Κάθε μέρα θα πρέπει να είναι «Ημέρα Περιβάλλοντος»
avgerinos01

Θανάσης Αυγερινός

Κάθε μέρα θα πρέπει να είναι «Ημέρα Περιβάλλοντος»

Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.
Ζαν-Υβ Κουστώ, 1910-1997, Γάλλος ωκεανογράφος

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα διαβάζουμε παντού άρθρα για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από συνθήματα αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα προστασίας της φύσης, διοργανώνουμε περιβαλλοντικές δράσεις, προτρέπουμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς για τη φύση και το περιβάλλον, διαφημίζουμε την ανακύκλωση… προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζαν-Υβ Κουστώ έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να προστατέψουμε τη φύση και το περιβάλλον. Ο τρόπος ζωής πλέον του σύγχρονου ανθρώπου, με χαρακτηριστική απόρροια τον υπερκαταναλωτισμό, μετέτρεψε το δεδομένο σε ζητούμενο.

Το οξυγόνο, οι τροφές, το κλίμα, τα δάση, η άγρια ζωή, τα καθαρά νερά αποτελούν πλέον αντικείμενο κοπιώδους προσπάθειας για να προστατευθούν από την ίδια την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τι πήγε λάθος στη ανθρωπότητα τον τελευταίο κυρίως αιώνα και βρεθήκαμε σε αυτό το αντιφατικό σημείο όπου δηλαδή ενώ εξελίσσεται η επιστήμη προβαίνουμε σε πράξεις βιαιότητας, υπονομεύοντας τη φύση και την ίδια μας την ύπαρξη;

Να πρέπει δηλαδή να υλοποιούμε δράσεις που σηματοδοτούν και αποδεικνύουν την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, δηλαδή το αγαθό που μας δόθηκε απλόχερα από το σύμπαν από την ημέρα γέννησης μας;

Όποιες και αν είναι οι απόψεις του καθενός για τα αίτια αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, ένα είναι σίγουρο, η φύση και το περιβάλλον είναι αγαθά που οφείλουμε να τα προστατεύουμε κάθε μέρα ως προσωπική μας περιουσία, καθώς όπως αναφέρει και μια ινδιάνικη παροιμία «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας».

Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με σύνεση τους φυσικούς πόρους κάθε μέρα, οφείλουμε να προστατεύουμε τη χλωρίδα και τη πανίδα κάθε μέρα, οφείλουμε να μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα κάθε μέρα, οφείλουμε να ανακυκλώνουμε κάθε μέρα… οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές Ζωή!
Οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως η όξινη βροχή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, το λιώσιμο τω παγετώνων και η κλιματική αλλαγή με την εμφάνιση των έντονων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον μπροστά μας σε βαθμό που θα μπορούσαν να γίνουν μη αναστρέψιμα...

Με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις των επιστημόνων για την πορεία του φυσικού περιβάλλοντος, ανακύπτουν έντονοι προβληματισμοί σχετικά με τη σχέση ανθρώπου-φύσης. Έχει έρθει η ώρα για να αλλάξουμε συνήθειες, να συμφιλιωθούμε με τη φύση και το περιβάλλον, να αποκτήσουμε «πράσινη» παιδεία υιοθετώντας έναν πιο φιλικό προς τη φύση τρόπο ζωής. Όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα, όχι μόνο φέτος αλλά για όλη μας την ζωή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ