Ελληνικός Χρυσός: Καμία πρόοδος στη Χαλκιδική χωρίς τις άδειες στις Σκουριές

xrisos

Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως

Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως, τονίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, θεωρώντας ότι η θετική απόφαση της διαιτησίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως δεν επιλύει τα εμπόδια για να προχωρήσει η επένδυση.

Με την απόφαση της διαιτησίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες, η Ελληνικός Χρυσός επιστρέφει στο κυνήγι των αδειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η έγκριση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Σκουριές, η απόφαση του ΚΑΣ για την μετακίνηση αρχαιοτήτων (σ.σ. αναμένει έγγραφο του ΥΠΕΝ), η έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης της μεθόδου απόθεσης των τελμάτων και η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.

Το χρηματιστήριο υποδέχτηκε, με ενθουσιασμό τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαιτησίας (η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5%), όμως η απόσταση που έχει να διανύσει η Eldorado Gold για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος είναι πολύ μεγάλη.

Από τον περσινό Μάιο που ανακοινώθηκε η παραπομπή σε διαιτησία η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 881 εκ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια, αποτίμηση που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρει στους μετόχους της. Για αυτό και οι Καναδοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. Προτάσσουν διάλογο με το υπουργείο και συνεργασία για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις Σκουριές.

Σήμερα, στη Χαλκιδική σε φάση κανονικής παραγωγής μεταλλευμάτων έχει μπει το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που επεξεργάζεται 1.300 τόνους μεταλλεύματος. Στο Στρατώνι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης των μεταλλείων ενώ στις Σκουριές γίνονται μόνο τα έργα προστασίας του έργου και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης είχε συνδέσει στο παρελθόν την αδειοδότηση στα έργα των Σκουριών με την απόφαση της διαιτησίας. Για αυτό και τώρα που τελείωσε το δικαστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η στάση που θα τηρήσει.

Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η απόφαση της διαιτησίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων. Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, πριν ακόμη η Ελληνικός Χρυσός, περάσει σε Καναδικά χέρια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Πειραιώτης μαουνιέρης.

Ρε αυτοί δεν αλλάζουν μυαλά.Ο μαμούχαλος ο υπουργός,πέταξε το μπαλάκι στο δικαστήριο για να κερδίσει χρόνο απλώς,και τώρα που βγήκε η απόφαση θα αρχίσει τα πέρα δώθε πάλι μέχρι τις εκλογές, για να μη στενοχωρήσει το πόπολο.Τ' είχες Γιάννη τ' είχα πάντα...

Συριζάκιας

Αφού αντέχετε, συνεχίστε. Θα χρειαστείτε ακόμη 854 άδειες, 256 δικαστήρια, 123 αποφάσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και αρκετό ρευστό για το λάδωμα των 320 συλλογικοτήτων που κάνουν αντίσταση και ενστάσεις ενάντια στην επένδυση. Σας είχαμε προειδοποιήσει να πάτε στα τσακίδια, αλλά εσείς είστε χοντροκέφαλοι. Να δω μέχρι πότε θα είστε εδώ.

@@

Αυτοί χωρίς αμφιβολία θα είναι εδώ, ο σύριζα να δούμε που θα είναι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες