Εάν το Ελληνικό δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το ανακαλύψουμε
new_2

Τάκης Σπηλιοπουλος

Εάν το Ελληνικό δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το ανακαλύψουμε

Το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού μπορεί να καθυστέρησε για τους γνωστούς λόγους, αλλά τελικά ήλθε στην κατάλληλη ώρα. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι πραγματικότητα.

Η ύφεση στην οικονομία το 2020 υπολογίζεται στο 10% του ΑΕΠ, το παραγωγικό κενό (output gap*) στο 12,3% του ΑΕΠ, ενώ το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επενδύσεων που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία θα παραμείνει καθηλωμένο  στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Η αλληλουχία των γεγονότων όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εξαιρετική αρνητική για την οικονομία και για τη χώρα. Και αυτό γιατί ακριβώς τη στιγμή που η χώρα έβγαινε από τον δεκαετή κύκλο της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών υποχρεώσεων, βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία. Οι αισιόδοξες προβλέψεις και οι θετικές ενδείξεις για την οικονομία στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς, διαψεύστηκαν.
 
Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το ψαλίδισμα των εκτιμήσεων για το 2021, καθώς ήδη το πρώτο τρίμηνο λόγω της παράτασης του lockdown θα πάει χαμένο, είναι εύκολα αντιληπτό γιατί η επένδυση του Ελληνικού, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, είναι «μάννα εξ’ ουρανού» για την οικονομία και για τη χώρα.
 
Με το κλειδί  στο χέρι

Κλείσιμο
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ελληνικού είναι πως το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει, κυριολεκτικά «αύριο». Οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη υλοποιηθεί, στο μεσοδιάστημα έχουν ωριμάσει οι μελέτες του έργου σχεδόν στο σύνολό τους, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ η πρώτη φάση της, ύψους 2.5 δισ. ευρώ είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά.

Η χώρα μας, όπως άλλωστε ολόκληρη η Ε.Ε. έχει επενδύσει για την επανεκκίνηση της οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το τελικό Εθνικό Σχέδιο που θα σταλεί στις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες προκειμένου να αξιολογηθεί, θέλει να προηγούνται οι δημόσιες επενδύσεις και να ακολουθούν σε επόμενο χρόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός Θ. Σκυλλακάκης «θέλουν περισσότερη προετοιμασία, αφού εκτός από τους ιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα κληθεί να καλύψει το 30% της κάθε επένδυσης».  

Ειδικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις, η ένταξή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Προβλέπεται ένα σύνθετο σύστημα μοριοδότησης, που θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και τη συμβατότητά τους με τους στόχους της Ε.Ε. αφού πρώτα όμως ο επενδυτής έχει διασφαλίσει τον τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή η εξασφάλιση του τραπεζικού δανείου είναι προαπαιτούμενο της ένταξής μιας επένδυσης στο Εθνικό Σχέδιο. Η έγκρισή ή η απόρριψή στη συνέχεια της επένδυσης εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα ισχύσουν για ανάλογα αιτήματα, που θα κατατεθούν από τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.

Η χώρα μας για την ώρα έχει έτοιμο ένα "πακέτο" δημοσίων επενδύσεων για έργα που είναι ώριμα, ύψους 2,3 δισ. το οποίο θα (προ)χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους.
 
Σε ότι αφορά όμως τον ιδιωτικό τομέα, η μοναδική ώριμη επένδυση είναι το Ελληνικό. Ένα έργο εθνικής σημασίας, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 75.000 θέσεις εργασίας -εκ των οποίων οι 10.000 στη φάση της κατασκευής, θα προσελκύσει στην πρωτεύουσα 1.500.000 νέους τουρίστες και θα συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά 2,4%. Είναι προφανές πως η εκκίνηση, σε πλήρη ανάπτυξη των εργασιών κατασκευής του έργου, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην οικονομία, είναι επιβεβλημένη. Το τεράστιο επενδυτικό κενό σήμερα στη χώρα και η επιβάρυνση των δεικτών της οικονομίας, καθιστούν το Ελληνικό ζήτημα εθνικής σημασίας.

ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!

 «Το έργο του Ελληνικού διαμηνύει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την δεκαετή οικονομική κρίση και την ύφεση. Το Ελληνικό συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής» έγραψε πρόσφατα η Γερμανική Handelsblatt, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως «η εκκίνηση του Ελληνικού στην περίοδο της πανδημίας, προβάλλει μια νέα εξωστρέφεια της Ελλάδας προς τους ξένους επενδυτές».
 
«Το μέσο είναι το μήνυμα» είχε πει ο Καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν, εννοώντας ότι το περιεχόμενο του μηνύματος έχει την υπόσταση και την αξιοπιστία του φορέα που το εκπέμπει. Το Ελληνικό στην περίπτωση αυτή έχει μια μοναδικότητα. Είναι και το μήνυμα (που στέλνει η Ελλάδα στην επενδυτική κοινότητα), είναι και το μέσο!

* Παραγωγικό Κενό (Output Gap): είναι η διαφορά μεταξύ του προϊόντος που ιδανικά θα μπορούσε να παράξει η οικονομία και αυτού που τελικά παρήγαγε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ