Όταν απεύχεσαι αυτό που υποτίθεται πως εύχεσαι!
new_2

Τάκης Σπηλιοπουλος

Όταν απεύχεσαι αυτό που υποτίθεται πως εύχεσαι!

Ο φόβος της αντιπολίτευσης για εκλογές το Φθινόπωρο είναι αυτονόητος. Το πιθανότερο, εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχανε τις εκλογές, ήταν να «έκαιγε» το τελευταίο του χαρτί, καθώς θα είχε εξαντλήσει την παράταση που πήρε από το κόμμα του. Κόντρα στα εγχώρια πολιτικά ήθη, όπου ο χαμένος αποχωρεί, δίνει τη θέση του στον επόμενο και περνάει στο Πάνθεο των πρώην, όπως οι Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος, Αν. Σαμαράς, και Β. Μεϊμαράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας μετράει ήδη τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες και τον περιμένουν στη γωνία οι άσπονδοι σύντροφοι, για την τέταρτη και τελευταία του ευκαιρία.

Με είκοσι μονάδες διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, όλοι γνωρίζουν- και καλύτερα απ’ όλους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας - πως σε ενδεχόμενες εκλογές μέσα στο 2020, θα ήταν απίθανο να επιβιώσει. Μια εκλογική αναμέτρηση μετά το καλοκαίρι, θα τον τελείωνε πολιτικά. Το μοναδικό πλεονέκτημα για τον ίδιο, αν και θα είχε μικρή σημασία, είναι το προνόμιο της λίστας. Καθώς δεν θα είχε συμπληρωθεί το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, δεν θα ίσχυε η σταυροδοσία. Έτσι είναι προνόμιο του Προέδρου, όπως επιβάλει το Σύνταγμα, η επιλογή των βουλευτών.

Αυτό είναι μια εξήγηση για τις πολλές «άτακτες» και ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φτάνει η φωνή τους στον Πρόεδρο και να δηλώνουν την παρουσία τους, για να μην τους ξεχάσει όταν έλθει η ώρα.

Η κοινή λογική λέει πως σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τα δημόσια ταμεία χωρίς έσοδα, την ανεργία να αυξάνεται και τον SARS-CoV- 2 να συνεχίζει να είναι παρών, είναι παράλογο να μιλάμε για εκλογές μέσα στο 2020. Ο μοναδικός λόγος που το επαναφέρει ως σενάριο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο φιλικός της τύπος είναι για να το ξορκίσει. Εκτός αν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέτρεπε όλα τα δεδομένα και θα κέρδιζε τις εκλογές.

Ίσως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακραίος οπορτουνιστής να το επιχειρούσε για να τελειώσει πολιτικά τον αντίπαλό του. Αλλά αφενός δεν είναι, αφετέρου τα πράγματα είναι περισσότερα σύνθετα απ’ ότι φαίνονται, γιατί Πέραν όλων των άλλων, υπάρχει και η εκκρεμότητα με το εκλογικό σύστημα και θα περνούσαμε όλο το Φθινόπωρο κάνοντας εκλογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τα χαμηλά ποσοστά -ποσοτικά και ποιοτικά, που συγκεντρώνει σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Είναι ότι ασφυκτιά από την έλλειψη ωφέλιμου πολιτικού χώρου. Δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να βρει ερείσματα και να διαμορφώσει έναν πολιτικό αντίλογο στην κυβέρνηση, που να είναι ουσιαστικός, αποτελεσματικός για τους ίδιους, χρήσιμος για το πολιτικό σύστημα και ωφέλιμος για την κοινωνία. Η γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα προδίδει αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής.

Κλείσιμο
Το να επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας La Republica, όπως έκανε προχθές στη βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να αντικρούσει την ομόφωνη απόφαση μιας επιτροπής ειδικών για το άνοιγα σταδιακά των σχολείων στη χώρα μας, είναι κάτι περισσότερο από προχειρότητα. Φανερώνει επικοινωνιακή αστοχία και ένδεια επιχειρημάτων.

Αρκεί να αθροίσει κανείς τις σελίδες των βιογραφικών των μελών της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ή ακόμη καλύτερα τα χρόνια της εμπειρίας καθενός εκ των μελών στο επιστημονικό του πεδίο, για να διαπιστώσει την ελαφρότητα και την ματαιότητα της κριτικής, μέσω ενός δημοσιεύματος στον Ιταλικό Τύπο.

Αντίστοιχα φανερώνει ασυνήθιστη προχειρότητα, το άλλο επιχείρημα κατά του ανοίγματος των σχολείων που επικαλέστηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε στα “πρώτα αρνητικά αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία” που τον προβλημάτισαν, όπως είπε. Μόνο που τα σχολεία στη Γερμανία (η 3η Λυκείου) θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα 4 Μαίου.

Αποτελεί υπέρβαση της λογικής η κατηγορία που έχει κάνει σημαία ο ΣΥΡΙΖΑ και προβάλλει σε κάθε ευκαιρία. Ότι η χώρα μας έχει κάνει λίγα τεστ σε σχέση με άλλες χώρες. Αντί να απευθύνεται έπαινος και να εκφράζεται ικανοποίηση, καθώς η χώρα μας περιλαμβάνεται στις χώρες με τους λιγότερους θανάτους.

Δηλαδή αν είχε η χώρα μας τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ, όπως ενδεχομένως είχαν η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία κλπ., τι καλύτερο θα είχε πετύχει;

Όταν ο πολιτικός λόγος και η επικοινωνιακή στρατηγική κατακλύζονται από ασάφειες, αστοχίες, προχειρότητα και λάθος μηνύματα, δεν μπορεί παρά η μόνη προσδοκία να είναι το λάθος του αντιπάλου.

Ας είμαστε ωμά ρεαλιστές. Οι πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα, είναι αντιστρόφως ανάλογες με τις πιθανότητες να πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα. Αυτό είναι τα μόνα που μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ