Η τουρκική διπλωματία των non-papers
troupiwtis

Πέτρος Τρουπιώτης

Η τουρκική διπλωματία των non-papers

Στην πρακτική των non papers  καταφεύγει τελευταία, η τουρκική διπλωματία αφού πλέον στα επίσημα «fora», ο αντίλογος της ελληνικής πλευράς, στα τουρκικά επιχειρήματα είναι ισχυρός και βασίζεται σε αδιάψευστα στοιχεία και όχι σε φανταστικές υποθέσεις.

Την τελευταία φορά άλλωστε που συναντήθηκαν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι (και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη), η έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων από την τουρκική πλευρά προκάλεσε τον εκνευρισμό και τελικά την αποχώρηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Ακάρ.

Γενικότερα τα έγγραφα non-papers χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στην διαβίβαση απόψεων που άλλοτε παρακάμπτουν ή άλλοτε συνεπικουρούν την επίσημη διπλωματική οδό γραμμένα σε πιο απλή και κατανοητή γλώσσα.

Τα non-paper έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν στον συντάκτη του εγγράφου να παραμένει αθέατος χωρίς να υπόκειται σε κριτική για όσα γράφει και χωρίς να δεσμεύεται απαραίτητα από αυτό που υποστηρίζει.

Σ’υμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Τουρκία έχει αποσταλεί σε ξένες πρεσβείες ένα 16σέλιδο non paper το οποίο προσπαθεί να προβάλει τις τουρκικές θέσεις, επιχειρώντας να αποδομήσει αυτές της χώρας μας.

Η γκάμα των θεμάτων που θίγει αυτό το ανεπίσημο έγγραφο ποικίλει, από τους ισχυρισμούς ότι τα ελληνικά μαχητικά παραβιάζουν συστηματικά τον τουρκικό εναέριο χώρο και την ανοικοδόμηση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα κατά των συμφερόντων της Άγκυρας, ως την «απειλή» της χώρας μας για την μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και τα περίφημα δήθεν «push backs» στο μεταναστευτικό.

Ασφαλώς ο σκοπός μιας τέτοιας κίνησης έγκειται στο να μετρήσει τον σφυγμό και τις αντιδράσεις (θετικές ή αρνητικές) των ακροατηρίων στα οποία απευθύνεται. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η τουρκική διπλωματία προσπαθεί υπογείως να διαφημίσει τις θέσεις της ή να εκφράσει τα παράπονά της.

Κλείσιμο
Τον Ιούνιο του 2019, η τουρκική πλευρά είχε αποστείλει ένα τέτοιο υπόμνημα προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προτείνοντας την αποχή της Ένωσης από τις ελληνοτουρκικές διαφορές και προειδοποιώντας ότι εφόσον οι Βρυξέλλες αναμειγνύονταν στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα γινόταν χειρότερη.

Non-paper είχε όμως αποστείλει η Τουρκία και στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις αμερικανικές προθέσεις και να ζυγίσει τη στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα των S-400, της Συρίας και του Ιράκ και φυσικά στο θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως αποκαλεί το PKK, το YPJ και την οργάνωση FETӦ.

Η πρακτική της άτυπης αυτής μεθόδου ενημέρωσης, που μένει αθέατη από το ραντάρ της δημοσιότητας, είναι ιδιαίτερα βολικό εργαλείο για εκείνους που επιθυμούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας την επίσημη κριτική και αντίκρουση των επιχειρημάτων τους. Επιπλέον οι Τούρκοι την έχουν ανάγει και σε μέσο εύκολης διάχυσης προπαγάνδας.

Το αν αυτή η πρακτική επιτυγχάνει τους στόχους της δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Κρίνοντας πάντα εκ του αποτελέσματος και από αυτά που ξέρουμε από το παρελθόν, η αμερικανική πλευρά δεν ενέδωσε στον οδικό χάρτη που πρότεινε η Άγκυρα και περιελάμβανε μεταξύ άλλων την άρση του εξοπλιστικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην τουρκική πολεμική βιομηχανία, ούτε φυσικά η ΕΕ μέσω των αξιωματούχων της «δεν σκιάχτηκε» από την απογοήτευση που εξέφραζε η Άγκυρα στο non paper για τους χειρισμούς της στο θέμα της Κύπρου.

Οι τότε δηλώσεις άλλωστε του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ ότι «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της» αποδεικνύουν ότι τα τουρκικά non-paper τελευταία δεν τυγχάνουν θετικής ανταπόκρισης….

Και ο λόγος είναι απλός.

Όποια μέθοδο κι αν ακολουθεί η τουρκική διπλωματία, είτε την επίσημη διπλωματική οδό είτε την ανεπίσημη των non-paper, το αφήγημά της καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος» όχι μόνο γιατί έχουν όλοι βαρεθεί τα «επιχειρήματά» της, αλλά και γιατί το αφήγημά της έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα όλο και περισσοτέρων κρατών και οργανισμών.

Έτσι η προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα που θα ενοχοποιεί την Ελλάδα για τη δήθεν επιθετικότητά της στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μάλλον δεν θα τα πάει και πολύ καλά, καθώς όπως όλα δείχνουν στη θέση του απολογούμενου θα κάτσει η ίδια λόγω της άρνησης να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενη ευφάνταστες δικαιολογίες, σαν και αυτές που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν χαριεντίζεται με τη Ρωσία….

Ιδωμεν πάντως…


* Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος
ptroupiotis@yahoo.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα