Είναι (Η Βλακεία) Ανίκητη;
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Είναι (Η Βλακεία) Ανίκητη;

“Αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα πρέπει να ξέρει αρκετά καλά τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.” Μπαρούχ Σπινόζα

Είναι πλέον γνωστό, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι ο επικίνδυνος κορωνοϊός, εισέρχεται στον οργανισμό του ανθρώπου κυρίως από τον στόμα και τη μύτη. Στο σύντομο ταξίδι του, εισέρχεται στην βλέννα που υπάρχει στον φάρυγγα και προσκολλάται σε ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων. Στην συνέχεια μπαίνει στα κύτταρα, όπου αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα.

Το θαυμαστό ανοσοποιητικό σύστημα τού ανθρώπου, ένα σύστημα που εξελίχθηκε στα θηλαστικά κατά την διάρκεια των χιλιάδων ετών της εξέλιξης και που αποτελεί τον ¨φύλακα” που εμποδίζει τον κάθε εισβολέα , ενεργοποιείται . Στις περισσότερες περιπτώσεις καταφέρνει να εξουδετερώσει τον κορωνοϊο. Τότε έχομε την ασυμπτωματική προσβολή, δηλαδή το άτομο αναπτύσσει αντισώματα ενάντια στον ιό ,αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σε ένα όμως άλλο ποσοστό, το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να εξουδετερώσει τον επικίνδυνο ιό. Τότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας, η διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης και ο πονόλαιμος. Συνεχίζοντας το καταστροφικό του “ταξίδι”, ο ιός εισέρχεται στους βρόγχους και στο πνευμονικό παρέγχυμα, δηλαδή στις πνευμονικές κυψελίδες, εκεί πού γίνεται η ανταλλαγή των αερίων, για να διατηρηθεί τελικά το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σε ασφαλή για την ζωή επίπεδα…Εκεί δημιουργεί φλεγμονή, πνευμονία και σε πολλές περιπτώσεις αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί διασωλήνωση του ασθενούς. Αυτό είναι το συνηθισμένο “ταξίδι” τού κορωνοϊού μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί όμως σε λίγες περιπτώσεις, ο ιός να μην προκαλέσει εμφανή προσβολή των πνευμόνων, αλλά να προσβάλει άλλα όργανα, όπως το γαστρεντερικό, την καρδιά ,το ήπαρ ή ακόμα και τους νεφρούς.

Από την αδρή ανωτέρω περιγραφή, είναι σαφές ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όλα ξεκινούν από τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς , δηλαδή την μύτη και το στόμα.

Δεν χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη ικανότητα για να κατανοήσει κάποιος την αξία της προστατευτικής χρήσης της μάσκας , που αποτελεί ένα απλό, φυσικό, αλλά αποτελεσματικό ,όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, φραγμό στον ιό.

Ενάντια σε αυτή την πραγματικότητα, δυστυχώς σε όλο τον κόσμο, (και στην χώρα μας…) αναπτύσσονται κινήματα ενάντια στην χρήση της προστατευτικής μάσκας! Τα σαθρά επιχειρήματα αυτών που συμμετέχουν, είναι διάφορα: “Δεν υπάρχει πανδημία !...Δεν υπάρχει κορωνοϊός!...Πρόκειται για παγκόσμια συνομωσία που σκοπό έχει την χειραγώγηση των πολιτών!...”

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, τα κινήματα αυτά αποτελούν μικρές μειοψηφίες. Διαβάζω στο ΘΕΜΑ gr :“..δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων και κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα προστασίας που παίρνουν οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις. Την ώρα που καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ετερόκλητα πλήθη διαδηλωτών, που περιλαμβάνουν ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συνωμοσιολόγους, υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος, οπαδούς της εναλλακτικής ιατρικής, αλλά και πολίτες που θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα έπληξαν ανεπανόρθωτα την οικονομία, καταφέρνουν να βάλουν στην άκρη τις τεράστιες διαφορές τους και να συγκεντρωθούν για να εκφράσουν την απέχθειά τους προς έναν κοινό αλλά απροσδιόριστο εχθρό. Έναν εχθρό που άλλοτε ονομάζεται “κράτος”, άλλοτε “Μπιλ Γκέιτς” και άλλοτε “παγκόσμια συνωμοσία”. Μάλιστα οι διοργανωτές αυτών των διαδηλώσεων χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο όχι μόνο για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, αλλά κυρίως για να προσελκύσουν ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό…”

Στην Γερμανία « Περίπου 20.000 άνθρωποι βρέθηκαν μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου φωνάζοντας “ελευθερία”, “αντίσταση”…

Ανάλογα κινήματα και συγκεντρώσεις έγιναν στην Ισπανία, όπου “… περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις 16 Αυγούστου στην Πλατεία του Κολόμβου στη Μαδρίτη, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ισπανία αυξάνονται ανησυχητικά. Οι παρευρισκόμενοι στη διαδήλωση, οι οποίοι παραβίαζαν τον νόμο, καθώς δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα, υποστήριζαν μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός είτε δεν υπάρχει, είτε χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για ένα παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα. Όπως ανέφεραν ισπανικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν άνθρωποι που υποστήριζαν ότι η “χρήση μάσκας προκαλεί υποξία επειδή οι άνθρωποι αναγκάζονται να εισπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που έχουν εκπνεύσει…”.

Κλείσιμο
Στην Γαλλία δημιουργείται το κίνημα “anti- masques” . Tα μέλη του μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνται μόνο στο Διαδίκτυο. Αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βίας με αφορμή αυτούς που αρνούνται την χρήση μάσκας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ζούμε σε δημοκρατικές κοινωνίες. Σε κοινωνίες , που η δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών είναι θεμελιώδη κεκτημένα. Εάν, η μη χρήση προστατευτικής μάσκας ,αποτελούσε κίνδυνο μόνο για αυτόν που την αρνείται, η επιβολή της, ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αγγίζει τα ατομικά του δικαιώματα. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, οι αρνητές της μάσκας βάζουν σε κίνδυνο και τους άλλους συμπολίτες τους.
Επομένως, η άμεση ανάγκη καθολικής εφαρμογής του μέτρου, είναι απαραίτητη.
Αποτελεί στοιχειώδη κοινωνική και ατομική ευθύνη του κάθε ενός …

Ο Αϊνστάιν είχε πει, ότι : “ Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία».

Το σύμπαν σίγουρα είναι άπειρο.

Η ανθρώπινη βλακεία όμως , δεν είναι ανίκητη… Μπορεί να περιορισθεί με την παιδεία, την ενημέρωση και τελικά ,αν χρειασθεί, με την επιβολή των αναγκαίων μέτρων από τις οργανωμένες και πολιτισμένες κοινωνίες!!!


* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ