Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 : Η πίστωση χρόνου κρατά ζωντανό το όραμα της

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023 : Η πίστωση χρόνου κρατά ζωντανό το όραμα της

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, οι  στόχοι, οι δυσκολίες αλλά και το νέο διεθνές καλλιτεχνικό κάλεσμα

ELEVSIS_1
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο αλλά ο κορωνοϊός έσωσε την Ελευσίνα  - και την Ελλάδα ευρύτερα - από μια παταγώδη αποτυχία ενός τιμητικού ρόλου που της ανατέθηκε, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Κι ενώ πέρσι τέτοιο καιρό όλα βρίσκονταν στον αέρα, η πανδημία, ως από μηχανής θεός, οδήγησε στην αναβολή της διοργάνωσης για το 2023, δίνοντας την απαραίτητη πίστωση χρόνου στην πλούσια σε ιστορία πόλη της Ελευσίνας και τους ανθρώπους της να σταθούν αντάξιοι απέναντι σε μια μεγάλη πρόσκληση και κυρίως να χρησιμοποιήσουν την σημαντική αυτή ευκαιρία που τούς δίνεται για να αλλάξουν την πόλη τους και τις ζωές τους προς το καλύτερο.

Ως ένα είδος «κοινωνικής γλυπτικής» παρουσιάστηκε, με περισσή γλαφυρότητα και φαντασία, η φιλόδοξη αλλά και εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Μιχαήλ Μαρμαρινό, στην σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο αναφέρθηκε επανειλημμένα στην σημαντικότητα της ενεργής συμμετοχής των κατοίκων της Ελευσίνας στο πολιτιστικό αυτό όραμα. Μια ανάγκη την οποία εξάλλου υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση και η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μαρία Παναγίδου δηλώνοντας: «Ο βασικότερος στόχος του θεσμού είναι η παρακαταθήκη, αυτά δηλαδή που θα αφήσει πίσω».
Marmarinos
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μιχαήλ Μαρμαρινός

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός πάντως οραματίζεται την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύσουσα ως ένα «άτυπο, ωμό μουσείο», με την ίδια την πόλη να αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της σαν να παρουσιάζει ένα «θέατρο του εαυτού της σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Ελευσίνα και την μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με επίκεντρο τον πολιτισμό». Σε αυτό το άτυπο μουσείο, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο ίδιος, θα συναντώνται οι πολλές και διαφορετικές εποχές αλλά έννοιες που συγκεντρώνει η Ελευσίνα, μεταξύ των οποίων «ίχνη της αρχαιότητας, σύγχρονες ιστορίες μετακίνησης πληθυσμών και ξενιτιάς, η βιομηχανική ανάπτυξη, ο συνδικαλισμός κι η ανεργία, μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και η σχέση με τη θάλασσα».

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα του «2023 ELEVSIS» - η αλλαγή στη γραφή του ονόματος της εταιρείας, βασίζεται σε ένα κυρίαρχο είδος γραφής, όπου το λατινικό U αντικαθίσταται από το αρχαίο λατινικό V, το ανεστραμμένο ελληνικό Λ. – έχει τον συμβολικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης» υπογραμμίζοντας την διαδικασία μετάβασης της Ελευσίνας στο νέο εαυτό της. Οι τρεις θεματικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται αυτό το πρόγραμμα είναι: Άνθρωπος/κοινωνία, Περιβάλλον, και Εργασία. Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι να διερευνηθούν η εξέλιξη της Ελευσίνας και των κατοίκων της μέσα στα χρόνια, η αναζήτηση νέων τρόπων οικειοποίησης της πόλης με πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και το μέλλον της πόλης μέσω της διασύνδεσης της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία.

ELEVSIs_5
Ο Πολιτισμός θα περπατήσει πλάι - πλάι με όλες τις διαφορετικές πτυχές της Ελευσίνας


Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων κρίνεται αναγκαία και η ενσωμάτωση καλλιτεχνικών προτάσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίες θα κατατεθούν στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκε σήμερα - ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου - και θα αξιολογηθούν από την καλλιτεχνική διεύθυνση. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, μαζί με τις δράσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και τις αυτές που σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο θα αποτελέσουν μια κοινή πηγή από την οποία θα τροφοδοτηθεί το κοινό όραμα για την μεταμόρφωση της Ελευσίνας σε μια επί της ουσίας Πολιτιστική Πρωτεύουσα τα ωφέλη της οποίας θα απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκπέπτες της. 'Οσοι ενδιαφέρονται για την πρόσκληση μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΠΕ, Δέσποινα Γερουλάνου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΠΕ, Μαρία Παναγίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Μιχαήλ Μαρμαρινός αλλα και η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη μαζί με τον Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και τον Περιφερειάρχη  Αττικής, Γιώργο Πατούλη που απήθυναν χαιρετισμό, συμφωνούν πως το εγχείρημα είναι δύσκλο, καθώς τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά, αλλά είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά σπουδαίο καθώς θα οδηγήσει στη «γέννηση» μιας νέας πόλης που εκτός από λαμπρό παρελθόν θα διαθέτει πλέον τις απαραίτητες βάσεις για ένα σπουδαίο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Συναγερμός για την Αττική: Ξεπέρασε το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας - Αγωνία για τις μεταλλάξεις 

«Βούλιαξε» ο Έβρος: Αυτός είναι ο 46χρονος πυροσβέστης που πνίγηκε στον Απαλό 

Κορωνοϊός: Επιτάχυνση στην παραγωγή εμβολίων υπόσχονται οι φαρμακευτικές στην ΕΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης