LIVE

Κορωνοϊός

Χαρδαλιάς για τα εμβόλια: Η Ελλάδα θα παραλάβει 424.624 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο

5210368

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «Ελευθερία» - Το είπε για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διάθεση των εμβολίων και την κάλυψη των αναγκών από τις εταιρείες

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» έδωσε μέσω του Facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί στην Ελλάδα έως σήμερα και στον αριθμό των δόσεων που θα λάβει η χώρα μας, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Pfizer και Moderna, τις δύο εταιρείες που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πιο αναλυτικά:

«Ορισμένες διευκρινίσεις που ίσως φανούν χρήσιμες σε όσους αγωνιούν για το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους:

1) έως χθες 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών, και σύμφωνα με το our world in data, η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος εμβολίων είναι στο 0.23%. Υπάρχουν μόλις 7 χώρες παγκοσμίως που έχουν ξεπεράσει το 1%, εκ των οποίων μόνο η Δανία (1,76%) ανήκει στην ΕΕ.

2) στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δλδ 212.312 εμβόλια. Ο αριθμος αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιωτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

3) όχι, η δυνατότητα εμβολιασμού δεν θα παραμείνει στις ~8.000/ημερησίως καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως διάφοροι καλόπιστα (ή όχι) υπέθεσαν ή φοβήθηκαν. Ξεκινήσαμε από μερικές εκατονταδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικες γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα.

4) Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά και όχι όλες μαζί διότι συσχετίζονται υποχρεωτικά α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων που έχουμε παραλάβει (τι νόημα θα είχε να αναπτύξουμε όλες τις γραμμές εμβολιασμού του τελικού πλάνου εμβολιασμού όταν δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εμβόλια άραγε;) β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού που διενεργεί τους εμβολιασμούς χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και διαδικασιες καταχώρισης που εφαρμόζονται για πρώτη φορά και γ) την προσεκτική δοκιμή μιας εξαιρετικά συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς από τα 5 hubs σε όλη την Ελλάδα.

5) η σημαντική αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη γύρω από την παραγωγική ικανότητα της φαρμακοβιομηχανιας να παράγει και να προμηθεύει κάθε χώρα με τις αναγκαίες ποσότητες στη βάση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μας υποχρεώνει να κινούμαστε με συντηρητικά βήματα προς το παρόν. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση θα ήταν τουλαχιστον ριψοκίνδυνη, αν όχι ανεύθυνη, μια εναλλακτική «μονοδοσική» στρατηγική από τη στρατηγική δύο δόσεων που εφαρμόζει η χώρα μας. Κι αυτό διότι η μονοδοσική στρατηγική θα εξαντλούσε -στο όνομα της ταχύτητας- πολύ γρήγορα τα λιγοστά διαθέσιμα αποθέματα χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραλάβουμε στην ώρα τους τις αναγκαιες ποσότητες για τη δεύτερη δόση, διακινδυνεύοντας έτσι να αχρηστευθεί και η πρώτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν.

6) εν τελει, ένα από τα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη φάση είναι η σχέση περιορισμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης. Ακόμη πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται, όμως, με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το σχέδιο της επιχείρησης «Ελευθερία» εδώ https://emvolio.gov.gr/diadikasia-emvoliasmou».

Ειδήσεις σήμερα: 

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές - Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης - Τα SOS για τη διαδικασία

Το twitter «κατέβασε» μόνιμα τον λογαριασμό του Τραμπ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

Θανάσης

Ρε δεν Ντρεποσαστε λέω εγω, σοβαρέυτητε, αυτα ειναι Καραγκιόζηλικια! 0.23% στο μέσο όρο παγκοσμίως 0,33% στη ελλαδα! Και καμαρωνετε, οργανώθητε!!! Παρεμπιπτόντως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το 15%!! Τι λέτε για αυτο υπουργε;

σπυριδων δουλαβερης

ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ,,,,,,, αντε γα.......... που,,,,,

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ

Ο αριθμος αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιωτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. ΗΤΑΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΣΟΝ???? ΗΡΕΜΑ ΡΩΤΑΩ.

Στάθης Παναγιωτίδης

Το γεγονός ότι εμβολιάστηκαν στην αρχή (κακώς) μερικές δεκάδες επιπλέον άτομα έχει πρακτικά μηδενική επίδραση. Εμβολιάζονται αυτοί που πρέπει. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, μέχρι εχθές η Γαλλία είχε εμβολιάσει κάτω από 50000 ανθρώπους, μόνο. Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά όχι καλά. Η σύγκριση του 0,33% στην Ελλάδα που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,23% είναι τουλάχιστον ατυχής. Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Η σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Μονο σε πατριωτες

Μην χαραμιζετε τα εμβολια σε απλυτα σιχαμενα αριστερα συριζο σκιλα.

Πιστος

Ασε το Θεο να αποφασισει

Φορολογουμενος

Ασε λιγο να γλυτωσουμε καμια συνταξη

κα

Με τα 700000 εμβόλια του Δεκέμβρη που μας είχε τάξει ο Κικίλιας τι έγινε; Ήρθαν; Φέρτε τα πρώτα και μετά υπόσχεστε για το Γενάρη!

00

Ψέκες, μόλις εμβολιαστούμε οι εχέφρονες θα απαιτήσουμε την άρση όλων των μέτρων και θα αφήσουμε τον ιό (και τον Δαρβίνο) να ανεβάσει το μέσο IQ της χώρας

Μπήκα και είδα...

...τα δεδομένα που αναφέρει και είδα ότι ειμαστε στην 15η θέση σε ότι αφορά το ποσοστό εμβολιασμού αναλογικά με τον πληθυσμό. Γιατί υπάρχει αυτή η ανισορροπία στις ποσότητες των εμβολίων (χωρίς να υπολογίζετε η _ιχαμε_η Γερμανία με τις 30εκ. έξτρα δόσεις); Η Δανία πενταπλάσιες δόσεις,η Ιταλία, Λιθουανία,Σλοβενία τριπλάσιες δόσεις... Why that?

@

Παρι ξημεροματα και παραλαμβανει τα εμβολαια ... πολυ συγκινιτικο !!! Πολλες ωρες δουλευει .....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία