Tο κύρος των δικηγόρων
petroula-mandilara-t

Πετρούλα Μανδηλαρά

Tο κύρος των δικηγόρων

Οι πρώτες αντιδράσεις στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε φίλους ήταν το «Γιατί κατεβαίνεις υποψηφία;», «Τι θες κι ασχολείσαι; Εσύ θα σώσεις τον κόσμο;». Δεν παραξενεύτηκα στο άκουσμα αυτών των ερωτήσεων από συνομηλίκους μου γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι αποστρέφονται την οποιαδήποτε ενασχόληση με τα κοινά, είτε πρόκειται για τον τόπο κατοικίας, είτε για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε για το επάγγελμά τους.

Όταν αποφοίτησα από την Νομική Σχολή, θυμάμαι ότι είχα πάει να αγοράσω ένα νομικό βιβλίο από γνωστό νομικό βιβλιοπωλείο, όπου η υπάλληλος μου είπε «Τι ήθελες κι έγινες δικηγόρος αφού δεν έχει γραφείο ο πατέρας σου; Πολύ δύσκολα θα επιβιώσεις». Θυμάμαι ότι θύμωσα και έφυγα, αλλά αυτή ήταν και είναι ακόμα, σε μεγάλο ποσοστό η νοοτροπία της κοινωνίας. Αυτό ήταν όμως, που με πείσμωσε για να καταφέρω, χωρίς εξαρτήσεις, να κάνω αυτό που σπούδασα και αγάπησα όσο καλύτερα μπορούσα και για να διεκδικήσω, όσο μπορώ, καλύτερες συνθήκες ασκήσεως επαγγέλματος για κάθε παιδί που τα καταφέρνει μόνο του, με τις δυνάμεις του. Αυτή είναι και η μέχρι τώρα νοοτροπία μου και πορεία μου στο επάγγελμα, καθώς είμαι παρούσα σε καθημερινή βάση σε δικαστήρια και υπηρεσίες και προσπαθώ να δίνω λύση στα προβλήματα που μου εμπιστεύονται οι συνάδελφοι.

Σίγουρα το επάγγελμά του δικηγόρου, ειδικά στα πρώτα χρόνια, μετά την λήψη της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, κρύβει περισσότερες πίκρες από χαρές και η καθημερινότητα της πλειοψηφίας των συναδέλφων περιλαμβάνει ατελείωτες ώρες στο δρόμο, σε δικαστήρια, γραμματείες, υπηρεσίες, κτηματολόγια, χαμηλές αμοιβές για την ποιότητα της εργασίας που παρέχουν, ξενύχτια, άσχημες συμπεριφορές από συνεργάτες και πελάτες, καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και πολλά ακόμα εμπόδια. Αυτά όμως είναι και αυτά που χρειάζονται αλλαγή και υπάρχει τρόπος με απλά και μικρά βήματα για να γίνουν καλύτερα κυρίως με δράσεις του ΔΣΑ και μετά με πισέσεις στην Πολιτεία για αλλαγή κάποιων δυσκολιών πχ. μείωση συντελεστή ΦΠΑ ή συντελεστή εισφορών. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, είμαι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές με το συνδυασμό «Διεκδικώ περισσότερα στην πράξη» και υποψήφιο πρόεδρο τον Χάρη Κονδύλη. Γιατί βιώνοντας η ίδια όλες τις δυσκολίες στην καθημερινότητα και έχοντας γνώση ακαδημαϊκή τεχνικών απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών έχω την γνώση και τη θέληση να προτείνω αλλαγές που θα συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της καθημερινής μας ταλαιπωρίας και στην διευκόλυνση στην άσκηση του επαγγέλματός μας.

Είναι ανάγκη, επιτέλους, ο δικηγόρος να αποκτήσει ξανά το κύρος του στην συνείδηση της κοινωνίας και πρέπει να διεκδικήσουμε όχι απλά την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, το έλασσον, αλλά την απλούστευση των διαδικασιών, το μείζον και σημαντικό, , για να πετύχουμε σε ένα βαθμό το στόχο της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και της διεκπεραίωσης των εργασιών μας. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε την δικηγορική ύλη που έχουμε χάσει από τα χέρια μας, να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες καθημερινής άσκησης της δικηγορίας και να δημιουργήσουμε έναν Δικηγορικό Σύλλογο δίπλα στον κάθε δικηγόρο, τον ασκούμενο, τον νέο, την μητέρα, τον αδύναμο.

Τέλος, είναι καιρός να δώσουν όλοι στην νέα γενιά, εμάς, τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέλλον του επαγγέλματός μας, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις. Είναι καιρός να ψηφίσουμε για εμάς και το μέλλον μας στη δικηγορία, για ένα καλύτερο ΔΣΑ.


Πετρούλα Μανδηλαρά (LLB, MSc),
Δικηγόρος Αθηνών, Υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ με το συνδυασμό «ΔΙΕΚΔΙΚΩ περισσότερα στην πράξη» και Υποψήφιο Πρόεδρο τον Χάρη Κονδύλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα