Στο σφυρί η πρώτη κατοικία!

Στο σφυρί  η πρώτη κατοικία!

Διαμέρισμα 48 τ.μ. της άνεργης Δ.Β. (32 ετών) δίπλα στο Κορδελιό, που για 7 χρόνια πλήρωνε κανονικά τη δόση της - H ιδιοκτήτρια είναι υποχρεωμένη να δείχνει το σπίτι της στα «κοράκια»

Δεν έχουν περάσει ούτε έξι ημέρες από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι θα υπάρξει «προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια» και η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει. Αντί για κατασχέσεις των «ακριβών και πολυτελών κατοικιών πλούσιων μπαταχτσήδων», όπως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, τελικά κατάσχονται και εκπλειστηριάζονται ακόμα και πρώτες κατοικίες σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της άνεργης 32χρονης Δ.Β. από τη Θεσσαλονίκη, την οποία αναγκάζουν όχι απλά να παραδώσει την πρώτη και κύρια κατοικία της λόγω αδυναμίας να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες, καθώς είχε δάνειο συνδεδεμένο με ελβετικό φράγκο, αλλά και να υποβάλλεται σε μια διαδικασία απάνθρωπη. Είναι υποχρεωμένη να δέχεται στο σπίτι της τους μελλοντικούς πλειοδότες και να τους το δείχνει... 
Το «ΘΕΜΑ» φέρνει στο φως την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης που αφορά στο συγκεκριμένο ακίνητο  με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2017,  μια υπόθεση που αναδεικνύει η δικηγόρος εξειδικευμένη σε θέματα κόκκινων δανείων και προστασίας της στέγης Αριάδνη Νούκα. Η υπόθεση αφορά κατοικία στη λαϊκή περιοχή Γιαννιτσά της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι σε κάποιο ακριβό προάστιο της συμπρωτεύουσας, όπως π.χ. το Πανόραμα. Η ιστορία ξεκινά το 2006, όταν η νεαρή τότε δανειολήπτρια έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 90.000 ευρώ από την Τράπεζα Millennium για την αγορά ενός σπιτιού επιφανείας μόλις 48,08 τ.μ. στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα την πρώτη κατοικία της, με τη σημερινή αξία του να φτάνει τα 58.000 ευρώ. Νεαρή εργαζόμενη τότε και κάτω από διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, η οφειλέτρια, όπως πολλοί άλλοι άλλωστε, αποφάσισε να επενδύσει τα λιγοστά χρήματά της στην εξασφάλιση στέγης, με την αποπληρωμή του δανείου να την έχει εγγυηθεί ο πατέρας της. 

Μέχρι το 2013 και ενώ η οικονομική κρίση στη χώρα μετρούσε ήδη τρία χρόνια, το επίμαχο δάνειο αποπληρωνόταν κανονικά με τη βοήθεια των γονέων της. Στη συνέχεια, όμως, και υπό το βάρος της απώλειας της εργασίας της Δ.Β., αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η οικογένειά της, η εξυπηρέτηση του δανείου από πλευράς της κατέστη αδύνατη λόγω, πρώτον, της οικονομικής κρίσης και, δεύτερον, της υπέρογκης αύξησης της δόσης κατά 40% με την αιτιολογία ότι το δάνειο συνήφθη με ρήτρα ελβετικού φράγκου. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αλέξη Τσίπρα, η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών μέχρι και σήμερα παραμένει ανοχύρωτη, αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χάνονται πλέον ολόκληρες περιουσίες. Η σύμβαση της 32χρονης σήμερα άνεργης καταγγέλθηκε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής το έτος 2013. 
Λόγω οριζόντιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι και την 31-12-2014 η κατοικία δεν μπορούσε να κατασχεθεί. Οπως τονίζει μάλιστα η κυρία Νούκα, «η γνωστή οριζόντια προστασία που ανανεωνόταν κάθε έτος από το 2008 σταμάτησε με την εκλογή τον Ιανουάριο του 2015 της νέας κυβέρνησης και δεν ανανεώθηκε ποτέ».

Κάπως έτσι και βάσει του κατασχετηρίου που παρουσιάζουμε, τον Σεπτέμβριο του 2017 κατασχέθηκε η πρώτη κατοικία και ήδη ο πλειστηριασμός ορίστηκε πολύ σύντομα, για τις 2 Μαΐου του 2018. Οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το γεγονός ότι η γυναίκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρέμενε άνεργη και σήμερα είναι περιστασιακά εργαζόμενη, ούτε ότι δεν διαθέτει κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο για να έχει κάποιο εισόδημα. 
«Σαφώς και το προφίλ της δεν αφορά κάποιον στρατηγικό μπαταχτσή όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, ούτε φυσικά διαμένει σε κάποιο ακριβό προάστιο ή εντός μιας μεγάλης αξίας βίλα», ξεκαθαρίζει η δικηγόρος κυρία Νούκα και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μια γυναίκα που τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα, η οποία δεν είχε καν την οικονομική δυνατότητα να κάνει ανακοπή». 

«Ετσι, παρά το γεγονός ότι η αποπληρωμή του δανείου γινόταν κανονικά για επτά ολόκληρα χρόνια και κατόπιν οι οικονομικές συνθήκες και εξωγενείς παράγοντες επέβαλαν στην ουσία τη μη αποπληρωμή του και όχι η βούληση της δανειολήπτριας και του εγγυητή, η γυναίκα θα χάσει το σπίτι της. Και η περιπέτεια δεν σταματά σ’ αυτό το σημείο, διότι η ίδια θα εξακολουθεί να οφείλει λόγω του ότι η αξία του ακινήτου που ανέρχεται σε 58.000 ευρώ σαφώς και δεν καλύπτει την οφειλή, που εκτινάχθηκε στα 148.251,27 ευρώ», αναφέρει η νομικός. Ωράριο επισκέψεων

Το πλέον απάνθρωπο, όμως, που δημιουργεί εύλογες απορίες και φόβους για κοινωνικές εκρήξεις είναι ότι, όπως αναφέρεται στην κατασχετήρια έκθεση, δύο ημέρες μέσα στον Δεκέμβριο που έρχεται, και συγκεκριμένα στις 7 και 8 του μήνα και από ώρα 14.00 έως 14.30, η οφειλέτρια υποχρεούται να δεχτεί επίσκεψη μέσα στην οικία της από τους υποψήφιους πλειοδότες, αυτούς δηλαδή που θα θελήσουν να πάρουν μέρος στον πλειστηριασμό προκειμένου να αποκτήσουν το σπίτι. 

Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Ν. 4335/2015), βάσει του οποίου ο οφειλέτης υποχρεούται να δείχνει το σπίτι σε αυτόν ή σε αυτούς που θέλουν να το αποκτήσουν μέσω του πλειστηριασμού
Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι η κατασχετήρια έκθεση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων πλειστηριασμών και έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τις ώρες και ημέρες επίσκεψης. 

«Εδώ, όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τίθενται σοβαρότατα θέματα αξιοπρέπειας των κόκκινων δανειοληπτών, τους οποίους υποχρεώνουν σε μια διαδικασία εξευτελιστική, την ίδια στιγμή που έχουν τον πόνο της απώλειας της στέγης τους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κοινωνικά συνθήκη που προκαλεί θλίψη και οργή», αναφέρει η κυρία Νούκα και συμπληρώνει: 
«Για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται πλήρως η απουσία της Πολιτείας σε ένα θέμα μείζονος σημασίας όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι εξαγγελίες προστασίας των δανειοληπτών δεν υλοποιήθηκαν με το άκρως υποκριτικό επιχείρημα της δήθεν και ενδεχόμενης προστασίας και των στρατηγικών κακοπληρωτών. 


Η εξειδικευμένη σε θέματα κόκκινων δανείων και προστασίας της στέγης δικηγόρος Αριάδνη Νούκα

Είμαστε ένα βήμα πριν από τους μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και, δυστυχώς, διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει ίχνος αντίληψης για το τι θα επακολουθήσει. Μέσα σε συνθήκες σφοδρής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι πολίτες, που ανυπαίτια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, όχι μόνο έχουν αφεθεί απροστάτευτοι, αλλά υποχρεώνονται με ρητή διάταξη να δέχονται επίσκεψη σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες από όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το σπίτι τους. 

Πέραν του ότι αυτό από μόνο του είναι δυνατόν να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και βίαια φαινόμενα ανάμεσα σε δανειολήπτες και υποψήφιους πλειοδότες, εγείρονται σοβαρότατα θέματα ασφάλειας από επίδοξους ληστές, βιαστές, κλέφτες κ.λπ., τα οποία δεν περιφρουρήθηκαν νομοθετικά. Είναι αδήριτη ανάγκη η διάταξη αυτή να απαλειφθεί από το νομοθέτημα και σαφώς πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να προστατέψει οριζόντια την πρώτη κατοικία του ανυπαίτιου στην αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων Ελληνα πολίτη». 

ΣΧΟΛΙΑ (198)

Να ερευνήσει ο εισαγγελέας

τους τραπεζικούς υπαλλήλους της τράπεζας αν οι ίδιοι έχουν εξοφλήσει η πληρώνουν ανελλειπώς την μηνιαία καταβολή για τα δικά τους στεγαστικά δάνεια, η αν εξοφλήθηκαν και σε ποιο ποσοστό. Είναι περίεργο, ότι κανένας τραπεζικός υπάλληλος δεν βρίσκεται για κατάσχεση και σε πλειστηριασμό λόγω απλήρωτων οφειλών, ενώ βρίσκονται από όλα τα επαγγέλματα και κοινωνικά στρωματα. Επίσης, να ερευνηθεί η πιθανή σχέση μεσίτη-συμβολαιογράφου-τελικού αγοραστή-τραπεζικού διευθυντή -που διέπει τον εκάστοτε πλειστηριασμό, για να ερευνηθεί η πιθανή ύπαρξη συμμορίας που λυμαίνεται ακίνητα για ίδιο όφελος. Δεν είναι παράξενο ότι, οι ίδιοι που χορήγησαν δάνεια με ελλειπή έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας του εκάστοτε δανειολήπτη, να έχουν συγγενική σχέση με μεσίτες και συμβολαιογράφους που καταλήγουν τα ακίνητα για πώληση και από εκεί σε συγγενικά τους πρόσωπα πάλι με 30% της αξίας τους??? Πόσοι λοιπόν υπάλληλοι τράπεζας και διευθυντές τραπεζων επωφελήθηκαν από αυτήν την διαδρομή δανείων-ακινήτων τη οποία επιμελήθηκαν ως οικογενειακή επιχείρηση και, σε συνδυασμό με τις παράνομες χρεώσεις και υπολογισμών τοκογλυφικών δόσεων, παραπληροφορηση τύπου "ελβετικό φράγκο" που οδήγησαν τους δανειολήπτες σε αδυναμία πληρωμής???? Έτσι θα εξηγηθεί και που στόχευαν αυτοί που σκόρπισαν τα λεφτά των καταθέσεων και έσυραν την χώρα σε μνημόνια.

Σοφος παππουλης

Να οριστε ο συριζα φιλος των γκαγκστερ-τραπεζων και των παρανομων μεταναστων αλλα εχθρος του ελληνικου λαου.

roussel

παρκινγκ έχει?

Άγγελος

Να της το πάρουν. Εμείς είμαστε οι χαζοί που δεν πήραμε δάνειο και μας τα φάγανε τα λεφτά σε ανακεφαλαιοποιησεις. Μάθημα 1ο: τα χρήματα που μπαίνουν σε μια τσέπη βγαίνουν από άλλη. Εμείς πληρώνουμε για τα λάθη της.

Βρυκόλακας των πεζοδρομίων

Να καταθέσεις πατέντα για την μαλακία που σε βαράει....οπωσδήποτε !

Ξέχασες....

...το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Ποιος θα ξεπουλούσε κόκκινα δάνεια και σπίτια στα φαντς, όπως η αριστερά; Εμπρός μαρς στα συσίτια όλοι να στανιάρουμε.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

λαμογια στοπ

ιδιοκτητης εισαι αν πηρες κατι με δικα σου λεφτα

Billyrazor

Αυτή η ιστορία με τις κατασχέσεις δεν θα εχει καθολου Καλο τελος. Στην επαρχία σίγουρα θα βγουν καραμπινες και όποιον πάρει ο χάρος. Αφήστε τις μπούρδες κομμουνια και λοιποί δημοκράτες και δείτε την πραγματικότητα. Η χώρα πεθαίνει ρε. Δεν σας νοιαζουν τα παιδιά σας? τα εγγόνια σας? αν όχι τότε πηγαίνετε να ζήσετε στην βόρεια Κορέα η στην Τουρκία μιας και αναπτύσσεται θερμές σχέσεις τωρα τελευταία. Και μην το παίζεται όλοι οσιες μαριες παρθένες εδώ μέσα γιατί όλοι έχετε την φωλιά σας λερωμενη σε κατι. Οπότε μην κρίνετε συνανθρώπους που εχουν ανάγκη. Ραγιάδες ήσασταν είστε και θα είστε εσαει.

Τα κομμουνια τι σου φταινε;

Ο κομμουνισμος στο θεμα της κατοικιας ειναι σαφης, τα παντα ειναι κρατικα και μοιραζονται σε ολους αναλογα με τις αναγκες τους. Κανενας δεν προκειται να μεινει στο δρομο σε πραγματικο κομμουνιστικο καθεστως και ας μην εχει καμια ιδιοκτησια στο ονομα του.

sid

Μέχρι το 2013 πλήρωνε κανονικά και μόλις σταμάτησε η τράπεζα της έβγαλε διαταγή πληρωμής!!! Κάτι δε μου ταιριάζει. Αν σταματήσεις να πληρώνεις σε παρακαλάνε να κάνεις ρύθμιση, ακόμη και με πάγωμα πληρωμής για ένα χρόνο, εφόσον προσκομίσεις κάρτα ανεργίας. Μάλλον για πληρωμένη καταχώρηση της δικηγόρου είναι για να διαφημιστεί η ίδια, κάτι που απαγορεύεται και βρήκε αυτόν τον τρόπο να το κάνει!

geo

Σωστός!

...

Έτσι ακριβώς. Η δικηγόρος έκανε την υπόθεση δακρύβρεχτο σενάριο που δεν πιστεύει- νομίζω- ούτε ο πιο αφελής. Όσο για τα περί εξευτελισμού κάποιων κακόμοιρων ιδιοκτητών, ας δούμε και την προκλητική συμπεριφορά κάποιων τζαμπατζήδων που με πρόσχημα την κρίση, δεν πληρώνουν τις δόσεις, τη ΔΕΗ, το νερό, και εδώ και καμμιά 10ρια χρόνια ζουν στα ολοκαίνουργια διαμέρισματάκια τους...χωρίς να τους ενοχλεί κανείς...

Αλφη

Δεν πιστεύω πολλά από τα όσα λέγονται για δήθεν ανικανότητας πληρωμής από ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτων, καθώς δεν υπάρχει θέληση ούτε κατάλληλοι ελεγκτικοί μηχανισμοι για διασταύρωση. Το πρόβλημα μου είναι να μην πληρώνω τα δάνεια άλλων μέσω ανακεφαλαιωποιησης των τραπεζών. Σε αυτήν την χώρα είναι ισχυρο το κίνημα δεν πληρώνω, δεν γουστάρω, δεν βαριέσαι ας το πληρώσουν οι άλλοι.

@@@

Ελεγκτικοι μηχανισμοί για τις αθλιότητες που κάνουν οι τράπεζες υπάρχουν; Το ότι τα τραπεζικά στελέχη έχουν ασυλία(!!!) για τις πράξεις τους "μπορείς να το πληρώνεις"; Πάρτο λίγο αλλιώς...

Μνημόνιο για πάντα!

Οι κατασχέσεις είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η φτωχοποίηση των Ελλήνων είναι μνημονιακή υποχρέωση! Υποχρέωση που έχουν υπογράψει ΟΛΟΙ, πρασινομπλε και γαλαζιοροζ!

ΒΑΓ

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 25.000 !! ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ( ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ) ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΟ !!! ΕΞΥΠΝΗ !!! ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ , ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ !!

baz

ντιπ για ντιπ εισαι τελικα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elpedison_economist

«Κατά τον τελευταίο χρόνο, το κανονιστικό και βιομηχανικό πλαίσιο έχει επιδεινωθεί προοδευτικά, λόγω της συσσώρευσης διάφορων στρεβλώσεων στην αγορά» υπογράμμισε ο κ. Andrea Testi