Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι σήμερα η υποβολή - Στα €1.057 ο μέσος φόρος

dhlwseis_ar

«Καίνε» τα τελευταία εκκαθαριστικά - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο παράτασης για υποβολές δηλώσεων Ε1 - Λιγότερες από 200.000 οι δηλώσεις της τελευταίας στιγμής

Το πήραν απόφαση και οι τελευταίοι φορολογούμενοι, όπως όλα δείχνουν, ότι λήγει πλέον η διορία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να «συνωστίζονται»  ακόμα κατά χιλιάδες —ακόμα και σαββατιάτικα— στo Taxisnet για να προβούν στην οριστική υποβολής τους. Οι πιθανότητες να δοθεί παράταση στην… παράταση που λήγει σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου, μάλλον περιορίζονται δεδομένου ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ενδείξεις πως ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που (δια-) κινδυνεύουν να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους. Και αυτό γιατί:

-        Μόνον το Σάββατο υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412  δηλώσεις Ε1, αριθμός εντυπωσιακός για τέτοια ημέρα.  

-        Την Κυριακή —προτελευταία ημέρα της προθεσμίας— ξεπέρασαν πλέον τα 6 εκατομμύρια οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 και έτσι απέμεναν λιγότερες από 200.000 δηλώσεις (από τις συνολικά 6,3 εκατομμύρια) για να υποβληθούν από το μεσημέρι χθες μέχρι και απόψε το βράδυ της Δευτέρας.

-        Τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, από την περασμένη Πέμπτη ήδη κιόλας.

-        Καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), για τα οποίες θα εξαχθούν ως το μεσημέρι σήμερα τα νεώτερα δεδομένα για το αν και κατά πόσον η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία των ιδίων των φορολογουμένων.

Τα «κατά κεφαλήν» εκκαθαριστικά

Τα στοιχεία υποβολής των τελευταίων ημερών, πάντως, ερμηνεύουν ενδεχομένως γιατί πολλοί φορολογούμενοι ήταν διστακτικοί και απέφευγαν να έρθουν νωρίτερα με την οριστική υποβολή και εκκαθάριση των φετινών δηλώσεών τους.

Παρότι η τελική διορία πληρωμής της 1ης από τις 4 διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει (ισχύει η 31η  Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα), σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ ο καθένας τους!

Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά της τελευταίας στιγμής, ο μέσος πρόσθετος φόρος που  καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φορολογούμενοι έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο  σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Με βάση τα έως και χθες δεδομένα:

-        Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ —και το μέσο ποσόν αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα. Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

-        Μόλις 1 στα 10 εκκαθαριστικά έχει βγει πιστωτικό και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ και οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν —εκτός απροόπτου— έως τα τέλη Αυγούστου.

-        Οι υπόλοιποι (54,84% ή 1 στους 2) έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.

Διαβάστε περισσότερα για τα πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης ΕΔΩ και δείτε έναν περιεκτικό οδηγό για τη συμπλήρωση της δήλωσης μέσα σε 30 λεπτά ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ποιον βρίζουμε τώρα;

τετραπλάσιος φόρος σε σχέση με πέρυσι!Πάτε καλά ρε 'σεις;Τωρα ποιον να βρίσω τον Κούλη ή τον Αλέξη;Μου τα θελετε και σε τρεις δόσεις παλιο#*$%#@##$%.....Πάει η θέρμανση και φέτος το χειμώνα.

Νικόδημος

Πλήρωσέ τα με δόσεις. Καθυστέρησε μερικούς μήνες πριν κάνεις ρύθμιση δόσεων για να βγάλεις τον μισο τουλάχιστον χειμώνα. Τον !@#!@ τον αλ6 να βρίζεις. Θα τελείωνε η κρίση τώρα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys

Όπως εξηγεί ο οίκος, «ο κυριότερος λόγος της θετικής προοπτικής είναι ότι η έκθεση της Κύπρου σε γεγονότα που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται»

9275_1529999802_syntaxeis

Τα ποσά των αναδρομικών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για τις συντάξεις του Δημοσίου φτάνουν τις 11.470 ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες παράνομες μειώσεις το σύνολο των αναδρομικών φτάνουν μέχρι και τις 16.210 ευρώ

13