Στέφανος Κασσελάκης: H Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου
blogtzanakis-_1_

Στέφανος Τζανάκης

Στέφανος Κασσελάκης: H Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαμψε για πρώτη φορά σε πανελλήνια μετάδοση στις 29 Αυγούστου του 2023, όταν αυτοσυστήθηκε ως ο Στέφανος που είχε «κάτι να μας πει» προβάλλοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ως τότε, είχε γίνει γνωστός σε ένα περιορισμένο κοινό για την γενναία στάση που κράτησε την προπαραμονή των εκλογών του Ιουνίου του '23, απέναντι στον γνωστό και μη εξαιρετέο Παύλο Σαράκη της Ελληνικής Λύσης, όταν είχε πει το περίφημο «είναι η ζωή μου», μιλώντας για την gay ταυτότητά του. Και μετά από τρεις μήνες, έκανε την κίνηση ματ στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκείνο το βίντεο της 29ης Αυγούστου, ο κ. Κασσελάκης είπε πολλά και διάφορα. Μεταξύ άλλων, μίλησε για μία παιδική ηλικία μέσα στη χλιδή της Εκάλης που του είχαν προσφέρει οι «αυτοδημιούργητοι γονείς» του, η οποία διακόπηκε βίαια από κάποιο απροσδιόριστο «παραδικαστικό κύκλωμα», για το οποίο δεν μίλησε ποτέ στις δεκάδες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, σε στούντιο ή σε δρόμο, από την νύχτα της εκλογής του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, μετά από την απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Κασσελάκης χρειάζεται πλέον να απαντήσει: προφανώς δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε φτιάξει μία offshore Λιβερίας από το 1987, όταν η Ελλάδα – πλην του εφοπλιστικού κλάδου – δεν είχε ιδέα ούτε για την γεωγραφική θέση της συγκεκριμένης χώρας, πόσο μάλλον για το δίκαιό της. Όπως δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι μέσω της συγκεκριμένης offshore αγοράστηκε η περίφημη βίλα της Εκάλης, στην οποία έζησε τα παιδικά του χρόνια. Όπως δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι οι γονείς του εμφανίζονταν για έξι χρόνια ως ενοικιαστές της βίλας τους, προκειμένου να γλυτώνουν φόρους.

Επίσης, δεν έχει καμία ευθύνη - όπως κάθε άλλο παιδί στη θέση του - για το γεγονός ότι μόλις το ΣΔΟΕ ανακάλυψε ότι πίσω από την offshore ήταν οι γονείς του, εκείνοι έσπευσαν να πουλήσουν τη βίλα σε μία εταιρεία για την οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία στο Διαδίκτυο. Όμως, στις 29 Αυγούστου του 2023 – δηλαδή 21 χρόνια μετά από την πώληση της βίλας – ο κ. Κασσελάκης είπε αυτοσυστηνόμενος στο ελληνικό κοινό ότι εκείνη τη χρονιά, έφυγε στις ΗΠΑ «όχι από πολυτέλεια, αλλά από ανάγκη».

Κλείσιμο
Όμως, ο πατέρας του, λίγους μήνες πριν από την μετανάστευση του Στέφανου Κασσελάκη, είχε εισπράξει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση της βίλας. Τόσο μεγάλες ήταν οι ανάγκες; Μεταναστεύει ένα παιδί στα 14 του χρόνια στις ΗΠΑ – έστω και με υποτροφία – λόγω «ανάγκης», όταν οι γονείς έχουν εισπράξει 2,3 εκατομμύρια ευρώ πέντε μήνες νωρίτερα; Έχει γνωρίσει άραγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολλές ανάλογες περιπτώσεις στις ανά την επικράτεια περιοδείες του; Και σε κάθε περίπτωση, έχει ενημερώσει τους πολίτες τους οποίους συναντά ανά την επικράτεια και στους οποίους λέει πως «όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Στέφανος» ότι οι δικές του ανάγκες ξεκινούσαν πολύ ψηλότερα από τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ στην εφηβεία του;

Επίσης, ποιο είναι αλήθεια το παραδικαστικό κύκλωμα που πήρε από την οικογένεια Κασσελάκη «ό,τι είχε και δεν είχε», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο εκλιπών δικηγόρος, ο οποίος με δικαστική απόφαση πήρε την εταιρεία ναυτιλιακών χρωμάτων του πατέρα του το 2004; Ωραία, αλλά ο μακαρίτης δεν κατηγορήθηκε ποτέ για συμμετοχή στο παραδικαστικό. Επίσης, δεν ήταν ο ίδιος ο πατέρας Κασσελάκης που έδωσε στον δικηγόρο το ένα τρίτο του ποσού από την πώληση της βίλας; Άραγε το έκανε εκβιαζόμενος; Και με ποια αιτία και αφορμή;

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει δώσει ποτέ απαντήσεις για τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις δικές του δηλώσεις σχετικά με το παρελθόν – το δικό του και της οικογένειάς του. Και κάποια στιγμή θα αντιληφθεί ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο να απαντά ένας πολιτικός το περίφημο «δεν είσαι ο λογιστής μου» στην ερώτηση «πόσες εταιρείες έχεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK