«Πόσο πάει το μαλλί;»

sir-barber-kourema

Στις αρχές του 2019 μια συζήτηση στα γρήγορα με τον Άγγελο Αντωνόπουλο για τις παροιμίες και τις παροιμιώδεις φράσεις για τα μαλλιά και τα γένια

Παροιμίες αλλά και παροιμιώδεις φράσεις για τα μαλλιά και τα γένια –γενικώς, τις τρίχες της κεφαλής και του προσώπου- έχουν περάσει στην γλώσσα μας και αποτελούν στοιχεία του δικού μας κόσμου επικοινωνίας.

Παραδείγματα:
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος »
«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
«Έπιασε την τύχη από τα μαλλιά»
«Μακριά μαλλιά και λίγη γνώση»
«Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια»
«Πόσο πάει το μαλλί;»
«Μάλλιασε η γλώσσα μου να τα λέω»
«Πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του»

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Έλληνα του 2019; Ποια είναι η ιδιαίτερη σημασία τους;

Ο συνομιλητής μας Άγγελος Αντωνόπουλος – ο Sir Barber- μας δίνει την δική του άποψη: «Από γενιά σε γενιά ανά τις δεκαετίες έχουν περάσει και έχουν διασωθεί αλλά και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται οι λαϊκές παροιμίες ,μέσω των οποίων περνιούνται βαθύτερα μηνύματα και διδάγματα στις νέες γενιές.

Η παροιμία “πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του” που οι ρίζες της βρίσκονται στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σχετίζεται με την υψηλή φορολόγηση που πλήρωναν οι Έλληνες, όπως και άλλοι υπόδουλοι λαοί, κουβαλάνε την δική τους ιστορία, εμπνευσμένες είτε από τις ανθρώπινες φοβίες, είτε από ατυχή γεγονότα ή εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον ανθρώπινο πόνο.

Στην σημερινή πλέον εποχή, με την ζωή μας διαμορφωμένη σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο από εκείνο των προηγούμενων γενεών, μπορούμε να πούμε πως σε κάποιες περιπτώσεις έχει διαφοροποιηθεί η ερμηνεία που επιλεγούμε να δώσουμε σε ορισμένες από αυτές τις παροιμίες.

Ωστόσο επειδή οι φοβίες, τα πάθη, οι ανησυχίες , τα προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά, οικογενειακά, συναισθηματικά) παραμένουν ίδια ,παρόλο που οι άνθρωποι εξελίσσονται στην πάροδο του χρόνου, μπορούμε να πούμε πως συνεχίζουν να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να χρησιμοποιούνται συχνά πυκνά μέσα στον καθημερινό μας λόγο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που χαριτολογώντας κάποιος πελάτης, όταν έχει ολοκληρώσει το κούρεμα του ,θα χρησιμοποιήσει την φράση «πόσο πάει το μαλλί;».

Ακόμη περισσότερο, σε συζητήσεις που γίνονται κατά την διάρκεια του κουρέματος μεταξύ των πελατών , προκειμένου να ελαφρύνουν τυχών δυσάρεστη συζήτηση , μπορεί να χρησιμοποιήσουν παροιμία που θα σχετίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως και να έχει, παρά την όποια εξέλιξη και αλλαγή στην ποιότητα και στον τρόπο ζωής μας, οι άνθρωποι παραμένουν απλοί, ταλανιζόμενοι από τα ίδια κατ’ ουσία προβλήματα και οι παροιμίες του παρελθόντος εξακολουθούν να βρίσκουν νόημα και ερμηνεία στην εποχή μας».

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι ιδιοκτήτης του παραδοσιακού κουρείου Sir Barber που βρίσκεται στη Στοά Μπολάνη – Βουλής 7.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες