Εκεί που τα βιβλία ανασαίνουν…

Εκεί που τα βιβλία ανασαίνουν…

Ένα συναρπαστικό και μυσταγωγικό συνάμα ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης, εκεί όπου οι λέξεις βασιλεύουν. Ίσως σε αυτό θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει το “Ex Libris”, μία περιπατητική performance με επίκεντρο τα βιβλία, που εμπνεύστηκε και έστησε η Όλγα Ποζέλη και η Ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή»

exlibris
Μία απολύτως βιωματική και απελευθερωτική εμπειρία, που για να είμαστε ειλικρινείς δύσκολα περιγράφεται. Μόνο αν τη ζήσεις θα καταλάβεις…
exlibris-1

Παρασκευή βράδυ, πριν από λίγο καιρό, στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Δαιδαλώδεις διάδρομοι, πόρτες που δίνουν τη θέση τους σε άλλες πόρτες και οδηγούν σε επιβλητικές αίθουσες με πανύψηλες βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία. Ησυχία παντού.

Πάνω σ’ ένα τραπέζι αμέτρητα χάρτινα καρτελάκια με φράσεις που σηματοδοτούν την αρχή ή το τέλος διαφόρων βιβλίων. Μοιάζουν να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις τον μαγικό τους κόσμο, να ξεκινήσεις αυτόν τον διαφορετικό περίπατο στη δική τους διάσταση. Μπορείς να διαβάσεις όσες θες. Κάθε μία σου ξυπνάει κι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Το ταξίδι ξεκινά…

Πρώτη στάση μία συνάντηση με τις ακριβές λέξεις της Πολωνής ποιήτριας Wistawa Szymborska. Δένεις τα μάτια σου μ’ ένα μαντήλι. Μόνο ν’ ακούς. Αυτό έχει σημασία. Η μουσικός, Βίκυ Σαχπάζη, συνοδεύει τα ποιήματα δημιουργώντας ένα ηχητικό σύμπαν που σου επιτρέπει να τα νιώσεις. Βαθιά μέσα σου. Οι λέξεις γίνονται εικόνες, αλλόκοτα φτερουγίσματα στο μυαλό και στην καρδιά. Έχεις ήδη ξεχάσει τη φασαρία της πόλης. Είσαι έτοιμος να συνεχίσεις…
Κλείσιμο
exlibris-2

Στο εσωτερικό της βιβλιοθήκης, κρυμμένοι πίσω από τα «τείχη» που υψώνουν τα βιβλία, σε περιμένουν οι ηθοποιοί της performance. Σαν ήρωες που λες και ξετρύπωσαν μέσα από τα βιβλία. Έτοιμοι να σου διηγηθούν ιστορίες για άλλα βιβλία. Επτά σύγχρονοι συγγραφείς (Ανδρέας Στάικος, Ανδρέας Φλουράκης, Άκης Δήμου, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Καψούρου, Μαρία Γουλή, Θεώνη Δέδε) συνομιλούν δημιουργικά με κορυφαία λογοτεχνικά έργα όπως το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Προυστ, τη «Νανά» του Ζολά και το «Οι απόψεις ενός κλόουν» του Μπελ, αλλά και νεότερα μυθιστορήματα, όπως «Η Φάρσα» της Έρσης Σωτηροπούλου. Επτά μικροί μονόλογοι. Τόσο άμεσοι, τόσο αληθινοί. Τους παρακολουθείς σε απόσταση αναπνοής. Είσαι κομμάτι τους. Οι ηθοποιοί σου απευθύνουν κάθε λέξη τους. Μοιράζονται μαζί σου τις αγωνίες τους…

«Τη ζωή μου τη μετράω με σελίδες. Τα χρόνια; Με σελίδες. Τους έρωτες; Και αυτούς με σελίδες. Τις αγάπες; Με σελίδες. Οι λέξεις μού μιλάνε. Οι τυπωμένες λέξεις. Αυτές που είναι στις σελίδες. Που γίνονται προτάσεις. Που γίνονται ήρωες. Που γίνονται ιστορίες. Που γεμίζουν τα βιβλία» σου εξομολογείται η Ιζαμπέλα Κυριαζή.

«Τί θα κάνατε αν βρίσκατε ένα βιβλίο που θα μπορούσε να φέρει εδώ μέσα τα πιο απίστευτα όντα, ακόμα και τους νεκρούς;» σε ρωτάει ο Κωνσταντής Μιζάρας ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας που εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Φλουράκης από το «Νεκροκομικόν» του Abdul Alhazred.
exlibris-3

«Ποιος την έγραψε, ποιος την ξέγραψε, ποιος τη διάβασε, ποιος τη χάλασε, ποιος την άφησε στη μέση, ποιος την κράτησε από τη ράχη, ποιος την τελείωσε, ποιος την πούλησε, ποιος τη δάνεισε, ποιος την πήρε, ποιος τη σκέφτηκε και τελικά σε ποιον ανήκει;» αναρωτιέται η γοητευτικά αλαφιασμένη Στέβη Φόρτωμα κρατώντας στα χέρια της τη «Νανά» του Ζολά.

Κι ύστερα ένας διαφορετικό «κλόουν» (Μάριος Σουγιουτζόγλου) σου αποκαλύπτει ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πως το μυστικό της τρομοκρατίας βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Είναι εύκολο να συγχωρήσεις τα μεγάλα πράγματα, αλλά ποιος μπορεί να συγχωρήσει όταν έχει δει τη λεπτομέρεια».

Κι άλλες ιστορίες, κι άλλες συναντήσεις… Οι ηθοποιοί (Γόνη Λούκα, Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Στέβη Φόρτωμα, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντής Μιζάρας, Μάριος Σουγιουτζόγλου) ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Τόσο ανεπιτήδευτα φυσικοί. Τόσο μέσα στο κλίμα.

Η σκηνοθεσία, το περιβάλλον, αυτή η ησυχία που σου επιτρέπει να ακούς τα βήματά σου καθώς περιδιαβαίνεις τις αίθουσες… Όλα δένουν αρμονικά.

Το “Ex Libris” δεν μιλάει για τα βιβλία. Έχει κάτι από τη μαγεία τους. Ένας χορός λέξεων και συναισθημάτων, εκεί όπου τα βιβλία ανασαίνουν. Δεν έχεις παρά να αφεθείς και να χορέψεις…

Επόμενο ραντεβού αυτή την Κυριακή 21 Απριλίου στις 15:00 στο βιβλιοπωλείο Ianos στη Σταδίου. Απαραίτητες οι τηλεφωνικές κρατήσεις θέσεων στο 6908993503 (Δευ.-Σαβ.: 11:00-13:00).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης