Διπλασιασμό του σχεδίου επενδύσεων προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Διπλασιασμό του σχεδίου επενδύσεων προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στα 620 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 -  Καμία αναφορά στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Διπλασιασμό του σχεδίου επενδύσεων προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα, υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.
 
«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δισ μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα δεν έκανε, όπως όλοι περίμεναν, αναφορά για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, του βασικού πυλώνα της οικονομικής πολιτικής της Ευρωζώνης, η μη συμμόρφωση στο οποίο, οδηγεί σε μέτρα λιτότητας.

Παρά τις διαρροές από κοινοτικούς αξιωματούχους και πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ένταξε την φημολογούμενη πρόταση για μεταρρύθμιση του Συμφώνου έτσι ώστε να επιτρέπει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό τους για έξοδα στην παιδεία, υγεία και άλλες βασικές ανάγκες στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Αντ’ αυτού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε γενικά για την ανάγκη «έξυπνης ευελιξίας, για να μην επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση».

Με μια μικρή καθυστέρηση 6 λεπτών και μιλώντας στις τρείς γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά) ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέλυσε την «κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union) για περίπου μια ώρα εστιάζοντας στο τι φταίει για τα πολύπλευρά προβλήματα της ΕΕ, την πρόοδο που έχει γίνει και το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ξεκινώντας με την φράση πως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση», κάτι που είναι αντίθετο με τις ως τώρα δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, που προσπαθούν να περάσουν την εικόνα πως η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη έχουν ξεπεράσει την κρίση, ο Πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση του πως βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από πέρσι σε πολλά μέτωπα, αλλά μένει ακόμα πολύ δουλειά.

Παράλληλα άσκησε κριτική στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αρκετή ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εννοώντας πως τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο και να μην πέσουν στην τρύπα του λαϊκισμού. «Η Επιτροπή δεν θέλει να καταστρέψει το έθνος-κράτος, θέλει να οικοδομήσει μια καλύτερη Ευρώπη, ο λαϊκισμός όμως δημιουργεί μόνο προβλήματα και ποτέ δεν τα λύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 η ανεργία

Ενθαρρυντικό σημάδι στην οικονομία βρήκε την αισθητή μείωση της ανεργίας, που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, όμως το ζήτημα του χρέους στην Ευρώπη παραμένει μείζον αγκάθι στην επιστροφή στην κανονικότητα.

«Το χρέος είναι πολύ υψηλό στην Ευρώπη, αν και υπάρχει μια πτώση στα ελλείματα (που το δημιουργούν), θέλουμε να δούμε ένα Σύμφωνο ευελιξίας, αλλά μια έξυπνη ευελιξία στο θέμα των ελλειμάτων, έτσι ώστε να μην επηρεάσουμε την ανάπτυξη», είπε ο Πρόεδρος, διαψεύδοντας όσους περίμεναν μια σαφή πρόταση μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας.  

Δεν θα δώσουμε προνόμια «α λα καρτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του έτους ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αυτό του Brexit, το οποίο θα προβληματίσει την Ένωση για τα επόμενα χρόνια, λέγοντας πως λυπάται και σέβεται την απόφαση του Βρετανικού λαού, αλλά απαντώντας σε όσους αναρωτιόνται για το αν η ΕΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν το κατακερματισμό, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός είπε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε κίνδυνο».

Στη συνέχεια κάλεσε τη νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, να κάνει χρήση του Άρθρου 50 «το συντομότερο δυνατόν» έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου και να μην χαθεί χρόνος, τονίζοντας  όμως πως θα δημιουργηθούν μεν «νέες φιλικές σχέσεις με το ΗΒ» αλλά πως δεν πρόκειται να έχει το ΗΒ «πρόσβαση στην κοινή αγορά μας, χωρίς δεσμεύσεις» σε ζητήματα όπως η ελεύθερη μετακίνηση.

«Η Κύπρος πρέπει να ενοποιηθεί»

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρθηκε και στην πορεία της επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας πως η Επιτροπή θέλει δει την ενοποίηση του νησιού το συντομότερο. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και συνεπώς θέλουμε να συμμετέχουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και με τις δύο πλευρές».

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του για την ανάγκη εύρεσης μιας λύσης ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ φάνηκε σίγουρος, λέγοντας πως «η ενοποίηση είναι κάτι που πρέπει να γίνει και θα γίνει».

Κοινή ασφάλεια, επενδύσεις, αλληλεγγύη για το προσφυγικό και πρόταση για νεανικό εθελοντικό σώμα

Στο φλέγον θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε ένα μείγμα δράσεων έτσι ώστε να επιτευχθεί και ο έλεγχος των συνόρων αλλά και η εσωτερική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αρχικά, ως προς την επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στην Ένωση, δεσμεύτηκε πως θα υπάρχει πλέον αυστηρή καταγραφή οποιουδήποτε ατόμου εισέρχεται και αποχωρεί από την ΕΕ, εστιάζοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία των αστυνομιών της Ευρώπης, την ανταλλαγή πληροφοριών και την ενδυνάμωση της Europol, της Ευρωπαϊκής αστυνομίας.

Στο μέτωπο του προσφυγικού, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έριξε ευθεία βέλη στις κυβερνήσεις των κρατών μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στην κατανομή των βαρών της μετανάστευσης, λέγοντας πως «έχουμε μεν ξεκινήσει να βλέπουμε αλληλεγγύη στο μέτωπο της μετανάστευσης αλλά πρέπει να βοηθήσουν (τα κράτη μέλη) στα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χαρακτηριστικά προβλέπει την μεταφορά 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, εντός δύο ετών, με ελάχιστα ως τώρα αποτελέσματα, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για την ολοκλήρωση του και έχει μετεγκατασταθεί μόλις το 5% του στόχου.  

Παράλληλα, ο Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη υποστήριξης των παιδιών χωρίς συνοδεία (les enfants non accompagnés) που έχουν φτάσει στην ΕΕ ως πρόσφυγες και μετανάστες, τονίζοντας στην ανάγκη βοήθειας τους.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η πρόταση του για τη δημιουργία ενός νεανικού εθελοντικού σώματος στην Ευρώπη. Κατά τα λεγόμενα του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ οι νέοι της Ευρώπης θα μπορούν εθελοντικά να βοηθούν πληγέντες περιοχές της Ευρώπης (όπως στην Ιταλία με τους σεισμούς ή στην Ελλάδα με την μετανάστευση), θέτοντας ως στόχο την δημιουργία ενός σώματος 100.000 εθελοντών νέων μέχρι το 2020. Για τον κ. Γιούνκερ το σώμα αυτό δεν θα έχει μόνο πρακτική υπόσταση βοήθειας μέσω εθελοντισμού, αλλά θα δημιουργήσει κοινού Ευρωπαϊκού αισθήματος.

Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα

Την πρόταση Γαλλίας-Γερμανίας χαιρέτησε για κοινή αμυντική πολιτική χαιρέτισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν γίνεται πλέον να συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στην ατομική δύναμη του κάθε κράτους μέλους, αλλά είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα κοινό αρχηγείο άμυνας και να ενοποιήσουμε την άμυνα μας, προσδίδοντας όχι μόνο με μια μεγάλη ώθηση στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού στρατού, αλλά εξοικονομώντας τεράστια οικονομικά οφέλη. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ κρατών μελών αναμένεται κατά τον Πρόεδρο Γιούνκερ να εξοικονομήσει 20-100 δις. ευρώ ανά έτος.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης