LIVE

Κορωνοϊός

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μειώθηκε κατά 23% ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα

5070974

Μέσω επανενώσεων και της μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ - Στο 54% η μείωση των ασυνόδευτων που διαμένουν στα ΚΥΤ - Κανένα ασυνόδευτο δεν διαμένει πλέον στη «ζούγκλα» εκτός ΚΥΤ στη Μόρια

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α), ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξήθηκε σε ποσοστό 42% κατά τη διάρκεια ενός έτους (Δεκέμβριος 2018 – Δεκέμβριος 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 κλείνει με έναν εκτιμώμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που αγγίζει τα 5.301 ενώ ο υψηλότερος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών καταγράφεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2020 με τον αριθμό να φθάνει στα 5.424 παιδιά.

Ακριβώς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και έπειτα έως και σήμερα, καταγράφεται, σταδιακά, σημαντική μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών στη χώρα. Πιο αναλυτικά, μέσα σε διάστημα έξι μηνών (Φεβρουάριος 2020 – Αύγουστος 2020) καταγράφεται μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ποσοστό 23%. Η μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας οφείλεται, αφενός στις εντατικές προσπάθειες της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων με την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων και αφετέρου στην ολοκλήρωση των υποθέσεων των οικογενειακών επανενώσεων ασυνόδευτων ανηλίκων με συγγενικά πρόσωπα σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ακολούθως, παρατίθενται αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις: Νοέμβριος 2019 → Φεβρουάριος 2020 → Αύγουστος 2020.

pinakas1


Πληθυσμός Ασυνόδευτων Ανηλίκων ανά τύπο διαμονής

Είναι εξαιρετικής σημασίας να σημειωθεί ότι παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων ανηλίκων παρατηρείται και κορυφαία ένταση του φαινομένου υπερσυγκέντρωσης ασυνόδευτων παιδιών σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (1.746 ΑσΑν - 11/2019) καθώς και σε Αστυνομικές Αρχές υπό το καθεστώς της προστατευτικής φύλαξης (257 ΑσΑν – 11/2019, ενώ τον Μάρτιο έφτασε τα 331). Κατά τη χρονική περίοδο Νοέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 παρατηρείται μια οριακή αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν σε Κ.Υ.Τ. της τάξης του 3%. Ωστόσο, και πάλι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και για το εξάμηνο που ακολουθεί, ήτοι έως και τον Αύγουστο του 2020, παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε Κ.Υ.Τ., μείωση που αγγίζει το 54%.

Κατά την περίοδο αναφοράς των τριών φάσεων, παρατίθενται αναλυτικά ο πληθυσμός των ασυνόδευτων ανηλίκων ανά τύπο διαμονής.

pinakas2


Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μειώθηκε κατά 960 παιδιά (ποσοστό 54%) στο διάστημα του εξαμήνου Φεβρουάριος – Αύγουστος 2020. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά, τοποθετήθηκαν σε δομές φιλοξενίας είτε μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Προγράμματος Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα παρατίθενται τα ποσοστά των ασυνόδευτων παιδιών ανά τύπο μετακίνησης.

pinakas3


Ανάπτυξη θέσεων σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων, ήδη από τη σύστασή της τον Μάρτιο του 2020, δυνάμει του π.δ 18/2020 (Α΄34), έθεσε ως ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, καθώς και εκείνους που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, ως στρατηγική άμεσης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Η προσπάθεια αυτή διαφαίνεται από το γεγονός αύξησης των θέσεων που αποδίδουν οι δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας σε ποσοστό 30% κατά την περίοδο αναφοράς (Νοέμβριος 2019 – Αύγουστος 2020).
Ακολούθως, παρατίθενται αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα κατατετμημένα χρονικά σε τρείς φάσεις: Νοέμβριος 2019 → Φεβρουάριος 2020 → Αύγουστος 2020.

pinakas4
Ειδήσεις σήμερα:

Στη φόρα τα άπλυτα του Τραμπ από τον πρώην δικηγόρο του - Το άγριο μίσος για τον Ομπάμα, ο ρατσισμός και ο σεξισμός

Δικογραφία για τη συγκέντρωση κατά της μάσκας στο Ηράκλειο - Ταυτοποιήθηκαν δυο γυναίκες 

Διπλωματικός «πυρετός» για τον πόλεμο νευρών από την Τουρκία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Αα ρε γίδι ΤΕΛΑΜΩΝ τι ψηφίζεις!

Φάε πολυπολιτισμό τώρα!

Νικ

Κατάντια η χώρα.

*

Ήταν όλα 17 χρονών και 364 ημερών

ΟΝΝΕΔίτισσα

Μήπως μπορώ να πάρω και εγώ ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από 16 ως 46 ετών (1.57m - 96kg);

ε ρε τα προσφυγόπουλα!

χαχααχα

Αντιγραφω απο το σαιτ σας

Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων ένα 16χρονο αγόρι από το Πακιστάν που φιλοξενείται σε Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων και φέρεται ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τρεις επίσης ανήλικους ομοεθνείς του που διαμένουν σε άλλη δομή και έναν άγνωστο τέταρτο, ενώ βιντεοσκοπούσαν τις σκηνές!

@

Ο,τι και να πουν τα Ασπόνδυλα Πιόνια της Πολιτικής Ορθότητας, Εισβολή Βαρβάρων ήταν ανέκαθεν

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ

ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΤΩΝ 31 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΄΄ΜΟΔΑ ΄΄ ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΑ ΧΩΡΑ ?

Αριστερός antifa

"Οι Έλληνες ξέρουν απο προσφυγιά" , "Είμαστε όλοι πρόσφυγες".....

προπαγανδα αλερτ

εν τω μεταξυ στα Γιαννενα τα ασυνοδευτα προσφυγοπουλα γλεντανε οτι κινειται και αναπνεει, ακομα και τους φιλους τους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης