Ζακ Κωστόπουλος: Δείτε τα βασικά σημεία της δικογραφίας που θα εξεταστούν σήμερα στη δίκη

Ζακ Κωστόπουλος: Δείτε τα βασικά σημεία της δικογραφίας που θα εξεταστούν σήμερα στη δίκη

Το protothema.gr δημοσιεύει σημεία από τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης - Έξι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο

zak_kwstopoulos
Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα ξεκινήσει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η δίκη για την υπόθεση του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018. Το protothema.gr δημοσιεύει σημεία από τη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης για την οποία αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι η βαρύτερη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. Όλα τα ευρήματα των αστυνομικων αλλά και οι καταθέσεις θα εξεταστούν σήμερα από τις δικαστικές αρχές, ενώ θα αρχίσει νέος γύρος καταθέσεων για το συμβάν.

Στη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλειας Αθηνών συμπεριλαμβάνονται τρεις «παραπομπές από τις εκθέσεις ένορκης εξέτασης των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.», οι οποίες αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

* «Και ο δράστης όπως ενημερωθήκαμε έφερε στην κατοχή του αιχμηρό αντικείμενο»,
* «το οποίο είχε ενεργήσει ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο»,
* «είχε ενεργήσει ληστεία με αιχμηρό αντικείμενο στο κοσμηματοπωλείο».

Ο ένας από αυτούς μάλιστα τότε είχε καταθέσει πως «ένας πολίτης, ο οποίος μου παρουσιάστηκε ως ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, με προσέγγισε και μου είπε ότι το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του ο δράστης βρίσκεται στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου. Εγώ τότε άνοιξα την πόρτα του κοσμηματοπωλείου και ανηύρα το μαχαίρι στο πάτωμα μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου του καταστήματος». Ο συγκεκριμενος αστυνομικος ειναι ο ανθρωπος που εμφανίζεται σε βίντεο να κρατά το μαχαίρι κατά τη διάρκεια ακινητοποίησης και σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου. Ο ίδιος αστυνομικός, είπε ακόμη στην κατάθεση του στους αστυνομικούς πως «εγώ τότε άνοιξα την πόρτα του κοσμηματοπωλείου και ανηύρα το μαχαίρι στο πάτωμα μεταξύ της βιτρίνας και της εισόδου του καταστήματος. Τότε προσεκτικά περισυνέλεξα το μαχαίρι, το οποίο είχε ίχνη αίματος, από το πάτωμα, προκειμένου να το τοποθετήσω σε νάιλον σακούλα και να το παραδώσω στους αξιωματικούς της Ασφάλειας που θα επιλαμβάνονταν προανακριτικά».

Σύμφωνα με την έκθεση των αστυνομικων ο συγκεκριμένος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συνόδευσαν το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Ζακ Κωστόπουλο στον «Ευαγγελισμό» και στη συνέχεια επέστρεψε στο ίδιο σημείο. Ο ιδιος τόνισε πως εκείνη τη στιγμή «παρέδωσα σε αξιωματικό της Ασφάλειας το προαναφερόμενο μαχαίρι σε νάιλον σακούλα, στον οποίο και εξήγησα το συμβάν καθώς και το ότι περισυνέλεξα το μαχαίρι από το πάτωμα, προκειμένου να μην αφαιρεθεί από το σημείο από κάποιον από τους παρευρισκόμενους περίοικους, καθώς και για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο χρήσης αυτού για επίθεση κατά των παρευρισκόμενων πολιτών και αστυνομικών στο σημείο από τυχόν συνεργούς του φερόμενου ως δράστη».

Οι αστυνομικοί της Ασφαλειας Αθηνών στην έκθεση αποτύπωσης και αντιπαραβολής του βίντεο, που καταγράφονται οι σκηνές ξυλοδαρμού του άτυχου 33χρονου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, αναφέρουν πως υπάρχει «ισχυρή πιθανόλογηση» ο Ζακ Κωστοπουλος να είχε στα χέρια του το αιχμηρό αντικείμενο, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες καταθέσεις τονίζουν πως ο 33χρονος «κρατούσε το μαχαίρι» μέσα και έξω από το κοσμηματοπωλείο.

«Από την ταύτιση των απεικονιζόμενων κινήσεων που καταγράφηκαν στο εξετασθέν βιντεοληπτικό υλικό με καταθέσεις των μαρτύρων και την 3022/9/40499–ε από 8-10-2018 Εκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ απορρέει ισχυρή πιθανολόγηση τείνουσα στη βεβαιότητα σχετικά με το ότι ο ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Ζαχαρίας ήρθε σε σωματική επαφή (κατοχή) με το κατασχεθέν αντικείμενο (μαχαίρι)», είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που συνέταξαν δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί συμπεριέλαβαν στη δικογραφία και τρεις παραπομπές από τις εκθέσεις ένορκης εξέτασης τριών αυτοπτών μαρτύρων:

* Αυτόπτης μάρτυρας 1: «Επειτα κρατώντας ένα μαχαίρι στο χέρι του προσπάθησε να βγει έξω αλλά δεν τα κατάφερε γιατί οι δύο άνδρες που στέκονταν έξω από το κοσμηματοπωλείο άρχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι».
* Αυτόπτης μάρτυρας 2: «Ο Κωστόπουλος Ζαχαρίας ενώ ήταν σκυμμένος και προσπαθούσε να βγει έξω από τη βιτρίνα κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι».
* Αυτόπτης μάρτυρας 3: «Μόλις προσπάθησε να βγει είδα ότι στο αριστερό του χέρι κρατούσε ένα μαχαίρι».

Έξω από τη δικαστική αίθουσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ». 

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε ύψιστη επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις για το Oruc Reis

Η Ρωσία θύμισε στην Τουρκία τη «Ναυμαχία στο Ναβαρίνο» και τη βύθιση του Οθωμανικού Στόλου

Συναγερμός στη Σχολή Ευελπίδων: Πληροφορίες για 17 κρούσματα - Σε καραντίνα για δύο εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης