«The Twisted Ms Highsmith»: Η ταραχώδης ζωή της συγγραφέως του «ταλαντούχου κ. Ρίπλεϊ»

«The Twisted Ms Highsmith»: Η ταραχώδης ζωή της συγγραφέως του «ταλαντούχου κ. Ρίπλεϊ»

Μία σειρά αυτοβιογραφικών ημερολογίων της θα δημοσιοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της - Είχε ως και 10 εραστές την ημέρα, γυναίκες και άνδρες - Είχε δολοφονικές τάσεις από παιδί

μυθεξ
Στάθηκε μία στιγμή στο μπαλκόνι ενός ιταλικού ξενοδοχείου, όταν η μυθιστοριογράφος Patricia Highsmith παρατήρησε έναν νεαρό άνδρα να περπατά μόνος του στην παραλία. Ο μοναχικός νέος αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής της για το περίφημο βιβλίο «The Talented Mr Ripley», που ο Matt Damon μετέτρεψε αργότερα, το 1999, σε ταινία.

«Μόλις τον είδα» αποκάλυψε η ίδια «σκέφτηκα "Γιατί είναι μόνος; Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του;"». Στην πραγματικότητα όμως η έμπνευση πήγαζε μέσα από τον ίδιο της τον εαυτό, την οποία μετουσίωσε στο πρόσωπο του Mr Ripley. Φαίνεται να έκρυβε ήδη στον βαθύτερο εσωτερικό της κόσμο σκέψεις για τους φόνους και τον θανάτο.

Αυτά αποκαλύπτει η διάσημη συγγραφέας στη νέα σειρά των αυτοβιογραφικών ημερολογίων με τίτλο «The Twisted Ms Highsmith» που θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά φέτος για να επισφραγίσουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της.

Γεννήθηκε στο Fort Worth του Τέξας, στις 19 Ιανουαρίου 1921. Ήταν μία εξαιρετική κοπέλα με εκκεντρική εμφάνιση αλλά και με ταραχώδη σεξουαλική ζωή. Μερικές φορές είχε έως και δέκα εραστές την ημέρα, κυρίως γυναίκες, κάποιες φορές και άνδρες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, παρά την πολυάσχολη καριέρα της, γοητεύτηκε και ερωτεύτηκε βαθιά πλούσιες, μορφωμένες και επιτυχημένες γυναίκες.

μυυθ


Η ίδια περιγράφει ότι οι μελαγχολικές σκέψεις και οι σεξουαλικές παρορμήσεις είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από την παιδική της ηλικία. Σε ένα πάρτι στο Σάφολκ, όπου έζησε για λίγο τη δεκαετία του 1960, τράβηξε την προσοχή ενός άλλου καλεσμένου, ενός ψυχίατρου. Αυτός σχολίασε σε μια φίλη της ότι παρόμοια έκφραση με εκείνη του προσώπου της δεν είχε συναντήσει ποτέ σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, είχε δολοφονικές τάσεις από την ηλικία των έξι ετών, τις οποίες εξέθρεφε ο πατριός της.

Μεγάλωσε διαβάζοντας ιστορίες μητέρων που σκότωναν τα παιδιά τους και έτσι σιγά-σιγά δημιουργήθηκαν από νωρίς στο μυαλό της οι χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν στα μετέπειτα μυθιστορήματά της. Για παράδειγμα στο πρώτο της μυθιστόρημα «Strangers On A Train» που κυκλοφόρησε το 1950 έδωσε σάρκα και οστά σε πολλές από τις φιγούρες της φαντασίας της, όπως η πρόκληση μεταξύ δύο ανδρών να σκοτώσουν ανθρώπους ο καθένας για λογαριασμό του άλλου.
pic
Κλείσιμο

Μεσολάβησαν πολλά γεγονότα στη ζωή της Highsmith, όπως έντονες ερωτικές περιπέτειες και σκάνδαλα που διαμόρφωσαν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την «διεστραμμένη» προσωπικότητά της, που εξακολουθούσε να αποτυπώνει στο χαρτί. Πάντως, το πρώτο της μυθιστόρημα, όπως και εκείνου του «ταλαντούχου» Mr Ripley, παραμένουν στη κορυφή με διαφορά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα έργα. Έδιναν την αίσθηση ότι μέσα από τα έργα της προσπαθούσε να αποδράσει από την πραγματικότητα και να εμβαθύνει στις καλά κρυμμένες σκέψεις του μυαλού της.

Πολλά ακόμη γεγονότα από την ταραχώδη ζωή της περίφημης μυθιστοριογράφου αναφέρονται στα ημερολόγια με τον τίτλο «The Twisted Ms Highsmith»., γεγονότα τόσο «διεστραμμένα» που σίγουρα αξίζει να διαβαστούν και να μελετηθούν.

Ειδήσεις σήμερα: 

Χαρδαλιάς για τα εμβόλια: Η Ελλάδα θα παραλάβει 424.624 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον «Βίκινγκ» με την προβιά και τα κέρατα 

Η Αττική βάζει «φρένο» στην άρση του lockdown
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης