Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων
avgerinos01

Θανάσης Αυγερινός

Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων

¨Όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί ξεκινάνε από τις πόλεις¨ Όσβαλντ Σπένγκλερ

Στρατηγικός στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων
Θα ήταν λάθος αν κάποιος επιχειρήσει να οραματιστεί το μέλλον της περιοχής του χωρίς ορίζοντα τουλάχιστον 40/50 ετών. Θα πρέπει να διατηρούμε στη σκέψη μας αυτό που κάποτε είχε γράψει ο Καβάφης: «Ό,τι και να κάνεις, η πόλις θα σε ακολουθεί».

Βλέποντας τις πόλεις της Ανατολικής Αττικής 40 χρόνια μετά, θα ήθελα να λειτουργούν ως σύγχρονες βιώσιμες ημιαστικές πόλεις που θα αναβαθμίζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Αειφόρου Ανάπτυξης όπου οι παρούσες ανάγκες θα καλύπτονται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές.

Η μεγάλη ανάπτυξη που σημειώθηκε την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία συνοδεύεται από έντονες ελλείψεις σε βασικές υποδομές που εντοπίζονται σχεδόν και στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων αποχέτευσης και εφαρμογής σχεδίου πόλης εξακολουθούν και παραμένουν ως τα δυο κυρίαρχα προβλήματα των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μαζί φυσικά και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, γεγονός που υποβαθμίζει αρκετά το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής των κατοίκων καθώς και την αξία των περιουσιών τους.

Το στοίχημα των νέων Αειφόρων Πόλεων είναι ακριβώς να προσφέρουν συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας και ποιότητας ζωής με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον.

Κλείσιμο
Οι αειφόρες πόλεις της Ανατολικής Αττικής θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι θωρακισμένες από τα φυσικά φαινόμενα των πλημμυρών, χιονοπτώσεων και πυρκαγιών. Να διαθέτουν εφαρμόσιμα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα προστατεύουν την ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Οφείλουν να δημιουργήσουν σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές για την αποτελεσματική διαχείριση των αστικών λυμάτων και των αποβλήτων με την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και ολοκλήρωσης των δικτύων αποχέτευσης, «πράσινων» χώρων επεξεργασίας οργανικών και ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων που θα βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση, καθώς και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.

Μια πρόταση θα ήταν να υιοθετηθεί μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, επιχειρηματικών φορέων αλλά και πολιτών –κατοίκων ένα «Τοπικό Σύμφωνο Αειφόρου Ανάπτυξης» που θα στηρίζεται στους πυλώνες της Συμμετοχής, της Πρόληψης και της Συνειδητοποίησης και θα μπορούν να χρηματοδοτούνται έργα υποδομής από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης. Μέσω αυτού του συμφώνου θα δεσμεύονται όλοι για τη συνεισφορά τους, στην ελεγχόμενη επέκταση των πόλεων σύμφωνα με σαφή αειφόρο αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό, στην ενσωμάτωση των κοινωνικών ομάδων στον αστικό ιστό, στη σώφρονα διαχείριση του αστικού οικοσυστήματος (ιδιαίτερα νερό, ενέργεια, και απόβλητα), στη χρήση μέσων μεταφοράς τα οποία είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικά και φιλικά προς το περιβάλλον, στην διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αστική αναζωογόνηση των πόλεων με τη χρήση νέων τεχνολογιών δημιουργώντας «πράσινα βιώσιμα κτίρια», και στην αξιοποίηση και χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μειώνοντας σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση.

Η νέας διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη έχουμε θέσει τον πήχη της ποιότητα ζωής των πολιτών πολύ υψηλά. Από την πρώτη ημέρα διοίκησης σχεδιάζουμε και εκτελούμε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, υποστηρίζουμε τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενισχύουμε την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την κομποστοποιήση σύμφωνα με το νέο σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας, συμβάλλουμε στην προστασία των δασών και των οικοσυστημάτων της περιοχής (Εθνικό Πάρκο Σχοινιά), στην προστασία της παράκτιας ζώνης και του θαλάσσιου οικοσυστήματος, προωθούμε την επέκταση του φυσικού αερίου, την εγκατάσταση και λειτουργία Ανώτατων Εκπαιδευτικών δομών καθώς και την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιληφθούμε την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεών μας, για το σήμερα αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών.

* Ο Θανάσης Αυγερινός, είναι οικονομολόγος - Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK