Douglas Stuart: Η συγκλονιστική ζωή του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που κέρδισε το φετινό βραβείο Booker

Douglas Stuart: Η συγκλονιστική ζωή του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που κέρδισε το φετινό βραβείο Booker

Η φτώχεια, η αλκοολική μητέρα, τα όνειρα, και η δύναμη της αγάπης

Duglas_Stuart
Είναι αρχές της δεκαετίας του '80 κι ένα μικρό αγόρι ζει δύσκολα, μαζί με την μητέρα του και τα δύο αδέλφια του, στις ετοιμόροπες εργατικές κατοικίες της Γλασκώβης. Ο πατέρας έχει εγκαταλείψει την οικογένεια, η μητέρα, απογοητευμένη που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, το ρίχνει στο ποτό και η μοίρα των παιδιών της προδιαγράφεται σκοτεινή. Κι όμως ένα από τα τρία αδέλφια, το μικρότερο, και το μοναδικό που επέλεξε να μείνει μέχρι το τέλος στο πλευρό της βαριά εθισμένης μητέρας του, θα ανατρέψει όλα τα αρνητικά προγνωστικά και θα κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει με θαυμασμό για εκείνον.

Είναι ο Dοuglas Stuart, o 44 χρονος, πρωτοεμφανιζόμενος Σκωτσέζος συγγραφέας που «έκλεψε», με το σπαθί του, το φετινό βραβείο Booker από τα χέρια των δεκάδων συνυποψηφίων του μεταξύ των οποίων και γνωστά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι ότι αυτήν την μεγάλη νίκη την κατέκτησε περιγράφοντας την δική του ζωή στο εξαιρετικό μυθιστόρημά του «Shuggie Bain», το αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, έγινε μπεστ – σέλλερ και εδώ και λίγες ώρες συνοδεύεται από ένα πολύ σημαντικό βραβείο.

Ο Shuggie, o μικρός ήρωας της ιστορίας, είναι ο ίδιος Duglas. Το αγόρι εκείνο, από τα πιο τρυφερά του χρόνια, ήρθε αντιμέτωπο με τις πιο σκληρές πλευρές της ζωής: την εγκατάλειψη, τη φτώχεια, την απογοήτευση, τον εθισμό, την ανημπόριο. Κι όμως, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωνε, βρήκε το θάρρος να δει τα γεγονότα μέσα από ένα διαφορετικά πρίσμα, αυτό της αγάπης, που έχει μια μαγική δύναμη να τα κάνει όλα να μοιάζουν καλύτερα, ομορφότερα.

Η βαθιά αγάπη του για την μητέρα ήταν εκείνη που τον οδήγησε στην απόφαση να μείνει δίπλα της και να αγωνιστεί για να τη σώσει από τον αλκοολισμό ενώ όλα έδειχναν πως επρόκειτο για μια χαμένη υπόθεση, και να μην δραπευτεύσει για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή όπως έκαναν τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του. Μέσα σε όλες τις δυσκολίες του, μάλιστα, είχε να αντιμετωπίσει και μία ακόμη. Την αναζήτηση της σεξουαλικής του ταυτότητας σε μια εποχή και μια κοινωνία που καταδίκαζε τη διαφορετικότητα.

Την μητέρα του δεν κατάφερε τελικά να την σώσει. «Έφυγε» όταν εκείνος ήταν 16 ετών. Παρόλα αυτά γι' αυτόν υπήρξε και παραμένει η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ζωής του καθώς είναι βέβαιος πως χωρίς εκείνη δεν θα ήταν σήμερα αυτός που είναι: «Χωρίς εκείνη δεν θα υπήρχα ούτε εγώ ούτε η δουλειά μου» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος!

Ο Douglas είναι ένας άνθρωπος που η ζωή δεν τού χάρισε τίποτα απλόχερα. Χρειάστηκε να κοπιάσει, να παλέψει σκληρά ακόμη και για τα αυτονόητα. Ούτε η μεγάλη αυτή λογοτεχνική επιτυχία ήταν μια απλή υπόθεση για εκείνον. Δέκα ολόκληρα χρόνια έγραφε αυτό το βιβλίο, αποτυπώνοντας στις σελίδες τους τις εικόνες, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματά του, τον πόνο, την αλήθεια του. Μια αλήθεια σκληρή η οποία όμως δεν παρουσιάζεται ως ένα βαρύ δράμα στο πλαίσο μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής εποχής, διαποτισμένο με στοιχεία χιούμορ και με την έννοια της αγάπης να υπερκαλύπτει τα πάντα. Και αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αντέξει τα δυσβασταχτα γεγονότα που διηγείται.

Κλείσιμο
Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με την συγγραφή του βιβλίου του, ο Douglas Stuart, εργαζόταν ως σχεδιαστής στον χώρο της μόδας προκειμένου να μπορεί να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Παρά το ότι πάντα ονειρευόταν να γίνει συγγραέας δεν τον ενοχλούσε που ήταν αναγκασμένος να κάνει μια άλλη δουλειά για να ζήσει. Ήταν μαθημένος στα δύσκολα, είχε αντοχές, είχε όμως και αστείρευτη αγάπη και πίστη στα όνειρά του. Και κάπως έτσι κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τα ίδια τα όνειρά του.

Ο Douglas Stuart έχει ήδη γράψει το δεύτερο βιβλίο του και έχει πάρει πλέον την απόφαση να εγκαταλείψει κάθε άλλη ενασχόληση και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την λογοτεχνία που τόσο αγαπά. Ο ήρωας της ιστορίας του, ο μικρός Shuggie έχει, επιτέλους, κάθε λόγο να χαμογελά. Η ζωή, εξάλλου, τού χρωστούσε!

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Συρροή κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νίκαια - Στο «Τζάνειο» δύο ηλικιωμένοι

Λάρα Τραμπ: Η νύφη του Τραμπ «φλερτάρει» με τη Γερουσία

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και BioNTech καταθέτουν εντός της ημέρας αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης