Λαϊκισμός και πολιτικό παραμύθι
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Λαϊκισμός και πολιτικό παραμύθι

Στις 20 Μαρτίου γιορτάσθηκε η παγκόσμια ημέρα προφορικών αφηγήσεων που αφορούν ιστορίες, μύθους, θρύλους και λαϊκά παραμύθια. 

Η ημέρα αυτή,( όλων των παραμυθάδων…) , γιορτάσθηκε για πρώτη φορά στην Σουηδία την 20η Μαρτίου του 1991, και από τότε κάθε χρόνο βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές!... Αλλά το ερώτημα πού μπαίνει είναι αν τα παραμύθια είναι ωφέλημα για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Όσον αφορά τα ψυχολογικά οφέλη του παραμυθιού , φαίνεται ότι αυτό βοηθά στα διάφορα στάδια ωρίμανσης. Το σύγχρονο παραμύθι, διαιωνίζει το σπουδαίο έργο της γιαγιάς προς τα εγγόνια της ιδιαίτερα για τα άτομα εκείνα που πάσχουν από συναισθηματική αστάθεια και ψυχολογική ανωριμότητα, γιατί μέσα από το παραμύθι, τα άτομα αυτά βρίσκουν διέξοδο σε όλα τα προβλήματα και τα διλλήματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής συσσωρεύει. …

Όσον αφορά τα οφέλη του παραμυθιού για την φυσιολογική λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού του ανθρώπου, υπάρχουν ενδείξεις , ότι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και των ενδοκρινών αδένων. Αυτό τουλάχιστον διαπίστωσε παλαιότερη Ιαπωνική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005….

Σκέπτομαι, μήπως εκεί μπορεί κάποιος να αναζητήσει τις ρίζες του λαϊκισμού και του πολιτικού παραμυθιού. Δηλαδή του πολιτικού ψεύδους, που από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας ταλαιπωρεί τις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλοιώνει την πραγματικότητα, δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες αλλά και ψευδαισθήσεις και τελικά δρα καταστροφικά διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό αλλά πολλές φορές και ολόκληρα έθνη!...

Κλείσιμο
Στην πατρίδα μας , ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι , έχει δράσει καταστροφικά κυρίως μετά την μεταπολίτευση.

-Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι έπεισε τους έλληνες πολίτες ότι θα συμμετείχαν άμεσα στην διακυβέρνηση μέσω ενός νεόκοπου , τότε, πολιτικού σχηματισμού ( … ο λαός στη εξουσία! ). Ότι θα εκδιωχτούν οι βάσεις ( …του θανάτου) και η χώρα αυτοδύναμη πλέον θα αποχωρήσει από το …συνδικάτο που λέγεται ΕΟΚ και ΝΑΤΟ! Βέβαια τίποτε από αυτά δεν έγινε.
-Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι , δεν άφησε να γίνουν έγκαιρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας , με αποτέλεσμα να φθάσουμε σήμερα στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατακρήμνιση των μισθών και των συντάξεων, σε επίπεδα ασύμβατα με μια αξιοπρεπή επιβίωση των πολιτών.

-Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι μάς έφερε τα μνημόνια και υπονόμευσε το μέλλον όχι μόνο της παρούσας , αλλά και των επόμενων γενεών των Ελλήνων…
- Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι, διόγκωσε τα λαϊκά κινήματα του “δεν πληρώνω”, είτε αυτά αφορούν τα διόδια στους οδικούς άξονες, είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε τα χρέη προς το δημόσιο, με αποτέλεσμα την εξοικείωση των πολιτών στην λογική της παρανομίας.

-Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι δεν επέτρεψε την συγκράτηση των δημοσίων εξόδων που πρότεινε η τότε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές το 2009 κάτω από την πίεση του “λεφτά υπάρχουν”, παρ ότι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ήταν όχι μόνο ορατός, αλλά μπροστά στην πόρτα μας…

-Ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι επιδίδεται σήμερα σε ανεξάντλητη σκανδαλολογία, με προφανή στόχο όχι την διαφάνεια και την κάθαρση, αλλά κυρίως την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων αφενός και την εκτροπή του ενδιαφέροντος του λαού από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας, της υγείας , της παιδείας και της ανεργίας…
Το ερώτημα είναι, αφού ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι, που στις ημέρες μας έχει ξεπεράσει κάθε ώριο, είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και επαναλαμβανόμενο, γιατί ο λαός εξακολουθεί να πείθεται;

Ίσως η απάντηση βρίσκεται στις οργανικές ευνοϊκές επιδράσεις που ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι δημιουργούν…
Δηλαδή, στην ευνοϊκή επίδραση στην λειτουργία του νευρικού συστήματος, των ενδοκρινών αδένων και του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων !
Αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η ευφορία που αυτά προκαλούν, δεν μπορεί να αποτρέψει την οδυνηρή πραγματικότητα, την οπισθοδρόμηση, την οικονομική κατάρρευση, την διάλυση του κοινωνικού ιστού και τον εθνικό διχασμό.

Επομένως, ο λαϊκισμός και το πολιτικό παραμύθι, παρά την πρόσκαιρη ευφορία που δημιουργούν στον λαό, βλάπτουν τελικά σοβαρά την υγεία, σε ατομικό, οικογενειακό και εθνικό επίπεδο!


*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network