Η «ακρίβεια Πούτιν» απειλεί ανάπτυξη, συντάξεις και παροχές

Η «ακρίβεια Πούτιν» απειλεί ανάπτυξη, συντάξεις και παροχές

Πώς προσγειώθηκε η ανάπτυξη σε 2,8% αντί... 6,5% στο γ' τρίμηνο, όπως θα «έτρεχε» αν δεν είχε κορυφωθεί η ενεργειακή κρίση Αύγουστο και Σεπτέμβριο – Η αύξηση των επενδύσεων «ξορκίζει» την ύφεση

Anaptiksi
Το επενδυτικό «μπουμ» σώζει τη χώρα από την ύφεση, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντιθέτως η ακρίβεια Πούτιν «έκλεψε» από τη χώρα, όσα κέρδισε από τον Τουρισμό!

Η εξέλιξη αυτή «προσγείωσε» την Ανάπτυξη σε 2,8% αντί… 6,5% στο γ΄τρίμηνο, όπως θα «έτρεχε» αν δεν είχε κορυφωθεί η ενεργειακή κρίση Αύγουστο και Σεπτέμβριο που η τιμή φυσικού αερίου διεθνώς δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 200 ή 300 ευρώ (με αποκορύφωμα-ρεκόρ όλων των εποχών στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Με μικρότερο ΑΕΠ όμως, «τρίζουν» τα περιθώρια για άλλες παροχές εφέτος, ή ακόμη αυτές οι αυξήσεις στις συντάξεις: υπολογίστηκαν με βάση μαθηματικό τύπο και σε συνάρτηση με εκτίμηση για Ανάπτυξη 5,6% εφέτος. Τα στοιχεία είναι προσωρινά και μπορεί να βελτιωθούν μετά 2 ή 3 μήνες, σε επόμενη αναθεώρηση. Ωστόσο χάλασε το «σερί» των αυξήσεων (από 7,9% και 7,1% σε μόλις 2,8% στο γ΄τρίμηνο) και πλέον, για να επιβεβαιωθεί μετά τη βουτιά η πρόβλεψη για 5,6% εφέτος, απαιτείται στο δ΄τρίμηνο να σηκώσει «κεφάλι» και πάλι η Ανάπτυξη, με αύξηση ΑΕΠ 4,6% και άνω!

Οι αυξήσεις του 2023 θα είναι 7,75% και δεν θα αλλάξει, αφού με βάση τον ν.4997 που ψηφίστηκε προ μηνός, υπολογίζονται κάθε χρόνο βάσει όσων αναγράφει η Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Αν όμως αποδειχθεί ότι αντί 7,75% έπρεπε να δοθεί στους συνταξιούχους μικρότερη αύξηση λόγω μικρότερου ΑΕΠ, η διαφορά θα αφαιρεθεί από την αύξηση που θα τους δοθεί του χρόνου τέτοιο καιρό, βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού του 2024.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Πώς σχολίασαν τα social media το στριπτίζ του Γρηγοριάδη εν μέσω τηλεδιάσκεψης

Το tweet που σόκαρε - Δείχνει τη Ζιζέλ στο κρεβάτι με πρώην συμπαίκτη του Μπρέιντι;

Μπαράζ καταστροφών από τους Ρομά - Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω, αλλαγές στα λεωφορεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης