σε λοκντάουν. Το μόνο μέτρο που σταματά μια επιδημία από την εποχή του Ιπποκράτη. Άνοιξαν, τα παιδιά έπαιξαν, χάρηκαν, έβγαλαν λεφτά, κόλλησαν μερικά εκατομμύρια, πέθαναν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, και πάμε πάλι πίσω από την αρχή.

COVID ND

υπερμεταδότες του ιού αυτή την περίοδο είναι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, να τουσ μαζεύεται πριν καιρο απο το να τουσ αφηναται να κυκλοφορούν στισ πλατειες και οχι μονο ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Αλέκσης Κατσαπλιάς και ΣΙΑ

Αν ήμουν εγώ σίγουρα θα τα είχα καταφέρει καλύτερα....και κρούσματα δεν θα είχαμε και μέτρα δεν θα είχα πάρει και η οικονομία θα κάλπαζε! Με τα λόγια χτίζω αλώνια και κατώγια....εσείς δεν ξέρετε νσ εκτιμάτε τις αξίες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης