Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Παρουσιάζει έρευνα για τη μουσική δραστηριότητα των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Παρουσιάζει έρευνα για τη μουσική δραστηριότητα των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας

Την έρευνα και τα κείμενα υπογράφει η διακεκριμένη φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη

Alexandreia_1
Μια ενδιαφέρουσα ιστορικο-μουσικολογική έρευνα για τη μουσική δραστηριότητα των Αλεξανδρινών στα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα αποτελεί το πρότζεκτ «ΟPUS ALEXANDRINUM - Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας» που φέρει την υπογραφή της διακεκριμένης φλαουτίστας Ναταλίας Γεράκη και συνδυάζει το ενδιαφέρον για τη μουσική ζωή και δημιουργία του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας με το ευρύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της λαμπρής πόλης, καθώς και για την καθοριστική συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην ακμή της.

Alexandreia_4


Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παραγωγή του οποίου αποτελεί η έρευνα αυτή, δημιούργησε στον ισότοπό του μια ειδική σελίδα  https://hfc-worldwide.org/athens/opus-alexandrinum, όπου αναρτήθηκε το πλούσιο υλικό της και τα ηχογραφήματα. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί μια πρώτη, ενδεικτική των δυνατοτήτων απόπειρα, καθώς η έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες ενδιαφέρουσες πηγές.

Alexandreia_2


Κλείσιμο
Ο τίτλος του πονήματος Opus Alexandrinum («Έργον Αλεξανδρινόν») υπονοεί την πόλη-δημιούργημα του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά επίσης και το πνευματικό έργο των Αλεξανδρινών τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και στους νεότερους χρόνους. Παράλληλα παραπέμπει στον ομώνυμο τύπο μωσαϊκού ή επιδαπέδιου μαρμαροθετήματος που αναπτύχθηκε στους βυζαντινούς χρόνους.

Alexandreia_3


Η έρευνα πλαισιώνει τις ηχογραφήσεις μουσικών έργων Ελλήνων που κατάγονταν από ή/και δραστηριοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια, καθώς και έργων Ελλήνων μουσουργών που συνέθεσαν εμπνεόμενοι από την ποίηση του Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη, ερμηνευμένων από τους σολίστ Απόστολο Παληό (πιάνο), Ειρήνη Καράγιαννη (τραγούδι) και Ναταλία Γεράκη (φλάουτο). Στα ηχογραφήματα περιλαμβάνονται αλεξανδρινά τραγούδια των Σπυρίδωνα Παπασταθόπουλου, Πέτρου Ιωαννίδη, Παναγιώτη Τσαμπουνάρα και συνθέσεις των Δημήτρη Μητρόπουλου, Μαρίας Σιδεράτου, Αργύρη Κουνάδη, Γιάννη Χρήστου, Θόδωρου Αντωνίου, Μιχάλη Ροζάκη, Γιάννη Αυγερινού, Κωστή Κριτσωτάκη. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης