Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στην Αθήνα ως Μαρία Κάλλας - Video

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς επιστρέφει στην Αθήνα ως Μαρία Κάλλας - Video

abramovic-callas
Δύο διάσημες γυναίκες, πρωτοπόρες και εξαιρετικά επιτυχημένες στο χώρο τους, που έχουν θριαμβεύσει σε διαφορετικές εποχές και έχουν βιώσει με ένταση τη θετική αλλά και την τραγική πλευρά του έρωτα, συναντιούνται στη σκηνή και διηγούνται ιστορίες ζωής, πάθους αλλά και καταστροφής. Ο λόγος για την θρυλική Ελληνίδα λυρική ερμηνεύτρια Μαρία Κάλλας  και την ιέρεια της σύγχρονης περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς οι οποίες έσονται σε σάρκαν μίαν κατά την διάρκεια του οπερατικού πρότζεκτ με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» που θα φιλοξενηθεί, για πέντε μόνον παραστάσεις, στις 24, 25, 26, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
7 DEATHS OF MARIA CALLAS: Teaser

Πρόκειται για την παρθενική όπερα στη μακροχρόνια και γεμάτη φωτεινούς σταθμούς καριέρα της Αμπράμοβιτς η οποία βρίσκει πάντα τρόπους να εκπλήσσει και να αιφνιδιάζει το παγκόσμιο κοινό. Η πρεμιέρα της έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μόναχο εκπληρώνοντας μια τεράστια επιθυμία της κορυφαίας στο είδος της καλλιτέχνιδας: ««Για 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο αφιερωμένο στη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Είχα διαβάσει όλες τις βιογραφίες για αυτήν, άκουσα την εξαιρετική φωνή της και παρακολούθησα τις κινηματογραφημένες εμφανίσεις στις παραστάσεις που έδωσε. Γοητεύομαι πάντα από την προσωπικότητά της, τη ζωή της – και τον θάνατό της» έχει  γράψει η ίδια στην αυτοβιογραφία της.
Abramovic_Callas_2

Κλείσιμο
Σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει στα διεθνή ΜΜΕ εξάλλου έχει εξομολογηθεί πως βρίσκει αρκετά κοινά στοιχεία στη ζωή της Μαρίας Κάλλας με τη δική της: «Αν δεις τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, μοιάζει πολύ με τη δική μου. Έχει να κάνει με καρδιά που ράγισε από έρωτα, έχει να κάνει με το ότι σε σκοτώνει αυτός που αγαπάς» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Βλέπω μεγάλο μέρος του εαυτού μου στην Κάλλας. Είμαστε και οι δύο Τοξότες, είμαστε και οι δύο έντονα συναισθηματικές, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτες. Σχεδόν είχα μια τέτοια τύχη. Η διαφορά είναι το ότι με έσωσε η δουλειά μου». Παρόλα αυτά επισημαίνει πως μέσα από την παράστασή της, η οποία περιέχει έντονο το δραματικό στοιχείο, περνάει και μια αχτίδα αισιοδοξίας: «Θέλησα να δείξω τη δύναμη και επιμονή που μπορεί να έχει μια γυναίκα. Δεν καταλήγει πάντα σε τραγωδία η ερωτική απογοήτευση. Πιστεύω στην ελπίδα».
7 DEATHS OF MARIA CALLAS

Η δομή της παράστασης συνδυάζει την όπερα με τον κινηματογράφο, και την πρόζα με την περφόρμανς. Εξελίσσεται με κεντρικούς άξονες τις επτά πιο σπουδαίους οπερατικούς ρόλους που ερμήνευσε στην καριέρα της η αξεπέραστη Μαρία Κάλλας, αρχής γενομένης με την τραγική «Τόσκα» του Πουτσίνι. Κατά την διάρκειά της αναβιώνει η παθιασμένη αλλά και καταστροφική σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία κατάφρενε να σκιάζει κατά καιρούς την μεγαλειώδη καριέρα της, αλλά και την ολοκληρωτική παραίτησή της μετά τον θάνατό του που οδήγησε και στο δικό της πρόωρο τέλος.

Στο πλευρό της Μαρίνας Αμπράμοβιτς θα δούμε τον διάσημο ηθοποιό Ουίλλεμ Νταφόε, που συμβολίζει την καθοριστική επιρροή που διαδραμάτισε ο έρωτας στη ζωή και των δύο γυναικών. Σε κάποια σημεία της παράστασης μάλιστα η Αμπράμοβιτς μοιάζει πως με πρόσχημα τη ιστορία της Κάλλας προβαίνει σε προσωπικές ερωτικές εξομολογήσεις σχετικές με σχέσεις που την καθόρισαν.
Abramovic_-_Dafoe
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τον Ουίλλεμ Νταφόε

Όσον αφορά στο μουσικό μέρος του πρότζεκτ, εκτός από τις πασίγνωστες άριες των Μπελλίνι, Μπιζέ, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι, Βέρντι ακούγεται και πρωτότυπη μουσική που έχει συνθέσει ο Μάρκο Νικοντίεβιτς που συνδέει τις επιμέρους σκηνές και δίνει έμφαση στο καλλιτεχνικό αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας τα οποία η ίδια δεν κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει.

Στην μεγάλη αυτή παραγωγή θα συμμετάσχουν και οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη, Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Άννα Στυλιανάκη καθώς επίσης η ορχήστρα και η χορωδία της.

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στις 27 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρήτη: Η απίστευτη ιστορία πίσω από τη διάσωση του ζευγαριού - «Κολύμπησε για ώρες με την τρικυμία, ήταν θαύμα που έζησε»

Κικίλιας: Οι νέοι να εμβολιαστούν έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές - Έκκληση για τους 55 και άνω

Έγκλημα στη Φολέγανδρο - Το «κατηγορώ» της εισαγγελέως: «Προσβλήθηκε για ασήμαντη αφορμή και σκότωσε τη Γαρυφαλλιά 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης